Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

15.9.2014

Varusteostoksille, missä kannattaa säästää

Hevosharrastus on kallista lystiä. Rahaa saa palamaan ilman omaakin hevosta huikeita määriä. Hevosen omistajalla suuri meno erä on varusteet, joita saa olla ostamassa milloin mitäkin. Sanonta: "köyhän ei kannata ostaa halpaa." pätee melko hyvin tässäkin asiassa. Mutta kallis hinta ei ole laadun tai kestävyyden tae. Varusteita hankkiessa kannattaakin miettiä, mistä maksaa ja mistä se hinta oikein koostuu. Pelkkä brändi voi nostaa hintaa, jopa yhdellä nollalla, tuotteen olematta sen parempi kuin halvempienkaan.

Omassa tallissa on kaiken joutunut ostamaan itselle, sillä ei ole naapurikarsinan ystävällistä hevosen omistajaa, jolta voisi lainata tai ottaa edes sovitukseen ja kokeilla, toimiiko tuote edes meillä. Kestävyydestä puhumattakaan.

On varusteita, joihin kannattaa sijoittaa enemmän, mutta paljon on myös varusteita, joissa kannattaa säästää. Alle on listattu minun omasta näkökannastani muutamia vinkkejä näistä varusteista.

Ratsastajan varusteet, sijoita!

1. Kypärä.
Sopiva ja mieleinen kypärä voi löytyä edullisesti. Mutta kypärän ostossa kannattaa olla erittäin tarkka, siisä, että se istuu hyvin päähän. Kypärä on varuste, jossa ei kannata mennä muodin mukaan, vaan oman pään ja turvallisuuden mukaan. Huonosti istuva kypärä ei ole turvallinen. Kypärään ei kuitenkaan kanata laittaa älyttömiä summia, sillä ne ovat onnettumuuksissa ja tippumisissa kertakäyttö tavaraa. Mieti siis, kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa varusteeseen, jonka saatat joutua uusimaan heti ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen. Käytettynä kypärää ei missään nimessä kannata ostaa. 

Itse tilaan uudet kypärät täältä, sieltäkin vain niitä malleja, jotka tiedän istuvan päähäni hyvin. Huomattavasti edullisempia kuin Suomessa ja postituskulut, kotiovelle asti ovat viisi puntaa. Säästää voi siis kalliissakin varusteessa, ostamalla sen ulkomailta edullisemmin. 

2. Saappaat / ratsastuskengät
Kivalta näyttävät halppissaappaat, osoittautuivat oikeaksi sudeksi.
Itselleni ratsastusjalkineet ovat erittäin suuressa roolissa omassa ratsastuksessani. Etenkin nahkasaappaiden ja kenkien kohdalla, kannattaa miettiä pientä sijoitusta. Nahka on kallis materiaali, ja laadukas nahka on kestävää ja pitkäikäistä, mikäli tuote on tehty huolella. Kenkien kohdalla sovitus on tärkeää, sillä kengän on istutta hyvin. Käytettynä saa laadukkaita saappaita edullisesti, ja mahdollisuuden tullessa niitä kannattaakin harkita sovittavansa, jolloin voi säästää useita satoja euroja. 

3.Ratsastushousut

Ratsastushousut ovat asia, mihin myös kannattaa sijoittaa. Hyvät housut ovat pitkäikäiset. Housujen materiaali kannattaa miettiä omaan käyttöön sopivaksi, sillä materiaaliviidakko on melkoinen. Kalliimmissa housuissa kannattaa myös miettiä tarkoin housun väri. Sesonkivärit eivät välttämättä miellytä seuraavana vuonna, kuntaas klassiset värit ovat aina muodissa ja niitä voi yhdistellä minkä värin kanssa vain. 
Ratsastushousuissa itselläni on selvä ykkösmerkki Pikeur, eikä sitä ole kumonnut mikään vielä tähän mennessä. Niissä on paikat, jotka pitävät pitävyytensä, muuttumatta pesussa koviksi ja liukkaiksi. Itselläni on vanhimmat Pikeurin housut kestäneet käyttöä ja pesua jo yli viisi vuotta, muuttumatta miksikään. Muotiin tulleet grip-paikkaiset housut ovat hyvin hetkellinen tuote, sillä grip-paikat alkavat kulua melko nopeastikin, eikä housut ole viiden vuoden päästä samaisessa kunnossa kuin uudet.

Ratsastajan varusteet, säästä!

1. Hanskat
Hanskat, tuo älytön kulutustuote. Olen kokeillut hanskoissa laidasta laitaan eri merkkejä ja materiaaleja. Kalleimmat ovat olleet rsl-peurannahka hanskat, joiden hinta oli yli 70€ Myyjä vakuutti niiden olevan kestävät ja pitkäikäiset. Olihan ne uutena upean tuntuiset kädessä. Pehmeät ja taipuisat. Ja kyllähän niillä sai kivasti pidettyä ohjaakin kädessä. Mutta eivät ne hanskat kauaa kestäneet, parissa kuukaudessa ne olivat kuluneet puhki ohjien kohdalta ja olivat kovat ja koppuraiset. Roecklin hanskat ovat uutena myös todella kivat kädessä, mutta käyttöä ne eivät kestä sen pidempään kuin peruspuutarha hanskakaan, joka on 40€ halvempi. Hanskat ovat todella kulutustuote, ja itse käynkin kotihanskat hakemassa paikallisesta halpahallista 2,5€ hintaan. Välttämättä kaikkein kauneimmat ne eivät ole, mutta kestävämmät, kuin heppamerkin tuotteet, ja onpahan useammin varaa ostaa uudet hansikkaat. 

2. Ratsastustakit
Takit, niin kesä- kuin talvikeleille ovat vaatteita, joissa voi säästää paljon. Takki on varuste, joka ei koe samanlaista kulutusta käytössä kuin esimerkiksi ratsastushousut. Takin tärkein ominaisuus on istuvuus ja riittävän pitkät hihat. Huonosti istuva takki on epämukava. Takit ovat kausituotteita, ja ajoittamalla oston oikeaan paikkaan, alennusmyynteihin, saa takkeja erittäin edullisesti. Näissä kannattaa miettiä myös väri ja malli ns. ikituotteeksi. Oman kropan ja mieltymyksen mukaan, takeissa kannattaa miettiä, haluaako vartalon myötäistä, bomber-takkia vai pidempää takkia ja valita takkinsa sen mukaan. Takkeja kannattaa myös käydä katsomassa aivan muista liikkeistä, kuin ratsastusvarusteliikkeistä, sillä ratsastukseen käy mikä tahansa sopiva takki, ilman että se on heppamerkkiä. Monesti muualta voi löytyä myös paljon fiksumman näköinen takki, sillä merkkituotteilla on ainakin tällä hetkellä hirveä tarve mainostaa itseään suuresti, ja takit koostuvatkin lähinnä KL, HV-polo jne. teksteistä, olematta kuitenkaan enää millään tapaa hintansa arvoisia materiaaleilta ja istuvuudeltaan. 

3. Asusteet
Kuten muuhunkin, myös hevosurheiluun ja pukeutumiseen kuuluu olennaisesti asusteet, kuten pipot, huivit, vyöt. Heppakaupassa näilläkin on "heppa"extra hinnassa. Näissä voikin säästää paljon, valitsemalla sen ei-brändi tuotteen tai menemällä aivan toiseen kauppaan.


Hevosvarusteet, sijoita!

1. Satula ja suitset
Satula on varuste, joka kannattaa hankkia huolella. Miettiä, minkämallin satula palvelee ratsastajaa eniten, onko se yleissatula, vai koulu- tai estesatula. Satula täytyy valita käyttötarkoituksen mukaan ja sovittaa hevoselle huolella. Käytettynä satuloita on markkinat pullollaan ja niitä kannattaakin harkita. Käytetty satula kuitenkin kannattaa ostaa satuloita myyvästä liikkeestä, ei yksityiseltä. Vaikka yksityiseltä satulan voisi saada muutaman sataeuroa halvemmalla, on liikkeestä osto turvallisempi. Liikkeet ovat tarkastaneet satulan kunnon ja mahdollinen rikkinäinen satula on helpompi vaihtaa ja kaupat purkaa, kuin yksityisen kanssa. Ja liikkeellä on paljon rikkinäisiä satuloita! 

Niin ikään satulan kanssa myös suitset ovat tärkeä rooli ratsastuksessa, ja niiden istuvuus hevoselle on lähes unohdetun tärkeä. Pelkkä blingbling-otsapanta ei saa olla syy suitsien valintaan, vaan suitset täytyisi muistaa sovittaa yhtä tarkasti kuin satula. 

Nahkatuotteissa yleensäkin kannattaa vähän katsoa ja harkita sen merkkituotteen ostoa, jolloin olet tietoinen kuinka tuote on valmistettu ja minkälaisesta nahkasta. Hyvät nahkatuotteet ovat pitkäikäisiä ja tarvittaessa ne saa käytettynäkin myytyä. Merkkituote, hyvin hoidettuna on kysyttyä ja pitää arvonsa. 

2. Loimet
Loimet ovat varuste, joka on hevosen päällä usein tunneissa enemmän kuin satula, tai suitset. Loimien istuvuus onkin erittäin tärkeää. Huonosti istuva loimi kipeyttää hevosen lihaksistoa samalla tavalla kuin satula, sillä se kiristää ja puristaa inhottavasti pitkiäkin aikoja. 

Horzen avalance-loimet ovat märkänä todella painavia
Minulle materiaali, loimen hengittävyys ja istuvuus ovat tärkeitä, mutta myös loimien paino. En halua hevosen kantavan turhia kiloja päällänsä, etenkin ulkoloimet märkänä voivat painaa älyttömästi. 
Itse tilaan etenkin merkkiloimet, kuten Horse Waren takit ulkomailta, josta niitä saa alennuksessa "naurettavan" halvalla. Viimeksi toissaviikolla Simo sai 30€ hw.n sadeloimen kaulakappaleella, jota suomessa myydään 120€. Puolivahingossa tilasin vielä kaksi samanlaista, jolloin myymällä toisen sain omani käytännössä ilmaiseksi. Loimissa voi myös säästää ostamalla käytettynä, mutta etenkin suomessa, hyvät merkkituotteet ovat käytettynäkin kalliimpia kuin ulkomailla alennustuotteet.

Loimia kannattaakin katsoa kolmesta paikkaa. equestrian, hope valley saddlery sekä robinson.

3. suojat
Mikäli hevonen tarvitsee suojia, kannattaa suojiin panostaa. Suojia on markkinoilla monenlaisia, ja niissä kannattaakin olla tarkka, mitkä suojat hevoselleen valitsee. Sekä sisäpinta- että ulkopinnan materiaaleissa on paljon eroa, saman suojamallin sisälläkin. Perusjännesuojista löytyy variaatioita vaikka millä mitalla. Suojan ostajan kannattaakin perehtyä suojiin kunnolla, ja miettiä onko suoja kuinka tarpeellinen ja sitä kautta lähteä hakemaan sitä omaan käyttöön soveltuvaa suojaa. Omaan käyttöön soveltuvat suojat voi löytyä halvalla, mutta tarvittaessa niihin kannattaa olla valmis vähän sijoittamaan.Hevosvarusteet, säästä

1. Huovat
Jouduin miettimään kauan, kumpaan kategoriaan huovat laittaisin. Mutta laitoin ne kuitenkin tänne. 


Satulahuovat ovat varuste, joissa yksi merkki on paljon edellä muita. Equiline. Se olikin ainoa syy, miksi mietin, kumpaan kategoriaan huovat laittaisin. Eli jos haluaa sijoittaa huopaan, kannattaa sijoittaa Equilinen huopaan, muutoin kannattaa säästää. Eskadron, Euro-star, Shöckemöhle jne. loputon lista merkeistä, joiden huovat maksavat yli 50€. Mitä sillä saa? Hetken kestävän brändituotteen, joka yhden pesun kestää. Toinen pesu onkin liikaa ja huopa menettää muotonsa, nukkaantuu ja näyttää samalta kuin 15€ horzen huopa. Niin, paitsi että kyljessä ei ole isoa logoa kalliista merkistä.
Hyvä mittari kestävän huovan valintaan, on katsastella käytettyjen huopien markkinoita. Mitkä näyttävät edustuskelpoisilta käytettynäkin?

2. Kuolaimet


Tämäkin kanssa mietin, kumpaan tämä kuuluisi. Kuolaimissa on kuitenkin niin paljon huonoja, kalliita kuolaimia, joten päätin laittaa tämän tänne. Perusnivel- tai kolmipalakuolaimesta on turha maksaa ylimääräisiä euroja, kun saman saa halvemmallakin. Kuolaimissa on paljon merkkivalmistajan valikoimaa, jossa hinta koostuu vain merkistä. Erikoiskuolaimien kanssa tarpeellisuus kannattaa miettiä moneen kertaan. Jos kuitenkin haluaa hifistellä ja satsata kuolaimeen, on sprengerin aurigan-kuolaimet sijoittamisen arvoisia. Jos hevonen kuitenkin toimii hyvin 15€ peruskuolaimella, ei kuolaimeen kannata merkin takia satsata turhia euroja. 

3. Riimut
Riimuja on erilaisia ja hintaisia. Näissä on hintaluokkia jokaiselle hevosharrastajalle. Joka hintaluokasta löytyy tarpeellinen, pehmusteet, pikalukot, rutvan alta-/päältä avattavuus yms. Ei siis ole tarve laittaa ylimääräisiä euroja vain merkin takia. 
Tämän riimun kulmikas metalliosa rikkoi hevosen ihon verille.
Meillä käytössä on vain nahkariimuja, mutta näissäkin voi säästää ostamalla käytettynä tai alennusmyynneistä.

3 kommenttia:

 1. Hei. Tämä oli todella hyödyllinen kirjoitus, on niin hankala tietää missä voi säästää ja mikä on hintansa arvoinen. Lisään listaan vielä Esperadon kilpailujakut, minusta ne on Pikeurin tasoa, mutta hinta on 100 euron tienoilla kaupasta riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vähän varusteurheilija ollut aina siitä asti, kun oman hevosen sain. Tai enemmänkin, mulla on ollut tarve ostaa toimiva ja kestävä varuste, kun silloisessa asuinpaikassani lähin kauppa, josta sai edes jotain heppatavaraa oli reilun tunnin ajomatkan päässä. Monta kertaa on joutunut pettymään tuotteeseen, hinnasta ja merkistä riippumatta ja on oppinut vähän missä voi ja kannattaa säästää ja miten varusteet kannattaa liikkeessä tutkia, jotta välttyisi siltä maanantai kappaleelta (nahkan taivuttelut, vaatteiden saumat jne) Nyt nettikauppojen vallitessa sitä ei voi tehdä ja tulee näitä maanantai tuotteitakin helpommin, mutta :D Kaikesta huolimatta pyrin aina ostamaan sen halvimman, toimivan version. Esperadon tuotteisiin en olekaan vielä itse, liikkeiden hypistelyä lukuunottamatta tutustunut. Täytyykin katsastella tarkemmin mitä kaikkea heillä on :)

   Poista
 2. Tältä näyttää se jakku, kuva on viime lauantailta Ravijärven kisoista (linkki). Jakku maksoi Lappeenrannan Horsecare Cornerissa 95 euroa, yleensä sen hintaiset on kamalia rytkyjä. Kotkassa sen hinta on 130 euroa.
  http://www.ellikki.fi/hevoset/ratsastus/lapsia-ja-aikuisia/

  VastaaPoista