Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

17.5.2014

Orin viimeinen painajainen

Keskiviikkona, tuo kauan odotettu ja suunniteltu ruunausaika koitti. Olin soitellut eri klinikoille tiedustellen hintoja ja ylipäätään sitä, missä ja miten ruunaus kannattaisi tehdä. Yhden kotiruunauksen olen teettänyt ja se sujui nopeasti, helposti ja halvalla, päälle 300€. Jälkihoitona oli kävelyä, letkutusta ja penisiliinin pistoa.

Tässä tapauksessa, kun nuorelta orilta löytyi oikeasti ananaksen kokoinen kives ja tiedossa oli maitovarsan aikaan käynyt tapaturma, ja sen seurauksena hematooma, ei kotiruunaus tullut kysymykseen.

Klinikan valintaan vaikutti lähinnä aikaisemmat kokemukset, tiesin hevosen olevan hyvissä käsissä. Alunpitäen sain ruunauksen hinnaksi 520€, nukkuttaen.

Niinpä aamulla auton nokka kohti Porvoota. Aika oli varattu klo. 12.00 ja sopivasti perille ajoissa päästiin. Ori matkusti hyvin. Klinikalla se oli hyvin peloissaan, mutta asiallisesti. Ensimmäiset rauhoitusaineet ori sai ollessaan pakkopilttuussa, jotta eläinlääkäri sai kuunneltua sydänäänet. Sydän jätti joka kolmannen lyönnin välistä, mikä tarkoittaa suurempaa riskiä päätyä nukutuksessa ikiuneen.

Rauhoitusaineilla on erinäköisiä vaikutuksia hevosiin. Yleisin esimerkki on ne, jotka eivät yksinkertaisesti tainnu aineesta. Sitten tapauksia, niinkuin meidän ori, josta tuli hoitavaa eläinlääkäriä kohtaan äärimmäisen vihainen. En ole eläissäni nähnyt niin agressiivisesti käyttäytyvää hevosta. Onneksi eläinlääkäri omasi nopeat refleksit ja pystyi väistämään orin vihaisen hyökkäyksen.

Sen jälkeen sanoimmekin hevoselle heiheija jätimme sen toimenpiteeseen. Puoli neljän aikaan menimme hakemaan ruunaa, sillä klinikalta ei ollut tullut soittoa suru-uutisista.

Menin klinikalle, jossa ensimmäisenä eläinlääkäri totesi, ettei kaikki mennyt niinkuin yleensä. Hevonen saa kotiin mukaan kipulääkkeitä sekä toivottua suunkautta annettavaa antibioottia, koska tapauksella on suonet niin pinnassa, etten sitä pistää halua.

Sain kuulla, kuinka vaikea ruunaus oli ollut. Hematoomasta oli jäljet, jotka vaikeuttavat operaatiota. Paksut uudissuonet sekä kalvot olivat tuottaneet ongelmia ja runsaan verenvuodon. Lisäksi ympärillä oli paljon arpikudosta, jota oli jouduttu poistamaan.

Sain myös arvion paranemisesta, joka voi olla pitkä ja tarvita operaatioita vielä vuosienkin päästä, mikäli arpikudosta kasvaa liiaksi.
Pääasia kuitenkin on, että hevonen toipuu ja Se ylipäätään on elossa. Ja mikä tärkeintä, ruunaus tehtiin nyt, sillä orina olisi ollut toisenlaiset huolet kiveksen kanssa edessä.

Ruuna on nyt ollut karsinalevossa, ulkona on käyty kävelyllä ja aurinkoa paistatellessa. Hevonen voi hyvin. Lysti tuli maksamaan tässä vaiheessa yli 600€.

Se niistä helpoista rutiini toimenpiteistä. Suuri kiitos Porvoon hevosklinikalle ja eläinlääkäri Leena Karmalle. Heidän ansiosta hevoseni on elossa ja ruunana. Jos olisin erehtynyt säästämään ja tekemään kotiruunauksen, olisin menettänyt hevosen.

Kotimatka klinikalta sujui hyvin. Tokkurassa olevan ruunan kanssa täytyi ajaa hyvin rauhallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti