Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

24.5.2014

Ruokinnalla tuloksiin

Kun tallin- ja varustehuoneen nurkat täyttyivät rehulaatikoista, eikä kaikille rehuille löytynyt edes laatikkoa, oli aika tehdä jotain toisin. Huhtikuussa havahduin, ja mietin miksi ihmeessä meillä on näin paljon kaikkea. On yhdelle oma säkkinsä, kahdelle useampi säkki, sen lisäksi heinää ja kivennäinen.
Vaikka rehulasku ei kuukaudessa paljon ollutkaan, olin päättänyt muuttaa ruokintaa. Lähinnä jo sen takia, että vaikka hevoseni näyttivät silmään hyvältä, olisivat ne voineet näyttää paremmaltakin, niinkuin aina.

Päälähtökohtana ruokinnan muutokseen oli Uuno. Hevonen joka kaikista kokeiluista huolimatta ei vain lihonut eikä käyttänyt energiaa oikein (ts. työntekoon tai kehon massaan), vaan enemmänkin energia tuli korvista ulos tallissa potkimalla ja päällä härväämisellä.

Täysrehusäkit, nuo autuus onneen, olivat täyttäneet rehuvaraston. Lähinnä kotimaista Racing-sarjaa, mutta mahtui joukkoon myös ulkomaista hippolyt ja spillers- rehuja.

Heinä, tuo kaiken a ja o. Joka meillä on kuivaversiona ja analysoimattomana, on silminnähden hyvää sekä tuoksuu hyvältä. Olen skeptinen analyyseihin, sillä en usko koko pellon olevan tasalaatuista ja joka korren sisältävän saman määrän kaikkea. Niinpä en perusta ruokintaa numeroihin ja teoreettisiin laskuihin vaan omaan silmään. Kun hevonen näyttää ja tuntuu hyvältä, ei ruokinta voi kauheasti väärin olla. Lisäksi analyysillä en mitään täysrehusäkin kanssa tekisi, säkissähän on ruokinta ohjeet..

Ruokinta on ollut aina asia, joka on minua kiinnostanut, mutta kuitenkin liian vähän, että siihen omien hevosten kanssa olisi paneutunut suurella motivaatiolla. Niinpä otin aikaa itselleni ja paneuduin omien hevosteni ruokintaan oikein kunnolla.

Lähtökohdaksi otin sen, ettei hevoseni laita suuhunsa mitään turhaa ihmisen toimesta. Olen aina syöttänyt rehuja sen mukaan mille on ollut tarve. Käytännössä se on toteutunut lähinnä niin, että huonolla ylälinjalla olevalle hevoselle on treenin oheen lisätty mm. spillersin conditioning mix. Miksi? No, sen on luvattu auttavat ylälinjan rakennuksessa. Selvittämättä sen kummemmin vaikuttavaa ainetta. Tässä kohtaa on mainittava, että mm. lääkkeiden kanssa olen tarkka siitä, mikä vaikuttava aine on.

Niinpä täytyi aloittaa suunnistus sekametelisopassa, rehupussien sisällössä. Se jos mikä on oikea labyrintti.

Aloitin hevosteni ruokinnan muuttamisen sillä, että karsin kaiken turhan pois. Haluan ennalta ehkäistä ruokinnallisia ongelmia kuten mahahaavaa ja ähkyä, joten olen aina pitänyt heinän määrän suurena ja väkirehuannokset ovat tähän asti olleet litran tai pari päivää kohti. Niinpä tässäkin kohtaa kuidut ja karkearehu olivat tärkeimmässä roolissa. Heinämäärä sai pysyä samanlaisena eli niin paljon kannetaan heinää, kuin hevoset syö. Kuitenkaan ihan vapaalla heinällä meillä ei olla. Hevosta ei ole luotu seisomaan paikallaan nenä kiinni paalissa, vaan liikkumaan ja syömään pieniä määriä useita kertoja päivässä. Ensimmäisenä edessä olikin analyysi. Vaikka luontoni on aina ollut analyyseja vastaan, teetätin nyt laajan analyysin heinästäni, jotta näin mitä se todella sisältää.

Yleisin syy syöttää täysrehuja on niiden helppous. Niin meilläkin. Kaura ei ole meidän hevosilla ollut toimiva, ja energiaa ei pelkällä heinällä ole ollut riittävä. Yhden pussin helppous, joka loppupeleissä ei meidän hevosilla toiminut, sillä yhdenpussin rinnalle tuli toinen ja kolmas "lisäaine". Kyllä, minulla on ollut käytössäni erittäin taitavia rehumyyjiä, ja minä olen mennyt kyseenalaistamatta ostamaan säkin.


Kun heinäanalyysi oli käsissä ja oli aika jatkaa eteenpäin suunnittelussa, oli aika tarkastella tallin asukkaita yksitellen.

Nemo - kevyttä työtä tekevä hevonen, jolle ylimääräinen energia on ratsastajalle haudan kaivamista. Energiaa kuitenkin tarvitaan, sillä pelkällä heinällä hevonen ei jaksa tehdä töitä ja samalla kasvattaa vielä lihaksistoaan. Kaiken lisäksi hevoselta löytyy nokkosrokko, joka rajoittaa mm. kauran pois kokonaan.

Simo - kasvava nuori, jolla hormoonitoiminta kuluttaa energiaa, sekä kaiken päälle aloitettu treenaaminen.

Uuno - Joka tarvitsi reilusti enemmän täytettä luittensa ympärille kaiken treenin lisäksi. Uuno ei selvästikään pysty käyttämään hyväksi niitä rakennusaineita, mitä se on tähän asti saanut, eli viljapitoista ruokintaa.

Koska heinässämme on puutetta valkuaisesta päätinkin kokeilla Racing greenline sinimailaspellettiä joka on osoittautunut hyväksi. Kuiva-annos on ollut tällähetkellä litran verran, joka siis turvotetaan veteen ennen syöttämistä. 

Koska hevoseni selvästi tarvitsivat lisää energiaa, täytyi energian lähdettä miettiä. Viljoista ei meillä ole apua. Halusin energian, joka on käytössä nopeasti. Energian lähteeksi valitsin öljyn. Pieni määrä eli alle desin verta riittää treenipäiville edellisenä iltana greenlinen sekaan ja vapaapäiviksi öljyn voi nollata kokonaan, jolloin turhaa pöllöily energiaa ei hevosiin tule.

Kivennäisten kanssa mietin kauan mitä syöttäisin, sillä kevään ja karvanvaihdon yhteydessä vitamiinin tarve lisääntyy ja heinän vitamiiniarvot ovat laskeneet. Ennen syötin st.hippolytin gemuse krauteria, mutta sen saatavuus on meille ollut heikko.Loppujen lopuksi päädyin chevinal plussaan sekä ruokintakalkkiin.Chevinal plus sisältää hevosten tarvitsemat vitamiinit, joten erillisiä vitamiinipurkkeja ei enää talliin kerry.

Toistaiseksi ruokinta on pelkästään näin tuottanut tulosta. Syksyksi täytyy katsoa taas uudelleen ruokinnan tarve ja tehdä muutoksia sen mukaan.

Ikäviä kokemuksiakin täytyy jakaa ja niitä minulla riittää. Suomen oma Black Horse-rehut ovat tuottaneet suuren pettymyksen. Greenmix, jota jossakin vaiheessa markkinoitiin sinimailaksena onkin vain viherjauhoa. Josta ei siis hevoselle ole muuta hyötyä kuin mahan täytettä. Kaikenlisäksi Greenmix säkistä, joka talliin joskus oli tullut, löytyi kokonaisia kauranjyviä. Valmistajalta täytyi tarkistaa asia, kun pussin kyljessä ei mainintaa ollut suuntaan tai toiseen. Greenmix EI saa sisältää kauraa!

Sen lisäksi eräänkerran täysrehun säkin sisältö pelletin sijasta olikin jauhoa. Valmistajan mukaan tässä ei ollut kyse mistään kummoisesta ja rehu on ihan käyttökelpoista. Valmistajan mielestä ei siis kuluttajalle ole niin väliä onko rehujen laatu tasaista! Tässä kohtaa vaihdoin pysyvästi rehuvalmistajaa!


Aion jatkossa olla skeptisempi täysrehusäkkien kanssa ja pitää niiden määrän mahdollisimman pienenä tallissani. En itsekään syö einesruokia vaan valmistamme kaikki  ruuat laadukkaista raaka-aineista, miksi hevosellenikaan syöttäisin einestä?

Hyvää matkaa kaikille rehujen labyrinttiin!

2 kommenttia:

 1. Nyt en tajunnut tota sun Greenmix-kommenttia. Miten niin vain viherjauhoa? Eikös se sitä samaa sinimailasta ole molemmat, jauhettuna ja pelletöitynä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherjauho voi olla mitä vain, viherjauho on yleisnimitys. Pussissa ei lue mitä se viherjauho sisältää, eli se voi olla mitä vain. Valmistajalta olen kerran kysellyt sinimailaspitoisuutta, jota viherjauhossa ei silloin ollut.

   Sinimailasesta on aina maininta, jos sitä rehu sisältää. Eli mix ei sisällä sinimailasta, vaan jotain muuta pelletöityä heinää. Näin ollen sen tarpeellisuus hevosen ruokinnassa ei vastaa sinimailasruokuntaa, vaan vatsan täytettä. (ei siis ole sen parempaa kuin laaduttomampi heinä, on vain esimuodossa.)

   Poista