Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

19.2.2015

Kokeilussa Neue Schule Turtle top with flex

Tämä postaus on tehty täysin omasta halusta, ilman minkäänlaista yhteistyötä minkään liikkeen kanssa! 

Hain tänään matkahuollosta paketin, jossa oli minulle kokeiltavaksi uusi kuolain. On mukavaa, että hevostarvikeliikkeet antavat nykyisin myös kuolaimia sovitettavaksi ja kokeiltavaksi, ennen ostopäätöstä. Kuolain on asia, jonka sopivuutta ennen kokeilua on mahdoton sanoa. Meiltäkin on kaapin pohjilta myyty monet ja monet kerran tai pari käytetyt kuolaimet eteenpäin, koska ovat osoittautuneet epäsopivaksi ja hukkaostokseksi. Monesti kuolainten kohdalla, niin kuin alusvaatteidenkin, lukee, ettei palautusoikeutta ole. On siis ostettava sika säkissä. Kyllä se pistää kismittämään, jos joutuu kalliimpia kuolaimia ostamaan omaksi ja nielemään tappionsa, jos kuolain ei jostain syystä ole sen oman, hemmotellun mussukan mieleen. 

Kiinnostuin Neue Schule kuolaimesta, heti kun se Suomen markkinoille rantautui. Kyselin kuolaimista, eri vaihtoehdoista ja ominaisuuksista paljon, ennen kuin tämä malli oli edes Suomeen tullut. Ostopäätös oli kuitenkin suuren luvun, euromerkin edessä, takia jäänyt tekemättä. En todellakaan halua ostaa yli sadan euron kuolainta vain kokeillakseni, eroaako se normaalista nivelestä mitenkään. Toki käytin googlea apuna, mutta kaikki tieto mikä kuolaimista löytyy, löytyy oikeastaan vain englanniksi. Se, että jotenkuten tulen toimeen arkipäivän sanastolla, ei tarkoita että ymmärtäisin, edes sanakirjan kanssa, kuolaimen ominaisuuksia ja sitä, miksi se on niin paljon kalliimpi normaaliin kolmipalaan verrattuna. Edes kuvat eivät saaneet minulle avautumaan, mikä tästä kuolaimesta teki niin erikoisen. 

Horse care corner lähetti minulle kuolaimen sovitukseen, sillä en millään päässyt sitä hakemaan pikana liikkeeltä. Halusin Simolle kokeilla tätä kuolainta, tai oikeastaan minulla oli kaksi vaihtoehtoa, joita kokeilla. Tällä kertaa päädyimme tähän. Heti avattuani pakettia, löytyi kiva pussukka, jonka sisään kuolain oli paketoitu kuplamuoviin. Siinä vaiheessa ajattelin, että tossa se nyt on. Tuon pakkauksen ja pussukan takia se kuolain on niin kallis, vai kultaako tuo metalli on? 

Pikaisesti paketti auki, kuolain esille, varovasti. Jos se täytyy kuplamuoviin pakata, miten ihmeessä sitä voi hevosen suuhun laittaa? Kuolaimen ominaisuus tai erikoisuus tuli heti esille, kun sen sain vapaaksi pakkauksestaan. 

Tänään ratsastin Simolla tämän kuolaimen kanssa. Heti suitsimisen jälkeen kävi selväksi, että kuolain on ainakin parempi kuin nykyinen kolmipala, mutta onko se sitten yhtä hyvä ratsastaessa? Normaaliin tapaan Simo otti kuolaimet suuhunsa ja mutusteli niitä hetken aikaa. Sen sijaan, kuin yleensä, kuolaimella älytön pelaaminen jäi kuitenkin tekemättä. Pelkkä hetkellinen mutustelu riitti. Simo pelaa kuolaimella yleensä niin paljon, että välillä mietin sen tarvitsevan kohta lusikkakuolainta. Alku fiilikset olivat kuolainta kohtaan siis varsin positiiviset. 

Tallustelimme kentälle, hevonen oli suunsa kanssa hyvin rauhallinen. Ei pelaamista tässäkään vaiheessa. Kentällä työstin ratsuani taas hetken aikaa maastakäsin, sillä ensimmäisenä oli ajatus, että hevosen täytyy saada vähän tunnustella kuolainta ennen selkään nousua. Sitten selkään ja kokeilemaan kuolainta selästä. 

Ensimmäisenä kuolaimesta tuli tunne, että se on hyvin vakaa ja rauhoittaa hevosen suuta huomattavasti, jonka vuoksi Simo uskaltautui pysymään tuntumalla ja pehmeänä edestä. Kuolain tuntui olevan sen verran vakaana suussa, että tasoitti vähän jopa oman käden epävakauttakin. Vakaudesta kertoi myös se, ettei reilusti ohjasta myödätessä hevonen ottanut tilaisuutta pelata taas kuolaimella ja häipyä tuntumalta. Varsin mukavan tuntuinen kuolain siis. Täytyy vielä testailla vähän lisää, mutta pakko todeta, että olen myyty! 

