Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

26.12.2014

23# Entiset hevosemme III

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, virallisesti edelleenkin minun hevoseni, joka lähti ylläpitoon Toukokuussa 2014. Kaksivuotiaasta asti minulla ollut, ensimmäinen oma nuorihevoseni, jonka alusta asti itse teimme. 


Rozeroy
Suomalainen puoliverinen / FWB
ruuna
s. 2008
Kasvattaja Niina Okkonen
 I. Rosenstolz
EI. Royal Olymp

Uuno tuli minulle helmikuun alussa 2010, kun Nemolta löydettiin röntgen tutkimuksissa löydöksiä. Uunon osto oli työnantajani ansiota, sillä hän ylipuhui minut hankkimaan vaivaisen hevoseni rinnalle toisen kasvamaan, jotta voisin pikkuhiljaa jättää Nemoa vähemmälle. Yksi puhelu työnantajani kaverille, ja olimme pian menossa katsomaan Uunoa. Uunoa jonka lempinimi tuli hevosen omasta olemuksesta, Uuno on Uuno eikä muuksi muutu. 

Minulla ei ollut visiota siitä millaisen hevosen halusin, itseasiassa eihän minulla edes ollut haaveissa toista hevosta, se oli niin nopeaa, etten kerennyt asiaa edes pahemmin miettiä. Katsomiskerta oli lähes turha, sillä olimme melkein päättäneet että Uuno ostetaan, sen hinta sopi meidän sen hetkiseen budjettiin ja kasvattajan mukaan Uuno sopi mainiosti ensimmäiseksi omaksi nuoreksi.


Niinpä Uunon kanssa opeteltiin paljon asioita, joita ei vanhemman hevosen kanssa koskaan pääse opettelemaan. Vastasin nuoren hevosen koulutuksesta täysin kokonaan itse, se oli ihan uutta. Ennen Uunoa olin tehnyt nuoria hevosia aina jonkun toisen tekemän suunnitelman mukaan ja virallinen vastuu oli jollakin toisella. Nyt se oli minulla, minä olin vastuussa Uunon koulutuksesta. 


Uuno olikin täydellinen hevonen siihen hetkeen. Jokaisella hevosella on oma paikkansa ja tarkoituksensa, Uuno oli täysin tarkoitettu meille. Uunon kanssa opeteltiin kaikki asiat ajan kanssa, kaikessa rauhassa. Uuno oli erittäin oppivainen ja fiksu, mutta maailman hitaimmaksikin hevoseksi tituleerattu, ja ihan oikeasti se on niin totta. Hitaampaa hevosta saa etsimällä etsiä. 

Uunon kanssa hitaudesta huolimatta kisasimme ikäluokkakisoissa nelivuotiaana. Ruunan kanssa saimme helppo B -luokasta 70%. Kapasiteettia hevosella kyllä oli, mutta luonne ei aivan ollut kilparatsulle optimi, Uuno oli mietteliäs, hyvin rauhallinen ja kiltti. Liiankin kiltti. Viisivuotiskaudella keskityimme kouluratsastuksen ohella myös hyppäämiseen. Uuno kuitenkin vihasi ja vihaa edelleen sinistä ja vettä, näin ollen emme myöskään päässeet mm. laineiden yli vähällä vaivalla, eikä ruunalla varsinaisesti hyppylahjoja ollut, vaikka kotona selvittikin 110cm tehtäviä. 


Jatkoimme kisaamista nuorten luokissa, debytoimme kansallisissa ja sain keväällä itse kouluttamallani viisivuotiaalla hevosellani alue- helppo A luokasta 72,8%. Treenasimme ja tavoittelimme ikäkausi sarjaa, mutta unelmat siitä murtuivat ontumiseen. Hevonen oli epäpuhdas ja veimme sen tutkimuksiin klinikalle. 
Röntgen paljasti sen, mitä ei sen ikäisestä hevosesta heti uskoisi, alkuvaiheen kinnerpatti. Kinnerpatti oli pieni ongelma, sillä etujaloista löytyi rakenteellinen virhe. Hevosen alanivelet olivat väärässä asennossa, jonka vuoksi etujalkoihin tuli niveltulehdus. 

Hoidimme tulehdukset ja hevonen oli puolivuotta lomalla. Paluu treeniin oli niin myöhään, että kisakausi kerkesi mennä ohi. Uuno vaikutti hetken hyvältä, mutta oireet ilmenivät taas keväällä 2014. Oli selvää, ettei hevonen kestänyt tällaista käyttöä, mitä minulla oli tarjolla. Niinpä harkitsin jo hevosen lopettamista. Nuori hevonen ja tuollaiset rasitteet mukanaan. Ennen soittoa teurastajalle katselin hötönetin markkinapalstan kyynelsilmässä läpi, ihan vain varoilta, jos siellä olisi Uunon pelastus. 


Jotenkin sattumalta siellä oli juuri se, Uunon pelastus. Samana iltana sovimme katsomispäivän ja niin Uuno sai kun saikin jatkoaikaa. Uunolle löytyi ylläpitäjä, joka etsi hevosensa kaveriksi kilttiä, rauhallista ja vähän liikuntaa tarvitsevaa hevosta, siis juuri Uunoa. 

Uuno meni "ikuiseen" ylläpitoon, melko lähelle, ja elää siellä onnellista ja tyytyväistä elämää, harrastaen käyntimaastoja kolme kertaa viikossa ja pitäen seuraa Keijo-nimiselle suomenhevoselle. 

Jos joskus tilanne muuttuu, on Uunon kohtaloa mietittävä uudelleen. Voi olla että hevonen kestää rankempaakin käyttöä, kunhan kinnerpatti luutuu kokonaan, voi olla että ei. Uuno elää nyt kuitenkin onnellista ja tyytyväistä elämää ja on juuri siellä missä sen hevosen paikka on.

6 kommenttia:

 1. Moi. Löysin Hippolan kautta blogisi, todella mielenkiintoista luettavaa. Vähän kuitenkin häiritsee, kun niin monessa kuvassa ratsastat hevosta luotiviivan takana ja ylipyöreällä kaulalla. Teetkö sen tarkoituksella, vai onko hevoset vain pohkeen takana ja kuolaimen alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissani on nuoria hevosia 3-4vuotiaita suurimmassa osassa kuvista, vähän ratsastettuja, jolloin niillä ei vielä 100% ole turpa luotiviivalla, mutta ei kyllä sen enempää alla takana kuin edessäkään. Blogissani julkaisen myös näitä sentin luotiviivasta poikkeaviakin kuvia, sillä se on todellista elämää. Ei ne eläimet yksinkertaisesti muotissa ole liikkumaan syntyneet. Näillä on kuitenkin suunta oikea, mieluummin vähän alla tai edessä, takaosa mukana kuin turpa taivaissa ka takaosa tallissa. On myös hevosia, kuten tämän postauksen esitelty Uuno, jota ratsastettiin hetken aikaa tarkoituksella ylipyöreäksi koko kropasta, ei pelkästään kaulasta. Mutta tosiaan, tämä ei ole kiiltokuvablogi, täällä ei myöskään kuvissa esiinny vain kiiltokuva tilanteita. Mutta rullaamisesta kaikki tekemäni on todella kaukana, sitä en hyväksy missään tilanteessa millään hevosella. Nuorella kuitenkin hyväksyn pään ja turvan siihen, mihin hevonen sen mielellään laittaa löytääkseen tasapainon, kuten Simo joka on luonnostaan hyvin pyöreä ja tiukassa paketissa. Tilanteet ovat hevoskohtaisia ja hevoslähtöisiä. :)

   Poista
 2. Ensivaikutelmalta tosi kiva blogi, ehdottomasti liityin lukijaksi :)
  http://tuulijaliska.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Kivasti kirjoitettu postaus. Tämän tyyppisiä vain lisää ! :)

  www.treenatentavoitteisiin.blogspot.fi

  VastaaPoista