Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

25.6.2014

Positiivinen yllättäjä

Simon ratsuopit jatkuivat tänään.  Simo pääsi ennen työntekoa sisälle hetkeksi ja käyttikin tilaisuuden hyväkseen, leväten.


Jouduin vähän lahjomaan hevosta porkkanalla, jotta päivänokosten keskeytyksestä ei jäänyt hapanmieli.
Kentälle kävellessämme keskeytyneet unet olivatkin jo unohtuneet ja hevonen oli oikein positiivisella mielellä lähdössä töihin.

Aluksi ratsuttaja kävi maasta läpi eteenpäin ajavan käskyn sekä ohjastuntuman. Simo oli oikein asiallisesti, reagoi nopeasti apuihin. Sen jälkeen ratsuttaja nousikin selkään. Tänään jouduin itse olemaan maasta apuna. Eli hetken aikaa pidin ratsukkoa liinanpäässä. Kaikki kuitenkin sujui kuin kauan ratsuna olevan hevosen kanssa, joten pian ratsukko jatkoikin yksin matkaa. Olin kentän keskellä vain tarvittavana hätäapuna eteenpäin ajamassa. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olin tarpeettomana huulipyöreänä katsomassa, kun hevonen meni ravia kuin vanha tekijä. Vähän ravilisäystäkin esitti. Kierroskierrokselta meno vain parani ja hevosen ymmärtäessä, ettei tässä tämän kummempaa ole, sen itsevarmuus kasvoi silmissä ja raviin tuli eteenpäinpyrkimystä.

Eteenpäinpyrkimystä löytyi niin hienosti, että hevoselta sai nostettua laukkaakin. Ensin vasenta useampaan kertaan ja sen jälkeen oikeaa laukkaa. Hevonen nosti laukat tasapainoisen näköisesti, hallitusti ja joka kerralla myötälaukan. Oli ilo seurata maasta, kun pystyi itse katsomaan, kuinka hevonen nautti kiitoksesta ja jatkoi yrittämistä entisestään.

Ratsuttaja kehui hevosen työmoraalia, tasapainoa ja suoruutta. Harvoin näin nuori pystyy uralla kulkemaan suoraan, tasapainossa molemmille ohjille. Hevostahan käytännössä on ratsastettu kaksi kertaa.

Sekä omistajat että ratsuttaja olimme yllättyneitä hevosen oppimisen suhteen. Kukaan ei uskonut, että ihan näin helppoa työ tässä vaiheessa olisi. Tässä vahvistui vain tieto siitä, että teimme hevosen kanssa oikean ratkaisun, kun emme sitä nuorenpana käsitelleet turhaan. Sen kanssa ei tehty käytännössä yhtään mitään, ennen kolmivuotiskautta. Eikä sitä ole tympäännytetty ihmiseen liiemmin tänäkään vuonna, eikä työstetty lihaksistoa ja kroppaa vinoksi turhalla ympyrän höyläämisellä.

Hevonen on nyt positiivisella mielellä lähdössä ihmisen kanssa töihin, se on silminnähden ylpeä itsestään, kun se onnistuu ja saa kiitosta. Se on itsevarma ja yritteliäs. Simo antaa varmasti tulevaisuudessa paljon takaisin, kunhan sen kanssa malttaa tehdä rauhassa ja vähän, ilman tympäännyttämistä.

Huomenna on Simolla täysin villivapaus päivä, ohjelmassa on rauhallista laiduntamista vuorokauden ympäri perjantaihin asti, jolloin on tämän viikon viimeinen treenipäivä ennen viikonlopun viettoa.

Vaikka hevonen oli tänään Super, isolla S-kirjaimella, on jotenkin saatava tämä mahtava fiilis pois, ettei perjantaihin lähdetä liian suurin odotuksin. Täytyy laittaa jäitä pakkaseen, jotta pipon voi perjantaina täyttää niillä.

Olen kyllä niin tyytyväinen ratsuttajan työhön. Hän on erittäin rauhallinen ja tekee asiat juuri niinkuin itse tekisin, hevosta kuulostellen ja kovasti kiittäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti