Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.12.2014

6# Made in Finland

Kun hevosen ostoon on lopulta päädytty, mietitty ikä, koulutustaso, käyttötarkoitus ja kaikki ne asiat, jotka hevoselta kokee tärkeäksi, alkaa hevosen etsintä. Mistä oikein löytää se sopiva hevonen. Katsoako Suomen markkinat vai siirtyä suoraan kalastelemaan meren toiselta puolen.


Suomeen tuodaan paljon ulkomailta hevosia. Niitä tuo hevosvälittäjät, mutta yhtälailla myös yksityiset hevosen ostajat. Ulkomailla hintataso on edullisempi ja se houkutteleekin helposti ostamaan sieltä. Hinnan päälle kuitenkin tulee myös kuljetuskustannukset ja monta muuta mutkaa, ennenkuin hevonen on Suomen mantereella.

Itse kannatan kotimaista kasvatusta. Suomessa hevoskasvatus on hyvällä mallilla, sillä käytössä on paljon ulkomailta tuotuja emätammoja ja käytettävissä on myös valtaosa ulkomaan oreista, vähättelemättä yhtään Suomen omia oreja. Lähtökohtaisesti Suomalainen ratsukasvatus ei siis poikkea ulkomaan ihmeistä muuten kuin määrältään. Suomessa varsoja syntyy paljon vähemmän kuin esimerkiksi Saksassa.


Mitä hyvää kotimaassa kasvatetussa hevosella on?

Paljonkin, mutta tärkeimpänä asiana itse pidän hevosen historiaa. Yhden ulkomaan tuonnin omistajana, voisin kertoa vaikka kuinka monta asiaa, jossa olisi ehdottoman tärkeä tietää, mitä hevosen menneisyys pitää sisällään. Kotimainen kasvatus on kasvattajilleen harrastusta, varsoja ei tuoteta liukuhihnalla. Jokainen varsa on kasvattajalla muistissaan myös viiden ja kymmenen vuoden päästä. Ostaessa suomalaisen, saat helposti tietää sen menneisyyden. Soittamalla kasvattajalle, saat varmasti pitkän tarinan hevosesi varsa ajoista, syntymästä ja kasvusta aina myyntiin asti. Samalla saat kuulla myös emän tarinan sekä isäori valinnan perusteet ja kaiken, mitä kasvattaja vain tietää. Kuulet mahdollisesti myös hevosesi emän muiden jälkeläisten kuulumiset jne. Kasvattajat kertovat mielellään oman työnsä tuloksista ja omasta kasvatustoiminnastaan.

Suomessa on hippos, josta löytää hevosen omistushistorian (mikäli vaihtuvat omistajat ilmoittavat tiedot hippokseen..) Sieltä saa helposti siis tiedon, kuinka monella omistajalla hevonen on kerennyt olemaan. Numerotiedustelut ja nykyisin alati kasvava sosiaalinen media on helppo tapa tavoittaa hevosen edelliset omistajat. Harva laittaa pahakseen, jos joku kysyy mitä on hevosella hänen aikanaan tehty. Usein edelliset omistajat kertovat juurta jaksain hevosesta kaikki sen aikaiset asiat. Ja näin saat helposti tietää hevosen menneisyyden hyvinkin tarkasti. Toisin kuin ulkomailta tuodun.


Kotimaassamme kasvatus ja hevoskulttuuri muutenkin on hyvin pientä, mutta jatkuvasti kasvavaa ja kehittyvää. Täällä on paljon ammattitaitoa eri osa-alueissa ja onhan mantereeltamme lähtenyt maailmalle monta huippuhevostakin. Tänä vuonna muunmuassa MM-kisoissa ollut Emmanuel.

Vaikka hevoset pääasiassa ovat täällä kalliimpia kuin ulkomailla, ei kotimaan kasvatusta kannata jättää harkitsematta. Kaiken lisäksi hevosen ostaja saa varmasti tausta tuekseen ainakin hevosen edellisen omistajan, mahdollisesti myös kasvattajat ja kaikki muut ihmiset, jotka hevosen kanssa ovat olleet tekemisissä, ainakin suurimmassa osassa tapauksista. Kotimaista ei kannata yhtään väheksyä! 

Hyvää itsenäisyyspäivää!2 kommenttia:

  1. Näitä sun postauksia on ilo lukea, innolla odotan seuraavia :) Toivottavasti yhtä hyvä taso pysyy jouluun saakka :)

    VastaaPoista