Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

3.2.2014

Hevosesittelyssä Nemo ~ Kun uudet aamut toivat pettymykset tullessaan..

 Vaan sinuun pettynyt en yhtä kertaakaan! 


Nemo
s. 2000 Tanska
Ruuna
Tanskalainen puoliverinen
173cm pikkujätti

Korkealta ja kovaa, tai ainakin kovaa kera suurten pukkien! 

  Kun tytön unelmien päivä toteutuu, muistaa sen kuin eilisen, vaikka aikaa on kulunut jo seitsemän vuotta. Matkan varrelle on mahtunut paljon onnistumisia, rakkautta ja onnea. Valitettavasti jokaisessa rakkaustarinassa on myös huonot puolet, niin tässäkin. Blogi seuraakin Nemon kohdalla elämää kaviorustonluutumaisen, sädeluuontumaisen ja kerran jalkansa murtaneen hevosen arkea. Lisätään soppaan vielä laitakammo. Nemo oli estehevonen henkeen ja vereen.

 
 Estehevosen ura päättyi alkuvuodesta 2010. Hevoselta löytyi röntgenissä kavioruston luutumaa sekä sädeluuontuma. Estehevosena Nemo kerkesi opettaa minua valtavasti, edellissyksyllä asetettiin tavoitteita seuraavalle kaudelle kansallisiin luokkiin. Ja kaikki romuttui hetkessä, sillä halusin pitää elämäni hevosen kunnossa; kertaheitolla hevosen kanssa hyvästeltiin esteet ja kouluratsun ura sai alkunsa.Oli tiedossa, ettei Nemo mikään liitokavio sileällä ollut. Eikä se oikeastaan osannutkaan mitään kouluratsun juttuja. Ikänsä estehevosena, siihen hommaan hyvin vannoutuneena oli koulupuoli jäänyt kieltämättä ratsastajallakin vähemmälle. Sileän työskentely oli aikaisemmin ollut vain kontrollin hakua, voiman työstöä ja rentoulua. Ei kouluratsastusta sellaisessa muodossaan, kuin kouluratsut sitä tekevät. Tasoltaan hevonen oli helpon C:n luokkaa. 

Onni kääntyi pian, sillä löysimme uuden valmentajan, joka sai meistä ratsukkona melko pian mukiin menevän kouluratsukon. Nemo osoittautui ponimaisen töpöistä liikkeistä huolimatta fiksuksi ja oppivaiseksi. Maaliskuussa aloitettu kouluratsun ura poiki jo laukkapiruetteja toukokuussa. Toki vahvuutena oli estehevosen voima, laukka ja kokoamiskyky, joka helpotti hevosen työskentelyä ja nopeutti oppimista. Saman kevään aikana löytyi nappulat piaffiin ja passageen. Eihän ne koskaan töpöllä ole sellaiset, että niitä pystyisi missään näyttämään, mutta pääasia ei ole ollutkaan kisaaminen millään tasolla, vaan pitää hevonen terveenä ja kouluttaa sille kaikkea mihin se on kykenevä oppimaan. Kouluratsun uralla Nemon kanssa edettiin samana keväänä helppo A luokkiin ja syksyllä voitimme seuramme seniori-mestaruuden. Se onkin jäänyt meidän viimeisiksi kisoiksi, laitakammon takia.  


2011 Kevät talven liukkaat tekivät maastolenkillä räjähdysherkälle hevoselle sen, mitä siinä kohtaa vähiten toivoi. Hevonen liukastui hypätessään pystyyn ja kaatui ratsastajineen selälleen. Ratsastaja selvisi säikähdyksellä, aluksi näytti siltä että hevonenkin selvisi. Seuraavana aamuna kaikki ei ollutkaan enää hyvin, hevosen takajalka oli täysin poissa pelistä. Eläinlääkäri määräsi 3kk karsinalevon, mutta perui sen saman tien. Hevonen kaatoi hetkessä karsinan oven maahan, sillä tämä kaveri inhoaa turhaa sisällä oloa. Niinpä hevosta paranneltiin tarhassa suuren heinäkasan ääressä päivät. Onneksi kaverilta löytyy pohjaton ruokahalu.

Nemo alkoi parantua, laitumella olo ja omaan tahtiin liikkuminen auttoi, hevonen oli taas terveiden kirjoissa. Samalla tiellä olemme jatkaneet tähän päivään asti ja samaa tietä yritämme edetä päivä kerrallaan eteenpäin. Kaviorustonluutuma ja sädeluuontuma eivät ole tähän mennessä vaatineet muuta hoitoa, kuin kengättömyyden ja tarkan kavioiden lyhyenä ja korkeana pidon. 

Nemon tämän vuoden tavoite on pysyä terveenä, ennenkaikkea. Ratsastuksellisesti tavoitteena on kunnon kasvatus ja hevosen yleinen voimistaminen, sillä edellisvuosien sairaslomat ja oloneuvoksen rooli ovat heikentäneet hevosen peruskuntoa ja lihaksistoa paljon. Tavoite on maastoilla kerran viikossa ja tehdä sileällä kaksi kertaa viikkoon selästä töitä, kerran viikkoon puomi-/kavaletti treeniä. Joulukuussa toivoisin näkeväni Nemon hyvässä peruslihaksistossa ja elämänsä kunnossa. 

Helmikuuksi hevosen tavoite on notkistelua, sillä nyt hevonen on jäykkä ja se näkyy liikkeessä myös epäpuhtautena. Pitkä lumeton syksy, jäätyneet kovat maat ja sen vuoksi lomailu ovat tehneet hevosesta hyvin jäykän.  Nemon perus liikutuksesta vastaa pääasiassa mieheni.

Nemon ruokinta koostuu helmikuun ajan lähes vapaasta heinästä, 2l racing regular sekä gemüse krauter kivennäinen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti