Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

7.2.2014

Kuntotreeniä - Uuno

Uuno on treenannut vähän kentällä, pienessä hangessa "kevyttä hölkkää". Uuno on talven, tai oikeastaan sykyn aikana, sillä talvea täällä ei ole, niinkuin lumen määrästä voi päätellä, muuttunut hirvittävästi, parempaan suuntaan. Siitä on tullut eloisa ja vireä, eikä se haukottele jatkuvasti. Uunon varsa ajan bravuuri oli jatkuva haukottelu, joka on iän myötä tässä vähentynyt, onneksi.


Haukottelu ja hevosen muutkin heikot kohdat, kuten huono karva, pinnan keruu, nuivelo olemus ja epämääräisen kiltti ja kaikki käy luonne joka asiaan ovat olleet seuraus jostain suuremmasta ongelmasta. Hevosta on tutkittu paljon eläinlääkäreiden toimesta, eikä siitä ole löytynyt fyysistä vikaa tai puutostiloja; verestä, lihaksistosta eikä mahasta /suolistosta.


Ainoa selitys löytyy siis hevosen henkiseltä puolelta. Se on varsasta asti ollut stressaavassa ympäristössä.  Lauman alinpana ja jäänyt silloin ilman tarvittavista kiven- ja hivennäisaineista ja vitamiineista. Nyt kun hevosen stressitaso on vähentynyt, ja Uuno on saanut viettää melko leppoisan syksyn, on sen karva ja yleisilme parantunut huomattavasti. Lisäksi seura on sellaista, ettei hevonen ole pahnanpohjimmaisena ja alistettuna koko aikaa.


Toki ruokinnallakin on oma osansa, ja kaikella muullakin. Kaikki kun vaikuttaa kaikkeen. Tänä vuonna meillä on ollut pelkästään kuivaheinä käytössä, edellisvuosina on ollut säilöä tai puolikuivaa. Nykyistä heinää saa syöttää vapaasti, se on paksu kortista, joten hevoset joutuvat oikeasti pureskelemaan ennen nielaisua. Ainut miinuspuoli kuivassa heinässä on, että se on hieman kalliimpaa, onhan se haastavampaa tehdä, ja tarvitsee säilytystilat katon alta. Kivennäisen vaihto näkyi kaikissa hevosissa hyvin nopeasti. Nykyinen st.hippolytin kivennäinen on merileväpitoinen, ennenkaikkea kuivaheinän kanssa hyvin sopiva, ihanalle tuoksuva ja erittäin maittava kivennäisseos. Tallimme siirtyi ko. kivennäisen kuluttajaksi keväällä. Kaikkien hevosten kavioiden laatu muuttui yllättävänkin nopeasti, lisäksi karvan laatu parani huomattavasti.

Hevonen ei vieläkään ole sen näköinen kuin haluaisin sen olevan, mutta parempaan suuntaan se on menossa.
Ennenkaikkea olen tyytyväinen siihen, että Uuno on löytänyt sisäisen eteenpäinpyrkimyksen. Maastoilu ja leppoisa treenaaminen saa siis jatkua.
 Alla vielä pikkupätkä videota eilisestä hölkkäilystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti