Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

17.12.2014

17# Lihasongelmat

Rahalla saa ja hevosella pääsee, ainakin rahoistaan. Hevosharrastus on kallista. Hevosen omistaminen vielä kalliimpaa. Kuinka välttyä ylimääräiseltä rahan menolta? Hierojat ovat yleistynyt palvelu myös hevosalalla.

Hevonen tarvitsee paljon. Se tarvitsee sopivat varusteet, ei pelkästään satulan kohdalla vaan myös sopivat suitset, loimet ja suojat. Monesti unohdetaan muiden varusteiden sopivuus ja kiinnitetään huomiota vain satulan sopivuuteen. Epäsopiva loimi on yhtä turmiollinen tai oikeastaan vielä pahempi. Loimet ovat hevosen päällä huomattavasti kauemmin kuin satula. Vaikkei loimi kipeytä hevosta selästä, vain satulan alta, se voi kipeyttää koko hevosen kauttaaltaan. Jos loimi kiristää ja hiertää, joutuu hevonen jännittämään koko kroppaansa.

Sopivat varusteet ovat avain hevosen terveempään ja edullisempaan elämään, vaikka alkuhinta voi joskus hirvittää.

Hevosen terveydessä voi säästää muutenkin. Hyvä ratsastus ja liikutus auttaa hevosta pysymään terveenä. On huolestuttavaa, jos hevonen, oli minkä ikäinen vain, tarvitsee säännöllisesti hierontaa jumiutuneiden tai kipeiden paikkojen takia. Silloin hevosen liikkuminen on väärä. Monipuolinen liikkuminen erilaisilla pohjilla edes auttaa hevosen terveyttä, myös talvikaudella. Maneesista on uskaltauduttava ulkoilmaan talvellakin.

Vaikka hevosen lihashuolto on erittäin tärkeää, on väärä lähestymistapa kutsua hieroja paikalle sitten, kun hevonen on jumissa, kun asioita voi ennalta ehkäistä helposti.

Hyvällä ratsastuksella on suuri merkitys hevosen terveydelle. Ratsu täytyy pystyä rodusta riippumatta ratsastamaan niin, että se käyttää liikkuessaan takaosaa ja selkäänsä. "puskailu" ei ole syy ratsastaa huonosti tai kiertää ratsun koulutus. Vaikkei puskaratsun tarvitsekaan liikkua täydellisessä peräänannossa, turpa luotiviivalla, on puskaratsunkin opittava käyttämään takaosaa ja selkäänsä. Sekä kulkemaan molemmista kyljistään suorana.

Sopivat varusteet, hyvä ratsastus ja monipuolinen treenaaminen säästää useilta turhilta hieroja käynneiltä. Vaikka nyt onkin muodissa käyttää kiropraktikoita, fysioterapeutteja ja ties mitä, hevosella, kertoo se enemmän omistajan taidoista pitää hevonen terveenä kotikonstein. Ammattilaiset korjaavat viat, mutta eivät poista vaivan syytä, joka valitettavan usein on omistaja itse omalla toiminnallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti