Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

2.8.2014

Mitä kuuluu Nemolle?

Hiljaiseloa blogin puolella elänyt Nemo, on ollut koko kesän laidunlomalla.
Eilen kuitenkin päätin lopettaa Nemon loman, sillä ratsutettavana olevan ponin kotiin lähtö koittaa pian ja Nemo pääsee valmennusratsukseni hetkeksi. Niinpä kuntoa on alettava kasvattamaan kenttätyöskentelyyn. Laidun on onneksi pitänyt huolen hevosen peruskunnosta.


Nemon ruokintaan lisäsin MSM-jauheen. En tiedä auttaako se oikeasti millään tapaa, ainakin sitä on kovasti kehuttu. Purkki ei kuitenkaan ole hinnan kiroissa, joten jos siitä edes omistaja saa apua mielelleen, on se sen arvoista.


Nemo oli hyvin haluton. Hyvä että sain sen karsinasta ulos, varusteet päällä. Samanlainen työ sen kanssa on kyllä laitumellekin lähtö, sillä se ei millään haluaisi viileästä ja rauhaisasta tallista kuumaan, paarmojen syötäväksi.

Alku olikin hyvin kankeaa, joten päätin herkistellä hevosen heti alkuunsa työn pariin. Paljon siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin raviin. Hevosen oli reagoitava heti, ei kohta. Kun hevosen reaktiokyky nopeutui, vaikeutimme tehtävää niin, että siirtymiset pitkällä sivulla tehtiinkin avotaivutuksessa. Kumpaankin suuntaan, kohtuu hyvin ja ripeästi hevonen reagoi. Vaikka reaktio ei ollutkaan räjähtävä, vaan nopea siirtyminen "laiskaan" raviin, oli siihen tyydyttävä.


Siirtymisten jälkeen jatkettiin vähän lisää taivuttelulla, isolla kahdeksikolla. Niin isolla, että se vei tilaa koko kentän. Muutimme pikkuhiljaa hieman kahdeksikkoa, niin että päädyissä ratsastettiin kokonainen ympyrä ja suunta vaihdettiin lopulta aina lävistäjällä, jossa  otettiin keskiravia.

Nemo tuppaa innostumaan kaikessaa, mistä siltä vaaditaan sen mielestä koko osaaminen. Kuten pirueteista, laukan vaihdoista ja keskiravista. Pohjimmiltaan Nemo onkin sellainen show-mies. Niinpä se ottikin oikein tosissaan keskiravit ja esitti oikein hienoa ravia. Toki jäykkää, mutta tällä hetkellä siltä ei olisikaan voinut parempaa pyytää.


Keskiravit lähtivät lävistäjällä jo liiaksikin, joten oli taas aika vaihtaa vähän tehtävää. Keskiravin sijaan tehtiinkin siirtyminen neljäksi askeleeksi käyntiin.

Nemo on hevonen, joka todella ennakoi ja tekee päätöksiä itse. Se on aina ollut sellainen, sen takia olemme tulleet hylätyiksi esteradallakin. Sillä hevonen vain veti väärällä esteelle, enkä mahtanut silloin yhtään mitään. En mahtaisi ehkä vieläkään, jos samanlainen tilanne tulisi eteen.
Sen takia hevoselle onkin mm. vastalaukat olleet kiven takana, sillä se on oppinut vaihtamaan aina myötälaukkaan suunnan vaihduttua.

Niinpä hevosen kanssa ei voikaan samaa tehtävää tehdä kauaa, sillä hevonen alkaa itse tekemään päätökset.

Kun haluttu lopputulos oli saavutettu, hevonen oli melkein saanut diesel-moottorinsa päälle ja oli herkkä avuille, päätimme lopettaa tältä päivältä.

2 kommenttia:

  1. Hei, kiva kun löysin blogisi. Itse vasta aloittelen ratsastusta, aloitin kisaamisen tänä keväänä Ravijärvellä Helppo D:stä. Bloggaan itsekin hevosjuttuja aloittelijan näkökulmasta. Olen yleensä ollut ulkokentällä kisapäivänä talkootyössä kiikuttamassa jakkaraa ja jätöskasoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin katsellut sillointällöin blogiasi. :) Tsemppiä omaan hevosharrastukseesi ja kisauralle!

      Poista