Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

4.6.2014

Herkistä korvasi, kuullaksesi kuiskauksen"Kuiskaan sinulle, kuiskaan uudestaan.
Sanon sinulle, sanon uudestaan. 
Huudan sinulta apua.

Mitä sinä teet?
Rankaiset minua!"

Kuunteletko hevostasi, kun se sinulle kuiskailee? 

Hevonen, tuo herkkä olento, joka tuntee kärpäsenkin ihollaan, puhuu meille. Hevonen ei osaa valehdella, se ei ymmärrä huijata eikä huvikseen testaile ihmistä. Kuinka monestikaan on saanut lukea esimerkiksi myynti-ilmoituksista hevosen testailevan uutta ratsastajaa. Ei, hevonen ei tee sellaista. Hevonen ei ajattele tulevaa. Se ei mieti, kuinka aikoo testata tuota selkään kiipeävää ratsastajaa. Hevonen on rauhaa rakastava ja kaavoihin kangistuva olento. Se rakastaa rajoja ja säännöllistä elämää. Pienikin muutos hevosen käytöksessä on merkki jostakin, sinun tehtäväsi on selvittää mistä. 

Ei ole väärin tutkia hevosta liikaa kuin liian vähän. Ei ole väärin kutsua apua "turhaan". Jokaisella on oikeus kutsua hevoselleen ammattilainen tutkimaan hevosen terveyttä, vaikkei siihen olisi edes suurempaa syytä. Sanonta: "Parempi katsoa, kuin katua" pitäisi olla mukana hevosen kanssa, läpi sen elämän. 

Netin keskustelu palstat eivät ole oikea paikka etsiä hevosen sanoille tulkkausta. Suomessa on hevosklinikoita, jonne voi soittaa. Sieltä saa varmasti paremman ensiavun ja tulkkauksen hevosen sanoille, kuin netistä. Sen lisäksi maamme jokaisesta kunnasta löytyy eläinlääkärit, joille voi myös soittaa. Tämä palvelu ei vie rahaa yhtä puhelua enempää. 

Miksi se on niin vaikeaa? Onko kyse oikeasti siitä ettemme osaa kuunnella hevosia?
Miksi emme reagoi niihin pieniin muutoksiin hevosissa? Häpeämmekö soittaa hevoselle apua silloin kun hevonen kuiskaa? Miksi hevosen tarvitsee huutaa apua, ennenkuin sitä autetaan?

Kuinka monesti olet auttanut ventovierasta, joka tarvitsee apua?  Sellaista, joka ei sitä huutamalla huuda vaan kuiskaa? Oletko arkisissa toimissasi, kaupassa käydessä kuulolla, jotta kuulisit, kuinka joku kuiskaa apua? Niin.. 

Hevonen on pakoeläin, saalis. Hevonen ei voi näyttää heikkouttaan. Se yrittää kaikin voimin pitää kivun piilossa. Siksi meidän tehtävä on reagoida pieniinkin kuiskauksiin, joilla hevonen yrittää kertoa pahasta olostaan. 

Olen työskennellyt ratsastuksen ohjaajana ratsastuskoulussa. Olen nähnyt sen elämän, jossa hevosella ei ole vara olla sairaslomalla. Hevosen kannalta se ei ole ollenkaan hyvä asia, vaikka ne kuinka huusivat apua, en voinut niitä auttaa muuten, kuin tekemällä tunnin tehtävät hevosten kannalta mahdollisimman helpoiksi. Muistan varmasti koko elämäni työnantajani sanat, kun hänellä sanoin tuntihevosen ontumisesta. Ei tarvitse arvata, tekikö ontuva hevonen päivänsä työt. Kyllä teki!

Seuraavan kerran kun itselläsi on jokin kiputila, mene ja juokse maratooni! 

 Hevonen ei opi pahimmassakaan kivussa ihmisen kieltä. Se ei opi huutamaan AUTA! Se kuitenkin tekee kaikkensa, jotta ihminen ymmärtäisi, ettei kaikki ole kunnossa.

Kuuntele hevosta, reagoi ajoissa!

1 kommentti:

  1. Anonyymi5/6/14 13:42

    Tää on niin totta! Hevosia täytyisi osata kuunnella ajoissa.

    VastaaPoista