Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

21.12.2014

20# Asenne

Eilinen luukku myöhästyi työkiireiden vuoksi, joten laitetaanpa se nyt tässä päivän myöhässä.

Ratsastuksen oppimiseen auttaa paljon oma asenne. Ei tarvita cr-ohjaajia, fysioterapeutteja tai muitakaan nykyajan muoti-ilmiöitä, joita putkahtelee kuin sieniä sateella. Tarvitaan asennetta, ja se on jokaisella itsellään täysin omassa työkalupakissa, ilman että rahaa haaskataan höpöhöpö-juttuihin. En sano, etteikö cr-ohjaajat tai muutkaan ratsastusalan muotivillitykset olisi ihan hyödyllisiä, varmasti ovat ainakin joillekin, mutta tarvitseeko niitä tosiaan jokatoinen ratsastaja, se on toinen juttu. 


Itse valmentajan ja opettajan roolissa olen törmännyt monenlaisiin ratsastajiin. Erilaisia asenteita on tullut vastaan myös itse valmentautuessani ja katsoessani valmennuksia. Havahduin jossakin vaiheessa ryhmävalmennuksessa siihen, kun valmentaja joutui ratsastajalle karjaisemaan niin että koko maneesi raikui. Sen sijaan, että hän olisi karjaissut jotain ehdottoman tärkeää vinkkiä ratsastukseen, hän karjaisi "ole hiljaa ja ratsasta!"

Ratsastaja oli koko tunnin valitellut joka asiaan ettei osaa, ei pysty, hevonen on sitä tätä ja tuota, ja kuinka satulassa nyt ei vaan yksinkertaisesti pystynyt istumaan ravissa. Lista oli loputon, joka asiaan kuitenkin kuului ei pysty, ei, ei ja ei. Valmennus oli vuoropuhelua valmentajan ja toisen ratsastajan välillä, jossa valmentaja sanoi tehtävän, korjattavan asian tmv ja ratsastajalta tuli vastaukseksi ei. Ilman minkäänlaista yritystä tai pätevää syytä, vain sen takia, ettei ratsasja halunnut edes yrittää. 

Se taisikin olla minun viimeisimpimpiä ryhmävalmennuksia. Sillä tuolla asenteella oleva ratsastaja syö omastakin tekemisestä mukavuuden ja harjoittelun innon. 

Toinen ääripää on liikaa vaatijat. Kaiken pitäisi olla täydellistä ja hyvin, eikä matkaan hyväksytä muuttujia. Tällöin lajivalintaa kannattaa todella harkita, sillä hevonen on aina yksi muuttuja ja joukkoon mahtuu kymmenen muutakin muuttujaa. On ratsastajia jotka eivät hyväksy sitä, että omassa ratsastuksessa on virheitä tai puutteita, vaan ne täytyisi saada heti korjattua. Kukaan ei kuitenkaan pysty muuttamaan ja opettelemaan montaa asiaa kerrallaan, ei ihminen eikä hevonen. Asiat opetellaan ja korjataan yksi kerrallaan. On opettajan tehtävä määritellä parhaimpansa mukaan korjausjärjestys, niin että suuret ja vaikuttavat asiat korjataan ensin ja hienosäädöt tehdään myöhemmin. 

On ratsastajia, jotka eivät kykene ymmärtämään hevosta hevosena, jolla silläkin voi olla puutteita ja osaamattomuutta. Koska kyseessä on eläin, ei se toimi aina saman kaavan mukaan kuin kone, jolloin sisäpohkeesta reaktio ei ole aina kaikilla sama.  On jo hevosen kouluttajasta kiinni, miten hevonen on opetettu, yleisten normien mukaan vai jollain omalla tavalla. Yleiset normitkin ovat muuttuneet aikojen kuluessa, ja ratsastuksen opettajien olisikin muistettava itse päivittää normejaan. Tiedän vieläkin usean paikan, jossa laukka opetetaan nostamaan ulkopohkeella, siirtämällä se taakse. Ei siis voi olettaa, että jokainen hevonen nostaisi siitä ulkopohkeesta sen laukan, jossa sillä on koko ikä nostettu laukkaa "päivitetyn version" mukaisesti sisäpohkeella. Ja siihen väliin mahtuu kymmenen muuta tapaa nostaa laukka. 


Ratsastuksessa on muistettava asenteensa kanssa myös se, ettei hevoset ole samanlaisia. Vaikka itse haluaisit juuri tänään tehdä sen täydellisen ratsastuksen, on sinun otettava huomioon myös se millainen päivä hevosella on. On hyväksyttävä virheitä ja puutteita, vaikka täydellisyyteen pyrkisikin. 

Omaa asennetta kannattaa miettiä, millainen se todella on? Onko se vastaanottavainen ja muokkautumiskykyinen, hyväksytkö virheitä? Kuinka käsittelet ratsastustasi ratsastuksen jälkeen? Jääkö aina hapanmaku suuhun, vai osaatko etsiä positiiviset asiat ratsastuksestasi? Näetkö huononkin ratsastuksen jälkeen tunnelin päässä valoa? 

Ratsastus on mukava ja iloinen harrastus, tai sen ainakin pitäisi olla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti