Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

7.12.2014

7# Hyvää ruokahalua


Hevosen omistajan tehtäviin kuuluu ruokinnan suunnittelu ja toteutus. Ruokinnasta saa apua mm. Rehumyyjiltä, mutta aivan sinisilmin ei kannata heidän laatimaa ruokintasuunnitelmaa niellä. Pääasiassa hevosen tärkein ruoka on heinä. Ideaalitilanteessa heinä on niin hyvää, että se riittää yksinään. Tosiasiassa harva heinä on niin hyvää, että se pelkästään riittäisi. Usein sitä täytyy täydentää ainakin kivennäisillä. Tarpeen tullen markkinoilta löytyy vaikka millä mitalla erivärisiä seoksia rehuista. Usein näitä syötetään turhaan, ja niitä tarvitsee enemmän omistajan mieli kuin hevosen maha.


Mitä meidän kauraturvat laittavat suuhunsa?

Olen ruokinnan suhteen hyvin tarkka siitä, ettei kullanmuruni syö mitään turhaa.
Heräsin ruokinnan oravan pyörästä Uunon aikaan. Pahimmillaan se söi väkirehuja jopa 12 litraa päivässä, milloin mitäkin - ilman vaikutuksia. Hevonen oli aina samanlainen, luikku ja laihan oloinen. Lihaksikas, muttei mitään ylimääräistä missään. Näin ollen myös lihasten kasvattaminen oli hidasta, tyhjästä oli vaikea nyhjäistä.

Lopulta totesin, ettei ole mitään järkeä syöttää hevosta, joka ei liho, sen sijaan se laihdutti tilipussia sitäkin nopeammin. Niinpä tein radikaalin ratkaisun ja päätin, että hevonen saa elää heinällä ja vedellä. Heinän lisäksi annoimme myös sinimailaspellettiä tukemaan heinää sekä tietenkin kivennäisiä. Yllätyksekseni hevonen ei laihtunut entisestään. Se ei muuttunut sen energisemmäksi, muttei myöskään laiskemmaksi. Se oli ruokinnasta riippumatta samanlainen, ainoastaan ylimääräiset taivasta tavoittelevat pomppimiset jäivät.

Silloin aloin tutkia rehuja enemmän. Niiden sisältöä ja tarkoitusta, vaikuttavia aineita ja syy-seuraus suhteita.
Ennen syötin hevosia pussin mukaan "erinomaista ylälinjan kehitykseen" "lisä energiaa urheiluhevoselle" jne. Lista on loputon, lukekaa pussin kyljestä. ;)

Ruokinta on kiinnostanut enemmissä määrin kokoajan. Olen ollut vuosia väkirehupussien orja, tietämättäni ja tajuamattani mitä ne oikeasti ovat: Rahastusta. Toki saan syyttää itseäni tyhmyydestä; olihan tieto aina ollut tarjolla, jos vain olisi oikeasti käyttänyt aikaa sen tutkailuun. Sen sijaan yhteisöllinen painostus ja porukka vei mukanaan väkirehujen pariin. Nykyisin olen yksinkertaistanut ruokinnan mahdollisimman luonnonmukaiseksi.
Hevosen tärkein energian lähde on heinä. Usein unohdetaan, että heinä on kuitenkin se, millä se hevonen elää, ja siitä saa myös energiaa. Sen sijaan mikään rehu ei tarjoa luonnostaan "laiskalle" vauhtia.

Meillä heinä on kuivaheinää talvikaudet, jota hevoset saavat vähintään viisi kertaa vuorokaudessa, usein kuitenkin useammin. Hevosen ruuansulatuksen kannalta pienet annokset usein jaettuna ovat kaikkein parasta. Kolme heinä annosta päivässä ei  ole hevoselle missään määrin terveellisin vaihtoehto, muttei myöskään vapaa heinä ole autuus onneen.

Kesät hevosemme saavat viettää laitumilla, laumassa. Hevostemme laidun kausi alkaa varhain toukokuussa, ja päättyy vähän ennen yöpakkasia. Paitsi kovasti sateisina syksyinä aikasemmin, sillä savimaa menee sateella vaarallisen liukkaaksi.


Hevosemme saavat heinän sekä laitumen lisäksi myös sinimailaspellettiä, mikäli ovat sen tarpeessa. Laidun on kuluttavaa hevoselle, joka seisoo talvikaudet tarhassa. Liikunta lisääntyy yht'äkkiä kovasti ja lisäksi vielä kiusalliset ystävämme, hyttyset ja paarmat kiusaavat ja stressaavat hevosia. Lisäpelletin tarve arvioidaan silmällä, jos hevonen näyttää hoikistuvan, se tarvitsee laitumesta huolimatta lisäruokintaa. Ponillamme ei tätä ongelmaa ole, sen sijaan sille täytyisi laitumella saada vähän säännösteltyä annoksia. Mutta nauttikoon kesästä, ei se kauaa Suomessa kestä.


Heinäruokinnan ja sinimailaslisän, joka meillä tulee racing greenlinen muodossa, hevosillamme on tietenkin myös kivennäinen ruokinnassa. Monen kokeilun kautta olemme päätyneet nykyiseen ratkaisuun. Matkalla pyörähdimme racing mineraalissa, jota hevoset eivät syöneet. Siitä seuraavaksi Black Horsen kivennäiseen, josta Nemolla turposi takajalat ja hevoset saivat erinäisiä iho-ongelmia, näitä on ilmeisen paljon tullut kummankin rehumerkin rehuista muillekin käyttäjille. Huh mitä hevosrehujen valmistusta!
Kokeilussa oli myös st.hippolytin gemüse krauter, jota syötimme kauan. Se oli hyvän tuoksuista ja hevosista maittavaa, mutta se ei ollut riittoisaa, jonka vuoksi kivennäisistä kolmen hevosen tallissa tuli iso menoerä. Loppupeleissä se ei kuitenkaan täydentänyt edes heinämme puutteita täysin, vaan tarvitsimme sen rinnalle myös vitamiinit ja muut erikseen.

Lopulta päädyin kokeilemaan Chevinal plus-vitamiinivalmistetta. Se on hiivauute/hunajapohjainen vitamiinitiiviste, joka sisältää kaikki hevosen tarvitsemat vitamiinit, hivenaineet ja aminohapot. Tämä on nestemäinen valmiste ja se imeytyy hyvin. Chevinal plus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan se tarvitsee rinnalleen biomineraalin tai rehukalkin. Meillä käytössä on rehukalkki. Chevinal on erittäin riittoisaa ja maistuu hevosillemme hyvin.

Meidän hevosten ruokinta koostuu noinkin yksinkertaisesta sopasta. Tietenkin hevostemme karsinoista löytyy myös suolakivi.

Mutta kuten kaikki me tiedämme, myös luonnollisen ruokinnan tukena on sallittua käyttää lisäravinteita.
Meidän hevosten lisäravinnepurkit ovat tarkoin valittuja ja vain tarpeeseen.


Nemo saa ruokakippoonsa lusikallisen MSM-jauhetta. Sen avulla hevonen onkin muuttunut yöstä päiväksi, hyvinkin nopeasti. Syötän racingin edullista (ehkä markkinoiden halvinta) msm-jauhetta, sillä se toimii hevosellani vallan mainiosti ja saan sitä helposti agrista. Syöttöannos on pieni 15ml vuorokaudessa.

Simo saa iltapuuroonsa mausteeksi Equine Amerikan glucosamine valmisteen, siinä on myös msm. Simolle tämä on ennaltaehkäisevänä tuotteena, jottei koskaan päädyttäisi tilanteeseen, jossa Nemo on. Tuo on suomessa melko kallista n.40€ purkki, mutta tilaan sitä aina muiden varusteostosten yhteydessä ulkomailta, josta sitä saa alle 20€.

Lisäksi meillä on myös Hippolyten Aqua aide-veteen liuotettava jauhe elektrolyyttinä. Se on hyvin riittoisaa, mutta se ei houkuttele hevosta juomaan. Käytössä on myös nihkeästi juoville hevosille cavalorin nestemäinen elektrolyytti, jota hevoset juovat mielellään ja sen saa sekoitettua tarvittaessa rehuihin.

Ruokintamme koostuu siis hyvin yksinkertaisista elementeistä. Mitä teidän hevosenne syö? 

2 kommenttia:

  1. Meillä syövät vain heinää, kivennäistä ja racing mashia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvälle. Joskus Uunollekin kokeilimme tuota mashia, mutta sille hevoselle ei kyllä millään rehulla ollut mitään vaikutusta :)

      Poista