Jotta kuolaimen toiminta avautuisi vähän paremmin, yritin ottaa havainnollistavia kuvia. 
Ensimmäinen suurin ja selkein ero kuolaimessa on se, ettei se mene linkkuun samalla tavalla, kuin nivelkuolain. Ja muodoltaan se on pyöristetty, nimensä mukaan kilpikonnan kuoren muotoiseksi. Kuolain on suunniteltu 3D-ohjelmalla hevosen suuhun. Kuolaimen luvataan vähentätävän painetta kitalakeen, hampaisiin sekä kieleen!


Tässä keskipalassa lienee se koko kuolaimen idea. Keskimmäinen pala ei pääse liikkumaan joka ilmansuuntaan, jonka vuoksi kuolain pysyy vakaana, eikä mene linkkuun.Kuolain suoranakin on kaareva, kilpikonnan kuori.Kuolain on tosiaan hyvin vakaa. Se pysyy muodossaan, vaikka kuolainta pitäisi pystyssä vain toisesta kuolain renkaasta. Alemmassa kuvassa näkyy, miten normaalille kolmipala kuolaimelle käy, se ei pysy pystyssä, vaan kaatuu.


 Älä laita kieltä jäiseen metalliin! Kuolaimessa on myös muita ominaisuuksia, kuin vain muotoilu. Neue schule kuolaimet valmistetaan salox gold -metallista, joka on suunniteltu erityisesti hevosia ajatellen. Se on materiaalilta ns. heti valmis. Voit unohtaa pakkasellakin kuolainten lämmittämisen, sillä tämä materiaali ei kylmä samalla tavalla kuin normaali. Materiaali on pehmeämpää metalli, kuin normaaleissa kuolaimissa. Neue schule kuolaimet ovat eläinlääkäreiden suosittelemia, ja niitä löytyy yhä useammalta huippuratsastajalta ympäri maailmaa.

12 kommenttia:

 1. Kiva kun löysit blogiini ja kiitos kun liityit lukijaksi. Liityin myös tänne sinun blogiisi. :)

  VastaaPoista
 2. Hei tästä kuolaimesta, vieläkö on sinulla käytössä ja oletko ollut edelleen tyytyväinen? Itse oon tätä miettinyt Simolle, kun nyt on Sprengerin aurigan kolmipala ja uusia kyllä tuo kuolain tarvis pikkuhiljaa. Tää vaikuttaa mielenkiintoiselta ja voisi olla sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kuolain on käytössä, oli pakko ostaa omaksi, kun hevonen oli vaan niin hyvä sen kanssa. Olen todella tyytyväinen, tämän kuolaimen kanssa en huomannut eroa suitsissa (normi remontti vs. Micklem) micklemeitä en tosin ole "tavis" kuolaimella edes kokeillut, mutta tämän kuolainen kanssa eroa normi suitsiin ei oikeastaan ole. Kannattaa kyllä ainakin kokeilla tätä kuolainta, tasapainottaa ja rauhoittaa suuta kovasti. :)

   Poista
 3. Anonyymi1/1/16 10:41

  Hei!
  Onko tämä hyväksytty koulukisoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyväksytty. Tässähän ei ole mitään kikkakolmosia tai erikoisuuksia mikä kieltäisi sen. Mutta asia varmistettu kuolaimen osalta muualtakin :)

   Poista
 4. Heippa! Ajattelin kokeilla omalle nuorelleni tätä kyseistä kuolainta, mutta kiinnostaisi, minkä kokoinen kuolain Simolla on käytössä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Meillä on 13,5cm kuolain Simolla, Kotilla kokoa pienempi. NS koossa kotilla kaikista pienin, Simolla se seuraava koko. :)

   Poista
 5. Kiitos sinulle hyvästä kuolainesittelystä. Omalta sh -tammalta poistettiin eilen sudenhampaat ja ell suositteli tätä kuolainta. Viikon kuolaimettoman ajan jälkeen taidan todella kokeilla tammalle tätä kuolainta☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tekstistä oli apua! Me mennään tosiaan edelleenkin turtle topilla, sillä meni myös kesällä olleet lainahevoset ja Frodokin on saanut jo niitä kokeilla. Aivan mahtava kuolain! Kannattaa ainakin kokeilla, niitähän saa koekäyttöön.

   Poista
 6. Vahvistaa testikuolaimen tilaamista☺ Mietin myös tästä baucheria, esteillä hepalla on ollut käytössä aiemmin normi baucherit ja olympiat.
  http://nsbits.com/product/tranz-angled-lozenge-baucher-2/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmasti testata useampaa mallia, jotta varmasti se sopivin löytyy. On ikävää laittaa paljon rahaa kuolaimiin, jos siitä jää kuitenkin jokin puuttumaan. Itse suosin tuota kolmipalaa siksi, että kouluradoilla ei paljon erikoiskuolaimia käytetä ja toisaalta ponini toimii sillä hyvin myös esteillä. Vaikka voinee olla, että sekin tulevaisuudessa saattanee tarvita jotain tehokkaampaa esteille, sen verran enemmän on ruutia siinä hommassa. :)

   Poista