Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

1.1.2015

Moniponin treenipäiväkirja 1


Hyvää alkanutta vuotta vielä kaikille! Mitä vuosi tuo tullessaan, ei kukaan voi tietää. 
Kottiponi - tuleva monitoimiponi aloitti vuoden mittanauha ympärillään. Strategiset mitat on otettava, jotta tiedämme mistä lähdetään ja mihin vuoden aikana muututaan. 

Ensin mittanauha kertoo ponin paksuuden ja painon. Painoa on n. 296kg. Tokikaan tämä mittanauha ei kerro absoluuttista totuutta, mutta vertailukuvan ja viitearvon sillä saa. Paino paperille ylös ja samalla mitalla jatkoimme selän mittausta. Selästä mitattiin kaksi pituutta, selkämitta "loimimitta" sekä "satulamitta". Loimimitta on pysynyt ennallaan, n. 100cm, satulan sijalle jäi tilaa 38cm. Simolla mm. on 42cm ja yleisesti esimerkiksi 17" satulat ovat 44-46cm.

Sen jälkeen jatkettiin satulamitoilla, vaihtaen mittausvälinettä. Tällä mitalla mitattiin leveys satulan edestä ja takaosan profiili t17 nikaman kohdalta. Sekä rangan profiili. 
Kaikki laitetaan tietenkin ylös, eihän näistä muuten olisi hyötyä. Näitä sitten mittaillaan tietyn väliajoin, ja verrataan edellisiin mittoihin. Tuloksia luetaan sitten kuin pirur aamattua. Hyvä mittausväli vaihtelee hevosen mukaan. Simon kanssa esimerkiksi katsotaan mittoja seuraavan kerran muutaman kuukauden päästä, mutta ponin mittoja luetaan uudelleen puolen vuoden tai jopa vuoden päästä, riippuen siitä, miten sen kanssa treenataan. Samalla katson kokonaiskuvan hevosesta, tässä kohtaa ponista. Lihaksiston symmetrisyys, onko ponissa jo tässä kohtaa näkyvissä suurta semmetrisyys eroa? Tämän ikäisellä ja tekemättömällä se tarkoittaisi jotakin vakavampaa. Terve hevonen käyttää itseään tasapuolisesta, vaikka niilläkin on jompikumpi puoli vahvempi kuin toinen, ei ero pelkästään olemalla hevonen, saa tulla esiin. Ponin kohdalla ei kuitenkaan ollut havaittavissa edestä eikä takaa mitään eroa, ja selkäkin on melkolailla symmetrinen.

Postisetä toi eilisillalla odotetun paketin. Uusi vuosi - uudet kujeet! Otin ehkä vähän liian kirjaimellisesti, sillä ostin estesatulan. Ihanan, 16" Prestige Meredithin, tuplanahkaisen hyppysatulan. Ostin sen itseasiassa Simolle, mutta sovittelimme sitä tänään kaikille hevosillemme. Ponille se istui aika kivasti. Tarvitsee levittää hieman, tai ponin pudottaa lapaläskinsä, joita sillä ei kuitenkaan paljoa ole. Mutta nyt vain soviteltiin huvinkseen.
 Tänään tehtiin myös kaiken kopeloimisen ja sovittelun lisäksi vähän "töitä". Kävimme liinanpäässä hölkkäämässä.  Ponilla oli niin kivaa, että mukaan mahtui muutama ilopukki! Poni pääsi myös moniponi-kouluun. Koska ponin tulevaisuus ei ole pelkästään minun ratsunani, vaan lasten, on ponin koulutuksessa otettava huomioon tämä asia. Aran ponin, niinkuin Kotti, kanssa se on vielä tärkeämpää. Poni täytyy totuttaa kaikkeen heilumiseen, hyppimiseen, äkillisiin liikkeisiin ja ääniin. Kaikkeen. Niinpä tänään löysin itseni liinanpäästä tekemästä haarahyppyjä. Tässä tuli liikutettua sekä poni että itseni samalla kertaa. Poni ei oikein suvainnut hyppelyitämme ja nostikin kierrokset kattoon asti. Mutta pikkuhiljaa tajusi, ettei tuo seonnut täti lopeta, vaikka kuinka laukkaisi kovempaa ympyrällä.Lopuksi  hyppimistä tein myös ponin vieressä, kummallakin puolen. Ponin on hyvä aika aloittaa valmistelu selkään nousuun. Jotta tästä saadaan luottoponi, on valmistelut tehtävä ajan kanssa kaikessa rauhassa.Monitoimiponin on osattava ottaa namit ilman nakkeja. Ponin omistaja onkin oikein ahkerasti auttamassa ja totuttamassa ponia sivistyneeseen herkutteluun.Vielä yksi ennen ulos lähtöä


2 kommenttia:

 1. Mistä tuollaisia satulamittoja saa?

  Meilläkin on satulan hankinta edessä tässä lähikuukausina, jos nyt poni on suunnilleen terveenä. Olin juuri miettinyt Prestigeä, kun siinä on suht lyhyet paneelit. Nämä kuvat antoivat idealle pontta, koskapa ponini selkä on aika samanmallinen kuin sinun ponisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tuon mitan ostanut Joensuun ravista ja ratsastuksesta. Hintaa oli ehkä 7€ v. 2009. Uskoisin näitä saavan kaikista liikkeistä, jotka myyvät satuloita, ainakin tilauksesta, jos ei hyllytavarana ole :) Todella kätevä mitta moneen hommaan, tuolla mittaa helposti saappaan varren leveydet, kypärän senttimetri koon ja vaikka mitä :)

   Poista