Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

28.12.2014

Kun kahdesta tulee kolme ja kolmesta neljä

Nyt en puhu meidän perheestä, vaan meidän hevosista, nuorista hevosista. Hevosten ikä lasketaan syntymävuoden alusta, jolloin 1.1. Jokainen hevonen kääntyy vuoden vanhemmaksi. Totuus kuitenkin on se, että hevosenkin vuodessa on 365 päivää ja syksyllä syntyneet eivät ole neljän kuukauden ikäisenä oikeasti yhtään sen vanhempia kuin oikeasti ovat.

Simo, kääntynyt juuri kaksivuotiaaksi
Meillä Kotti-poni kääntyy kolmivuotiaaksi. Varsavuodet alkavat olla ohi ja edessä on opeteltavaa. Seuraavan vuoden aikana Kotti opettelee työntekoon. "Kolmi vuotiaalla kolmesti viikkoon" ei meidän hevosten kohdalla ole koskaan pitänyt. Teoria ja idea on hyvä, mutta useinkin meillä ainakin tehdään vähemmän. Meillä tehdään hevosta kuunnellen ja mieluummin vähän kuin liikaa.


Mitä meidän Kotti sitten ensivuonna tekee? Jatkamme hyvällä alulla olevaa ohjasajo-työskentelyä. Kotti on oppinut jo hyvin hyväksymään kuolaintuntuman ja kuuntele hyvin ääntä, tällä hetkellä ongelmana on kuolaimen alle painuminen, ja edestä tyhjäksi jääminen, jonka olen havainnut olevan tämän sukuisilla yleistä. Tähän asiaan pyrimme vuoden aikana saamaan muutosta maastakäsin.

Ohjasajon lisäksi Kotti saa irtohypätä kesäkelissä ja vuosi näyttää onko Kottero tänävuonna riittävän kypsä sisäänratsutukseen. Kotille etsimme nyt satulaa, johon onkin varattu paljon aikaa. Poni on hyvin lyhyt selkäinen ja minä ratsastajana en pitkien säärieni kanssa mahdu pieniin ponipenkkeihin. Siksi olemme liikkeellä ajoissa tässä satulan etsimisessä, ettei tarvitsisi käydä tehtaalta uutta. Kotti siis jatkaa elämäänsä niinkuin tähänkin asti. Mitään muutosta ei tapahdu vaikka ikää lisää tuleekin.


Simo kääntyy nelivuotiaaksi. Simon elämässä tapahtuukin enemmän, muttei sen takia että se vanhenee, vaan sen takia että sairasloma on lusittu! Tämä pitkäveteinen kolme kuukautta on ollut tuskainen taival sekä hevoselle että vähän myöskin minulle. Kummallakin, etenkin hevosella olisi halu tehdä ja liikkua, mutta kun ei saa. Minä kyllä maltan odottaa, olenhan odottanut jo useamman vuoden, mutta hevonen ei. Kun on luotu liikkumaan, niin on luotu liikkumaan.

Nyt vuoden viimeinen päivä on siis myös viimeinen sairaslomapäivä ja uusi vuosi aloitetaan kirjaimellisesti uusin kujein! Simon kanssa aloitetaan ohjasajaen, sillä se on hyvä muoto testata ja muistutella mieleen mm. Ohjasavut ja samalla turvallisempaa, kun hevonen saa purkaa energioitaan ilman ratsastajaa. Pian on kuitenkin tarkoitus aloittaa selästä työskentely, aika alusta sen joutuu aloittamaan, mutta kertaus on opintojen äiti.


Simon kanssa jatketaan ratsain ja ohjasajon merkeissä työskentelyä hevosen innon mukaan, katsomatta ohjenuoraa "neljä kertaa viikkoon". Nyt kuitenkin pyrimme jo hakemaan työntekoon selvempää rytmiä, jossa on työskentelyjaksot ja vapaa jaksot ryhmissään. Mitään yksittäisiä työ/vapaa/työ- päiviä ei tehdä, tosin niitä ei ole tehty tähänkään päivään asti.

Simon kanssa häämöttää tulevalla kaudella myös kalenterissa tapahtumia, ensimmäinen kisakausi! Näitä varten treeneihin lisätään pikkuhiljaa tehoja, tosin kovinkummoisia treenejä ei vielä tarvitse tehdä, perusratsastusta ja perusasioita.

Simon ensivuoteen mahtuu maastoilun ja sileällä liikkumisen lisäksi myös vähän hyppäystä. Esteratsua tästä ei tehdä, mutta hypätä voi ihan muutenkin. Ja jos kykyjä löytyy, miksei esteuraakin aluetasolle voisi harkita?

Simon vuoteen mahtuu siis toimintaa, säännöllisyyttä, suunnitelmallisuutta ja ennenkaikkea huilaamista. Mitään kiirettä ei kummankaan nuoren kanssa pidetä ja aika näyttää tuleeko tavoitteet ja suunnitelmat toteutumaan.

Viimeisin ratsastuskerta
Kulunut vuosi oli Simon kannalta onnistunut, se sisäänratsutettiin ja kulki oikeinpäin ratsastajan alla joka suuntaan ja jokaisessa askellajissa. Tutustuimme myös puomeihin. Vaikka loppuvuosi menikin lomaillessa, oli vuosi oikein mainio Simon osalta. 

4 kommenttia:

 1. Luen aina mielelläni hevosjuttujasi. Harmi ettei ehditty myyjäisissä nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, se oli todellakin harmi, kun en älynnyt tulla moikkaamaan. Mutta eiköhän me kevään seuran tapahtumissa satuta samaan paikkaan :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! :) Sait uuden lukijan. Käy tsekkaamas mun blogi:http://olgasimoni.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Käynkin tutustumassa blogiisi illalla tarkemmin. :)

   Poista