Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

16.11.2014

Onnenkeiju - ole hyvä, lennä ja tee tai'at!

Unelmia ja haaveita, niitä nuorenhevosen omistajan pää on täynnä. Minä unelmoin siitä, että hevoseni olisi terve ja sen kanssa saisimme ehjiä, kokonaisia kisakausia. Unelmoin hevosen ensimmäisestä koitoksesta valkeiden aitojen sisällä. Siitä, kun sen kanssa viisivuotiaana kisaamme kansallista ikäluokkasarjaa. Samaa sarjaa myös seuraavat kaksi vuotta. Unelmoin siitä, että hevoseni olisi terve, jotta pääsisin sen kanssa tavoittelemaan unelmiani. Ennen kaikkea unelmoin niistä eteen tulevista onnenhetkistä. 

Kuinka vaikeaa unelmien täyttyminen voi olla? 
Ei kai se vaikeaa ole, onhan elämässäni monta unelmaa täyttynyt. Se vaatii vain työtä ja suunnitelmallisuutta, sekä joskus teelusikallisen tuuria ja onnea.

Simon toipuminen on kovassa vauhdissa. Hevonen on ottanut karsinalevon rennosti, ehkä jo siksi, että olemme pitäneet huolen sen viihtyvydestä. Simolla on karsinassaan tekemistä koko päiväksi, heinien lisäksi se on saanut paljon jyrsittäviä kuusen- sekä koivunoksia. 


Hevosen tikit ovat pysyneet hyvin kiinni, eikä haavat ole vuotaneet ollenkaan. Sidetarvikkeemme olivat hyvin vähäiset, ja loppuivat jo alkupäiviin, mutta se ei haitannut, sillä heppatyttö keksii aina keinot. Tein valtavan kokoiset patjat paksusta vanhasta peitosta, jotta jalat saadaan hyvin pidettyä käärittynä. Ihan mahtava idea ja toteutus onnistui vallan loistavasti. Jalat on reidestä kavioon pintelöity hyvin tiukkaan pakettiin, jottei jalkoihin pääse kertymään nestettä. Tämän peiton kanssa koko paketti pysyy jalassa itseasiassa huomattavasti paremmin, kuin tarkoitukseen tarkoitetulla gamgee-vanulla. 

Enää ei tarvitsisi montaa päivää hapantua hevosen pelkästään karsinassa, sillä alkavalla viikolla käymme poistattamassa tikit ja hevonen saa aloittaa jaloittelun. 

Simon tulevaisuuteen kuuluu jaloittelua ja kuntoutusta. Jos kaikki sujuu hyvin, on heppa tammikuussa täydessä terässä treeneihin. Mikä olisikaan sen parempaa aloittaa nelivuotiskausi. 

Mitä odotuksia minulla on ensivuodelle? 
Lähtökohtana minulla on hevonen, jolla on ratsastettu alle 20 kertaa. Siis todella vähän. En silti usko tai pelkää, että olisimme tammikuun lopulla ikäisiämme jäljessä, vaikka osalla saman ikäisistä on jo ratsasteltu yli vuosi. Olen kuitenkin sitä mieltä että laatu korvaa määrän. On turha tehdä vähän sieltä tännepäin ja täältä sinnepäin, jos kerralla voi tehdä asian kunnolla. 

Simo osaa liikkua oikeinpäin käynnissä, ravissa ja laukassa. Siirtyä askellajista toiseen ja kääntyä. Mitäpä muuta kolmivuotiaan tarvitsisi osata? Tarkalleenottaen, mitä nelivuotiaan tarvitsisi osata?

Nelivuotiaiden helpon B:n kouluradassa on yksi pysähdys ravista, lopputervehdykseen. Niiden ei tarvitse pysähtyä tervehtimään radan alussa. Nuori hevonen saa siis ravata keskihalkaisijan rauhassa ilman pysähdystä ja jatkaa tehtäviä. Ensimmäinen tehtävä on 2-kaarinen kiemuraura harjoitusravissa, joka nuorten luokissa on mahdollista keventää. Radalla eteen tulee askeleen pidennys pitkällä sivulla ja liukuva siirtyminen harjoitusravin kautta keskikäyntiin. Keskikäynti esitetään lävistäjällä, jossa hevosen annetaan venyttää pitkille ohjille. Lävitäjän jälkeen liukuva siirtyminen harjoitusraviin. Ravissa jatketaan puoliympyrälle, jossa istutaan satulaan. Puoliympyrän jälkimmäisellä puoliskolla nostetaan harjoituslaukka. Harjoituslaukassa esitetään pitkällä sivulla askeleenpidennys, jonka jälkeen suunnan muutos lävistäjän kautta ravissa jossa esitetään askeleen pidennys. Taas laukannosto kaarevalla linjalla, tällä kertaa kulmaaa apuna käyttäen. Harjoituslaukassa puoliympyrä ja pitkällä sivulla askeleen pidennys. Loppuradalla harjoitusravissa puolikas ympyrä, jossa hevosen annetaan venyttää ja sen jälkeen lopputervehdykseen. Nuorten hevosten kanssa kaikki siirtymiset tapahtuvat liukuvasti pisteiden välillä, ei pisteessä. Rata on itseasiassa ensimmäisen laukannoston jälkeen yhtä askeleen pidennystä, ja tämän kesän suoritukset ponin kanssa olivatkin hyvin vauhdikkaita loppuradasta. 

Tuomarit olisivat halunneet nähdä vielä pidempää askelta, rajansa kaikella.

Tiivistettynä 4 vuotiaalta vaaditaan:
* Harjoitusravia keventäen, suoralla uralla sekä puoliympyrällä.
* Askeleen pidennys ravissa suoralla uralla sekä lävistäjällä. 
* Siirtymiset harjoitusravi - askeleen pidennys - harjoitusravi
* Keskikäyntiä, lävistäjällä venyttäen.
* Laukannostot kaarevalla linjalla, harjoitusravista.
* Laukassa askeleen pidennys suoralla linjalla.
* Siirymiset harjoituslaukka - askeleen pidennys - harjoituslaukka
* Pysähdys ravista.

Tärkeintä nuoren hevosen kanssa on tahti sekä askellajien laatu sekä kuuliaisuus.

Ei siis mitään ydinfysiikkaa. Perusasioita, joita Simon kanssa kerettiinkin jo tänä vuonna treenata hyvin. Toki hevonen tarvitsee paljon toistoja, rutiinia ja varmuutta, mutta sitä kerkeää hyvin ensivuoden puolella tekemään. 

Treenaaminen koostuu myös tottakai muustakin, kuin yllä mainitus radan osista, mutta mitään vaativia tehtäviä, väistöjä tai muita temppuja nelivuotiaan ei tarvitse osata. Niitä kyllä aloitellaan harjoittelemaan, sillä viisivuotiailla eteen tulee radalla väitöä ja vähän vastalaukkaa. Mutta hevosen ei todellakaan tarvitse tammikuussa osata sen ikäluokan ratojen asiat.

Simon kanssa työnteossa painotetaan ensin paljon maastoilua. Paljon mäkitreeniä ja olisihan se kiva päästä vähän hangessakin kahlailemaan. Maastoilu on varmasti toteutettavissa, mutta hankitreeniä en voi luvata, jos lunta ei vain tule. 


Koska Simon röntgenkuvat näyttivät irtopaloja lukuunottamatta puhtailta, on treenaamista nyt hyvällä omalla tunnolla mahdollista laajentaa myös estepuolelle. Olen aina pitänyt esteet tämän hevosen kanssa poissa kokonaan treeniajatuksista, sillä varsa ajan jalka-asennot ovat hyvin tuoreessa muistissa. Sen lisäksi paremmassa muistissa on ulkoisesti "täydellinen" Uuno. Mutta rtg-kuvissa ei ollut minkäänlaista ongelmaa, joka vaikuttaisi esteiden hyppelyyn, on esteet ehdottomasti mukana treeneissä. Täytyyhän kouluratsunkin saada välillä pitää hauskaa.

Puolen vuoden päästä on toukokuu. Mitä teemme seuraavat 6kk?
Ensimmäisenä kuukausi palautellaan hevosta käyttöön kävellen, siitä pikkuhiljaa kohti normaalia käyttöä. Kuntoa ja voimaa kasvatetaan maastoilemalla 2-3 kertaa viikossa ja kentällä pyörähdetään  kerran tai pari viikkoon. Töitä tehdään 4 kertaa viikkoon, kahden päivän jaksoisssa. Valmennuksiin pyrimme lähtemään heti, kun hevonen on täysin käyttökunnossa. 

Kipasta löytyy ensivuodelle jo kilpailuja. Simon kanssa ensimmäisiin kilpailuihin tähtäämme Lappeenrantaan 23.-26.7.2015, jossa todennäköisesti on myös ensivuonna ainakin yksi luokka nelivuotiaille. Sitä ennen hevoselle on kuitenkin käytävä näyttämässä kisatilannetta joissakin pienemmissä kisoissa. Mutta eiköhän seuramme järjestä ensivuonnakin alkuvuodesta kivoja kisoja, joissa Simokin voisi pyörähtää, avartamassa maailmaa.

21.-23.8.2015 on nuorten hevosten festivaalit, jonne tähdätään myös ehdottomasti. Siellä olisi myös kolmivuotiaille luokka, mutta mikäli poni ei ota yllätyssuurta kehitysharppausta kevään aikana, ei sen selkään nousta ensivuonna. Mutta Simon kanssa festareille ehdottomasti haluamme, mikäli ja toivottavasti hevonen vain pysyy terveenä.


 Laatuarvostelut ovat festareiden jälkeen, mutta varsinaisesti laattarit eivät ole meidän tavoitteena. Sinne lähtö ei kuitenkaan ole poissuljettu. Keväällä huhtikuun lopulla olisi myös kyvyt esiin -tilaisuus, jonne nykyisin pääsee vielä 4-vuotiaatkin. Tässä kuitenkin on vain ryhmäratsastus-luokka ja itse en varsinaisesti näe ryhmäratsastuksessa pelkästään positiivisia puolia. Huonolla tuurilla nuori hevonen joutuu täysin epäreiluun tilanteeseen, jos parina/pareina on hyvin eri tempoa liikkuvia hevosia.

Mutta innolla kohti ensi kesää olemme menossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti