Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

8.11.2014

Muru on kotona!

Miten ihanaa olikaan saada hakea perjantaina Simo kotiin!


Matka takaisin treeniin on vasta aluillaan, mutta pahin on vaihe on ohi. Koko homma lähti siitä, että hevonen muuttui yht'äkkiä vinoksi ja tahditti askeleen-pari silloin tällöin ravi lisäyksissä, liinassa.

Päätin silloin, että hevonen tutkitaan heti, eikä myöhemmin. Vaikka "oireet" sopivat moneen, nuoren hevosen yleiseen ongelmaan, halusin selvittää, ettei kyse ole mistään normaalia poikkeavasta. Niinpä matkasimme Porvoon klinikalle tutkimuksiin, kaiken varalta 22.10.14.
Röntgenissä paljastui irtopalat kintereistä ja oikeassa polvessa oli jotain, mitä epäiltiin kalkkeumaksi. Irtopala se ei voinut olla, sillä se oli VALTAVA möhkäle, eikä hevonen kävelisi sillä jalalla, jos se olisi pala.

Niinpä hevosesta löytyi vikaa ja varasinkin heti seuraavalle viikolle 30.10.14 Viikkiin operointi ajan. Ja sinne lähdettiin. Vaihtoehtona oli myös Tampere, sillä se on tunnetusti Suomen parhain paikka tehdä näitä leikkauksia. Tampere on kuitenkin sen verran kaukana, ettei meillä näin pian sinne ollut mahdollisuutta lähteä. Ja minä halusin ylimääräisista paloista heti eroon.

Kirurgin tutkiessa kuvia, hän totesi "kalkkeuman" olevan nivelessä ja vahvasti totesi sen olevan irtopala. Ongelmaksi muodostui polven operoinnin välineet, sillä niitä ei Viikissä ollut. Jouduin nopeasti päättämään mitä tehdään. Hevoselta olisi voinut poistaa kintereen palat ja katsoa, mikä siellä polvessa oikein on. Mutta jos se olisi pala, joutuisi hevonen uudelleen operoitavaksi.

Siihen en halunnut ryhtyä. Niinpä Viikissä oli huippukirurgi David Argülles, torstaina 6.11.14 jolloin Simo operoitiin.

Vein hevosen jo keskiviikkona. Simo pääsi tallikäytävälle, jossa oli muitakin saman kohtalon kokevia kavereita, huomisen operointia odottelevia. Jätin hevosen rouskuttelemaan heiniä karsinaansa, sinne se jäi tyytyväisenä, autuaan tietämättömänä mikä seuraavana päivänä odotti. Minulle luvattiin soittaa heti kun hevonen on herännyt.

Ennen karsinaan menoa oli edessä tietenkin punnitus. Hevoselle lisättiin ruokintaa viime käynnin jälkeen, silti se oli tällä kertaa huomattavasti kevuempi 484kg. Kuusi kiloa viikon aikana pudotettu. Sen lisäksi hevosella oli nyt vielä kuljetusvarusteetkin päällä. Taas koin konkreettisesti kuljetuksien haittapuolen, se kuluttaa ja stressaa hevosta, vaikkei se sitä ulkoisesti näytäkään. 

Sitten alkoi piinallinen odotus. Tiesin hevosen olevan viimeinen sen päivän operoitavista joten jouduin oikeasti odottelemaan piinallisen pitkän päivän. Lopulta puhelin soi.

Hevonen oli heräämössä hereillä. Olisi siellä vielä muutaman tunnin, ennen karsinaan siirtoa. Tähystys oli sujunut hyvin. Hevoselta oli poistettu vasemmasta kintereestä kaksi osainen irtopala ja polvesta valtavan kokoinen irtopala. Oikea kinner oli myös tähystetty, mutta sen pieni irtopala ei ole lähelläkään niveltä, ja se sai jäädä sinne, sillä siihen ei päästy käsiksi. Siitä ei kuitenkaan hevoselle ole haittaa. Hevosen nivelpinnat ovat vaurioitumattomat ja hevosen tulevaisuus urheilukäyttöön tämän puolesta hyvä. Sen jälkeen oli ilo odotella huomista!


 Niinpä perjantaina aamulla tuli puhelu, joka varmisti että hevonen voi lähteä kotiin. Se kävelee hyvin, eikä sillä ole tullut komplikaatioita yön aikana. Olipa ihanaa nähdä urhea pikkumies perjantaina elossa. Takajalat ovat ylhäältä asti paketoitu, mutta hevonen vaikutti pirteältä. Kotimatka sujui hyvin ja hevonen pääsi omaan karsinaansa.

Mukaan saimme irtopalat muistoksi. Sen sijaan jonkinmoinen erhe ja unohdus puolin ja toisin; emme saaneet mitään jalkojen "paketointi" välineitä. Niinpä meidän oli lähdettävä heti apteekkiin hakemaan sidetarvikkeita. Pientä improvisointia tarvittiin, sillä eihän apteekista nyt mitään hevoskokoista löydy. Onneksi kaverilta löytyi ylimääräinen paketti gamgee-vanua, joka ei tosin riittänyt kuin yhdeksi illaksi. 

Siteet tarvitsee vaihtaa kolmen päivän välein, mikäli ne pysyvät hyvin. Simo kuitenkin sai piehtaroidessaan jo apteekkireissun aikana toisen jalan siteet pois ja jouduimme heti hommiin.

Jalat on klipattu kokonaan ja siellä on muutama tikki kummallakin puolen jalkaa, kintereen kohdalla ja oikeassa takapolvessa on tikkejä. Odotin jotain pahempaa, kun koko jalat oli paketissa. Sen lisäksi vasempaan sääreen oli heräänössä tullut jokunen ylimääräinen naarmu.

Simo on nyt kaksi viikkoa täysin karsina levossa. Kipulääkityksessä vielä kolme päivää. Kahden viikon päästä käymme toivottavasti viimeistä kertaa tänä vuonna, klinikalla poistattamassa tikit ja tarvittaessa lisäämässä hualyronihappoa niveliin.  Sen jälkeen karsinaloma jatkuu vielä kaksi viikkoa, mutta hevonen saa käydä hieman jaloittelemassa pienillä kävelylenkeillä.
Onnistunut sunnuntain paketointi. Ainakin vielä tänä aamuna siteet olivat jotenkuten paikoillaan.

2 kommenttia:

  1. Toi isoin irtopala vois olla ihan komea koruna, noin tai jos joku luuta käsittelevä osais sitä muotoilla johonkin kuvioon.. :D Pikaisia paranemisia Simolle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Koru ois kiva, jonkun riipuksen siitä sais tehtyä vähemmälläkin taidolla 😃

      Poista