Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.12.2014

5# Millainen hevonen

Jokaisella on varmasti mielessä kuva, millaisen hevosen haluaisi. Mutta millainen hevonen oikeasti pitäisi hankkia? Tässä kymmenen vinkkiä, jotka auttavat mietinnässä.


1. Mitä haluat hevoselta?
Miksi haluat oman hevosen ja mitä siltä haluat? Haluatko harrastella monipuolisesti, kilpailla vai haluatko pihallesi upean koristeen? Miettimällä mitä siltä omalta hevoselta haluaa, saa jo rajattua vähän sitä, mitä lähteä etsimään. Rennoille maastolenkeille satunnaiseen käyttöön ei sovi hevonen, joka kaipaa aktiiviteettia ja liikuntaa paljon. Kun taas kilpaailuihin ei ole optimi se kaikkein rauhallisin ja leppoisasta käytöstä nauttiva ratsu.

2. Tingi, mutta mieti mistä
 Hevonen on kallis hankinta ja sen ylläpitä on vielä kalliimpaa. On asioita joista voi ja kannattaakin tinkiä, kuten väristä, merkeitä ja muutamasta sentistä korkeudessa. Mieti tarkkaan käyttötarkoitus ja sen jälkeen se, haluatko tinkiä terveydestä. Pikkuvikainen voi tarkoittaa mitä vain. Toisille kesäihottuma on "pikkuvika" toisten mielestä se on ominaisuus, meillä tamma meni monttuun sen takia aivan liian varhain, "pikkuvika". Karta ihottumaista, se pahenee vuosi vuodelta. Pikkuvika voi pitää sisällään myös kaiken maailman jalka- tai rankaongelmia. Useinkaan mikään vika ei ainakaan parane, mutta monen kanssa voi elää. Mieti kuitenkin, oletko valmis hoitamaan ja panostamaan hevosen hoitoon, myös ylimääräisella rahalla "pikkuvikojen" vuoksi. Viat voivat olla myös pelkkä huomautus röntgenissä, joka ei koskaan tule vaivaamaan millään tapaa. Suosittelen karttamaan hevosia, jotka ovat olleet "ajan puutteen vuoksi" käyttämättömänä, etenkin jos niistä löytyy pieniä tai suurempia huomautuksia terveydessä.


3. Toiset tykkää muhkummasta
Haluatko siron ja kevyen täysiverityyppisen hevosen, vai vankan ja raskaan kylmäverisen? Käyttötarkoitus rajaa toki osittain asiaa, mutta niin suoritushevosia kuin harrasteluratsuja löytyy jokaisesta rodusta ja mallista. Tykkäätkö enemmän vankemmasta vai kevyestä hevosesta?

4. Pikkutuhma
Luonne on tärkeä, kaikista tärkein. Hevosen kanssa viettää enemmän tai vähemmän aikaa, mutta koko ajan esillä on hevosen luonne. Haluatko maksaa vähän extraa saaden oikeasti mammanmussukan, jolla on maailman kultaisin luonne? Hyvästä luonteesta kannattaa maksaa, arki on ihanaa, kun hevonen on mutkaton luonteeltaan. Vaikka pikkutuhman ja tuhman kanssa tulee myös toimeen, on se huomattavasti suurempi stressin aiheuttaja ihmiselle. Milloin saa varoitella muita hevosen hampaista tai takaosasta ja joka päivä varoa itsekin. Muista että kiltti hevonen ei tarkoita kynnysmattoa.

5. Ikä
Minkä ikäisen hevosen haluat. Nuorissa on tulevaisuus kyllä, mutta niiden kanssa on myös paljon tekemistä ennen tulevaisuutta. Vähän vanhempi on jo osaava ja valmis tositoimiin. Vanhoilla on jo ikää ja kilometreja mittarissa, mutta sieltä löytyy kaikki parhaimmat opetusmestarit. Haluatko hevosen pitkäaikaiseksi kaveriksi, vai oletko valmis vaihtamaan hevosta useammin? Iän kanssa ei kannata olla niin tiukka, vaan katsoa hevosia suuremmalla haitarilla.


6. Koulutus
Osaava vai projekti, siinä vasta pulma. Haluatko sinä enemmän oppia vai opettaa, valitse hevosen oppimäärä sen mukaan. Osaavalla hevosella on ilo ratsastaa ja opetella. Sen kanssa pääsee heti kehittämään itseään ratsastajana. Projektit opettavat omalla tapaa, mutta oletko valmis opettamaan hevosta?

7. Laiska vai vireä?
Eteenpäin pyrkivä hevonen on ratsastuksen kannalta olennainen asia. Jos hevosesta joutuu jokaisen askeleen pusertamaan ulos, ei sellaisella ratsastus ole pidemmän päälle mukavaa. Rentoihin maastolenkkeihin sellainen voi olla varsin omiaan ja yleensä maastossa löytyy se turbo-vaihde myös niihin tahmatassuihin, mutta kenttätyöskentelyssä sellaisen hevosen kanssa into loppuu hyvin nopeasti.

8. Iso vai pieni
Oletko keskimittainen, pitkä vai pätkä? Valitse hevosen koko oman pituutesi mukaan. Liian pienellä tai suurella hevosella ratsastaminen tuottee helposti lisää virheasentoja istuntaan. Markkinoilta löytyy varmasti jokaisen kokoiselle sopivan kokoinen ratsu. Muutama sentti sinne tai tänne, mutta pitkän ihmisen ei kannata ratsuksi hankkia poni kokoista ja pätkän isoa jättiä.


9. Sopivasti lihava
Hyvän rehunkäyttö kyvyn omaava ystävä säästää omistajan rahoja. Liian hyvä rehunkäyttö kyky ei tietenkään ole sen parempi kuin huono, mutta kultaisella keskitiellä olevat hevoset ovat hyviä hankintoja. Vältä laihoja ja lihaksettomia (ottaen huomioon hevosen ikä) sekä yli lihavia hevosia. Hyvä hevonen pärjää mainiosti heinällä ja vedellä. Kivennäistäydennys heinän puutteisiin. Jos hevonen tarvitsee säkin sitä, toisen tätä, huomaat pian olevasi todella köyhä mahaongelmaisen hevosen omistaja.

10. Omanlainen
Valitse sellainen hevonen, joka tuntuu omalta. Vaikka tiukat kriteerit ei aivan kaikilta osin täyttyisikään, valitse se, joka tuntuu hyvältä. Sellaisen hevosen kanssa jaksaa päivästä toiseen, vuodesta toiseen harrastella ja nauttia siitä. Hevonen on kallis ja pitkäaikainen hankinta, joten kannattaa miettiä tarkkaan mihin haluaa tulevaisuudessa rahansa ja aikansa kuluttaa.

Onnea etsintään!

2 kommenttia:

  1. Mä haluaisin sellaisen kuin Kraater. Meillä on kehittynyt suorastaan ystävyys. Se on mun kokoa ja sellainen aulis tekemään pyydetyt asiat. Kuitenkin se on luotettava ratsastaa, ei ole yleensä villejä päiviä, sopivasti reipas eikä laiskiainen. Askeleet on ratsastajalle mukavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisia hevosia on harvassa, joissa kaikki on niin kohdallaan :)

      Poista