Ehkä siksi, että minulla tai lähipiirissäni ei ole koskaan ollut sille tarvetta, sillä minä olen ollut se, joka hyppää sinne hevosen selkään ensimmäisenä ja otan vastaan ne hypyt, pukit ja muut riekkumiset ensimmäisten ravi ja laukka-askelten kanssa. Ja niinhän siinä sitten lopulta käy, että pelkkä sisäänratsutettavien määrä on kasvanut äkkiseltään laskettuna yli 20 hevosta, neljän vuoden sisällä sekä kahden lapsen synnytys, ja kroppa sanoo lopulta "kiitos, nyt riittää!" Vaikka määrällisesti parikymmentä sisäänratsutettavaa ei ole paljon, on se paljon harrastelijalle muutaman vuoden sisään.
Tässä kohtaa ongelmaksi muodostuikin se, että oma hevoseni, Singleton on juuri siinä vaiheessa, esikoulun ensimmäiset päivät ovat ohi. Nyt täytyisi nostaa vähän matelukäynnistä vauhtia raviin ja laukkaan. Ja mitä minä joudun toteamaan: "en pysty, en kykene!" Niinpä alkoikin luultua vaikeampi työ. Etsiä ratsuttajaa, nuorelle sisäänratsastettavalle.

Toki, hevoselle aina löytyy joku, joka sen selkään hyppää. Mutta tässä kohtaa alan olla jo kranttu. Muutama varsin tunnettu paikka poistui minun listaltani heti huonojen kokemuksien takia. En myöskään halua maksaa ihmiselle, joka opettelee vielä peruskaavaa nuorten kanssa. Tai vaikka maksaa voisinkin, en halua tälle omalle herkälle otukselle tehdä niin ilkeää temppua, että laittaisin sen opettelemaan opettelija kanssa.
Nuorten hevosten laitto ei ole salatiedettä eikä ydinfysiikkaa. Mutta se on kuitenkin taidetta, jota täytyy opetella.
Sitten tuli eteen vielä se, uskallanko antaa hevoseni pois kotoa? Uskallanko luottaa vieraaseen, että hevosta työstetään sitä kunnioittaen? Tai että kotiin palatessaan minun ei tarvitse nuolla haavoja ja hoitaa hevostakin kuntoon..
Kun riittävän kauan on töissä paikoissa, joissa on enemmän epäkohtia, on liian valaistunut siihen, mitkä kaikki asiat voi mennä pieleen ja mitä kaikkea toisen omaisuudelle voikaan todella tehdä.

Niinpä alkoi vielä vaikeampi työ. Kamppailu oman terveyden ja ratsuttajan etsinnän kanssa.
Toisaalta aloin jo harkitsemaan aikalisää. Kun hetken malttaisin olla poissa vielä Simonkin selästä, voisin sen vaikka ensivuoden alusta kyetä itse ratsuttamaan. Kerkeäisin hyvin treenata itselleni tukevammat lihakset tukemaan selkänikamia syksyn aikana ja voisin taas hyvällä mielellä ratsuttaa oman ratsuni.
Onneksi varteenotettava vaihtoehto tuli mieleeni. Saisinko jonkun pätevän kotiin, hinnalla millä hyvänsä.
Ja kun oikein mietti ja mietti, tajusi, että ratkaisu on lähempänä kuin kuvittelinkaan. Naapuritallilla. Jossa on ammatikseen ratsuttavan ratsuttajan toimipiste. Faktaahan on se, että lähialueen rikkauksille sokeentuu. Niin kävi tässäkin. Ratkaisu oli kuuden kilometrin päässä, ei kuuden sadan.
Kaikken parasta on kuitenkin se, että pystyn nyt rauhassa keskittymään omaan ratsastukseeni ja jatkamaan ratsutettavana olevien hevosteni kanssa normaalisti, sillä niiden kanssa ei ole jatkuvassa jännityksessä ja pelossa, koska hevonen tekee äkkiliikkeen sivulle, taakse, eteen tai ylös. Jolloin kroppaan ei kohdistu ylimääräisiä revähdyksiä eikä iskuja.
Ja piakkoin pääsen myös Simon selkään. Heti kun ratsuttaja on saanut tehdä työnsä rauhassa, loppuunasti. En kuitenkaan usko, että siinä kauaa menee, sillä Simo on hyvin oppivainen ja omaksuvainen hevonen, joka yrittää miellyttää ihmistä mahdollisimman paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti