Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

13.11.2014

Valmentaminen ja valmentautuminen

Kuinka tärkeää ratsastajalle on valmentautuminen?

Uuden opettelu, taitojen kehitys ja ennenkaikkea ylläpitäminen on tärkeää. Se tehdäänkö se ratsastustunnin vai valmennuksen merkeissä, ei ole merkityksellistä. Enemmän kyse on siitä, miten ratsastaja oppii parhaiten ja mikä ratsastajalle sopii parhaiten. Tärkeintä kuitenkin on se, että ratsastaja ymmärtää idean ja saa siitä suuntaa, mihin päin lähteä omaa ratsastustaan muokkaamaan. Ja ne salakavalat
virheet ja ikävät tavat esimerkiksi istunnassa on hyvä pitää loitolla käymällä jossakin tunneilla.

Itse käyn paljon valmennuksissa. Tänä kesänä muutin valmennuskuvioitani, sillä halusin kokea jotain aivan erilaisia näkökantoja. Soitin valmentajalle ja kerroin, että haluan oppia ratsastamaan. Sanoin hänelle puhelimessa, että taustalla on vuosien valmentamista, ratsutusta ja sen lisäksi harrastusta hevosen selästä käsin kohta 20 vuotta. Kerroin kisanneeni kansallisella tasolla oman työni tuloksella. Mutta silti, halusin oppia oikeasti ratsastamaan.Valmentaja oli puhelimessa häkeltynyt, mitä oikein hourin. Jos minulla on tuollainen tausta, osaan ratsastaa, mutta jotenkin sain hänet ymmärtämään, etten nyt tarkoita ratsastajan pinnallisia taitoja siitä kuinka ratsastetaan piruetit ja piaffit, halusin jotain syvällisempää oppia. Halusin oppia vaikuttamaan hevoseen tehokkaammin, samalla pienemmillä avuilla.

Kaikki lähti siitä, että sain pintaraapaisun ponimme Gottfridin isän, Pioneerin omistajalta. Hän kävi meillä vierailulla ja sain aivan uuden näkökannan ratsastukseeni. Valitettavasti pitkän välimatkan vuoksi, en voi häntä apunani käyttää muuten kuin puhelimen välityksellä. Tästä kuitenkin sain suuren innon ja motivaation lähteä syventämään taitojani. Hirveä tiedonjano päällä etsin valmentajia. Oikeasi minulle kävi kaikki maan ja taivaan väliltä olevat potentiaaliset ehdokkaat, olivat he koulutuksen saaneita tai ei. Ja sitten löytyi ratsastaja Nea.

Nea  kävi meillä viikottain kesän ajan. Hänen avullaan syvennyin herkän ponin kanssa ratsastuksen maailmaan aivan toisella tavalla kuin ennen. Kerroin heti, etten halua pelkästään sanaa "käytä istuntaa". Halusin, että minulle selitetään atomitasolla, miten käytän ja miksi ja mihin se vaikuttaa. Sama koski jalkaani, käsiäni ja koko kroppaani. Olinkin ensimmäiset viikot aivan hukassa, sillä aloin ajattelemaan kaikkea mitä tein hevosen selässä. Mietin koko ajan jalkojani, ettei ne purista, lonkat on varmasti auki, reisi pitkänä. Koko vuosia rakennettu paletti oman ratsastukseni kanssa meni sekaisin. Tunsin olevani aloittelija ensimmäisten tuntien aikana.

Sinnikkäästi etsin uudelleen tasapainoa ja raajojani, kunnes lopulta palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Ratsastus alkoi tuntua taas helpolta ja vaivattomalta. Nean avulla sain omaan ratsastukseeni paljon vinkkejä, joilla pystyn vaikuttamaan hevoseen tehokkaammin, mutta samalla hellemmin. Minulle on aina, koko hevoshistoriani avulla painotettu istuntaa, sen merkitystä ja vahvuutta. Ennen tätä kesää, en kuitenkaan ole saanut keneltäkään avaimia siihen, miten käytän istuntaani. Syynä on ehkä ollut se, etten ole uskaltanut tai ymmärtänyt kysyä. Tarvitsin ulkopuolisen kannustusta ja havainnointia siitä, mitä kaikkea minulta puuttuu, ennenkuin tajusin lähteä niitä tosissani etsimään.

Vähättelemättä yhtäkään valmentajaani tai opettajaani, on tärkeää käydä eri silmien alla. Kukaan ei pysty opettamaan tai avaamaan kaikkia ratsastukseen tarvittavia asioita ja taitoja. Se johtuu jo siitä, että ihmiset ajattelevat asiat eritavalla, toinen oppii voltin ratsastamisen sanalla, ratsasta ympyrän muotoinen kuvio. Toinen tarvitsee siihen havainnollistamista ja idean hakua kulman ratsastuksen kautta.

Oma motivaationi kasvoi ratsastukseen tänä kesäpä paljon. Sen lisäksi motivaatio kasvoi taas valmentamiseen. Oma valmentaminen on jäänyt vähemmälle toisen lapsen myötä. Toisaalta sen takia, etten ole kokenut saavani mistään ideaa. Nyt kuitenkin olen taas täynnä intoa ja ideoita, täynnä sitä opettamisen halua ja intoa, tiedon jakoa. Uusien avaimien kera on kiva lähteä työntouhuun, valmentamaan.

Olen muuttunut hyvin itsekriittiseksi ja analyyttisemmaksi. Analysoin kaikkea tekemistäni ja se on ollut myös suuriapu omaan ratsastukseeni ja kehittymiseeni. Uskon tästä olevan apua myös opetustyössäni.


Nyt onkin aika pistää vähän kalenteriin vauhtia, siispä jos etsit motivoitunutta, innokasta ja näkökantoja avaavaa opettajaa, ota yhteyttä. Kuljen helposti Lappeenranta-Virolahti-Kotka akselilla, edullisesti!  Valmennan harrastuksekseni eritasoisia ratsukoita. Pohjalla pitkä harrastushistoria sekä ohjaaja opintoja Harjusta ja Ypäjältä. Myös ratsutukset! Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä mkriding@hotmail.fi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti