Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

1.12.2014

3# Ehkä sittenkin nuori hevonen

Kolmas luukku pysyy vielä hevosen hankinnan aiheessa.

Onko varsa liian utopistinen, haastava ja pitkä projekti? Haluatko nopeammin päästä tekemään asioita? Miten olisi nuori hevonen? Nuori hevonen käsittää tässä tekstissä 3-4 vuotiasta hevosta.

Singleton, ekat ratsun askeleet

Kun ostaa vähän varsaa vanhemman hevosen, säästää tietenkin sitä odottelu aikaa, jotta varsasta kasvaisi ratsuikäinen. Toki se säästää myös kaikki ne kuukausi maksut talli- ja pihattopaikasta. Totuus on tietenkin myös se, että se näkyy nuoren hinnassa. Kolmivuotiailla hevosilla hinnassa näkyy selvästi myös laatu- ja odotettu ennuste tulevaisuudessa. Kolmivuotiaaksi kasvanut nuori, näyttää selkeästi jo mihin siitä mahdollisesti on. Monet maitovarsana upeina tulevaisuuden lupauksina kaupitellut varsat osoittavat jäävän ikäluokan kärjestä auttamatta heikommaksi ja jyvät erottuvat akanoista.

Tämän ikäisten hevosten ostaminen onkin hyvin fiksua, sillä kokemattomampikin osaa helpommin katsoa hevosesta hyvät ja huonot puolet. Mutta tietenkin ne harrastehevosta paremmat ovat myös jo arvokkaita, mikäli niitä myynnissä on.

Nuori hevonen on elämänsä aikana jo tottunut joihinkin asioihin. Osa on jo tympäännytetty ihmisen kädestä, toisia on vain käyty kerran kuussa katsomassa pihaton aidan ulkopuolelta. Ja joukosta löytyy kaikkea siltä väliltä. Mieti siis valmiiksi, haluatko paljon käsitellyn vai vähemmän käsitellyn varsan. Kummassakin on hyvät ja huonot puolet.

Singleton esikoulussa

Kolmivuotiaan, hyvin kehittyneen hevosen selkään voi jo nousta, osan selkään on ehkä noustu jo edellisenä syksynä ja toiset kehittyvät niin hitaasti, että on odotettava vielä nelivuotiaaksi asti. Ennen selkään nousua, nuoren voi opettaa moniin asioihin. Oman mielen ja valinnan mukaan, varsa on saatettu jo opettaa ohjasajoon tai jopa kärryille, mutta viimeistään ennen selkään nousua voi harkita näiden asioiden opettamisen, etenkin jos ne kokee tärkeänä myös tulevaisuuden taidoiksi.

Kun selkään meno tulee ajankohtaiseksi, on mietittävä kuka sen tekee. Löytyykö itseltä riittävästi rohkeutta, taitoa ja tasapainoa. Mitä jos nuori päättää heittää homman leikiksi? Riittääkö taito, ja ennenkaikkea rohkeus olla sen pomppivan heittokoneen selässä? Vai olisiko kenties tässä kohtaa joku ulkopuolinen apu hyvä vaihtoehto? Suomessa on paljon ratsuttajia ja ratsastajia, jotka laittavat mielellään muiden nuoria satulaan ja ratsastajaan. Uskallatko laittaa hevosen vieraalle, vai haluatko hevosta työstettävän silmiesi alla? Valinta on sinun. Hyvä alkukoulutus, vaikka se vieraalla kallista olisi, on kuin rahan laittamista pankkiin, mikäli on epävarma omista taidoistaan.

Nuori hevonen on kuitenkin vielä kasvava, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Se kipeytyy helposti liian rankasta työnteosta ja kasvupyrähdyksien aikaan se saattaa menettää tasapainonsa ja askellajinsa täysin. Se on täysin normaalia.  Siksi nuori tarvitseekin vielä työtä enemmän lepoa ja rauhaa.

Nelivuotiaalla saa aloittaa jo kisaamisen aluetason helpoista luokista. Nuorille parhaita luokkia ovat kuitenkin niille rajatut omat luokkansa. Jotta nuori hevonen olisi valmis omiin koitoksiin, ei sen kanssa tarvitse treenata kuitenkaan samalla tavalla kuin aikuisen hevosen, hikipäässä viisi kertaa viikkoon. Nuorten luokat ovat helppoja ja tehty siten, että ne ovat koulutustilanteita ja vievät hevosta eteenpäin. Niitä varten ei myöskään tarvitse aikaistaa ratsukoulutusta. Hevonen kerkeää laadukkaassa opissa omiin luokkiinsa, vaikka sen kanssa työskentely olisi aloitettu vasta samana vuonna.

Nuoren hevosen kanssa pätee laki, jossa:  vähän ja laadukkaasti on enemmän kuin paljon laaduttomasti. 

Singleton, kymmenes kerta selässä.

Nuoren hevosen omistajan vastuulla on hevosen koulutus ja oppiminen. Tämän ikäisen hevosen kanssa pääsee touhuamaan ja tekemään asioita paljon enemmän kuin varsan, mutta malttia tarvitaan matkaan kuitenkin paljon. 

Kaikki ei aina mene niinkuin on suunniteltu, edes nuoren kanssa. Hevonen voi tarvita aikaa, paljon aikaa, kehitykseen. Se saattaa menettää tasapainonsa juuri ennen suunniteltuja kisoja tai valmennusta. Juuri kun hevonen tuntuu hyvältä ja paranee päivä päivältä, voi huomenna olla edessä jotain aivan muuta.

Nuoren kanssa kokee paljon, vaikka varsa-aika jäisikin kokematta. Malttia ja sopeutumiskykyä tarvitaan omistajalta, sillä eteen tulee mitä erikoisempia ja turhauttavampia asioita. Mutta jos jaksaa odotella ja antaa aikaa, saa nuoresta mahtavan kaverin tulevaisuuteen.

Kysymykseen, sopiiko nuori hevonen ensihevoseksi, on vastaus sama kuin muunkin ikäisiin. Jos omistajalla on riittävästi taitoa ja kokemusta, malttia ja apua saatavilla. Toki riippuu myös hevosesta, on helppoja nuoria ja vaikeita nuoria. Kaikki on yksilöllistä, niin ihmisissä kuin hevosissakin. 

Olettehan muistaneet käydä uusilla sivuilla :  FWB

2 kommenttia: