Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

10.2.2015

Olkipelletti kokeiluja ja uusia hevosia!

Minä pidän tallissani karsinoissa melko paksun patjamaisen kuivituksen. Pääasia on, että kuivitus on nimensä mukaan, kuivaa. Siihen en siis kelpuuta märkää sahatavaraa, sehän ei ajaisi ollenkaan asiaansa. Niin, paitsi saisihan sillä betonin päälle pehmustetta..

Meidän tallissa on ollut kuivikkeena sekä turvetta että purua. Turvetta lähinnä kesäisin, sillä talvikeleissä se jäätyy sekä pakkaukseensa että kylmätallin karsinan pohjassa. Talvikelissä puru on ollut toimivampi. Kaikkein paras kombinaatio kuitenkin on talvellakin ollut; alle toimiva turvepatja ja päälle purua.

Turve on Vapon paaleista. Paalit ovat hankalaa kokoa, sillä niitä ei auton takakonttiin mahdu kuin kaksi. Hinnaltaankin turve on kalliimpaa, sillä meillä kulutus on ihan saman paalimäärän verran, tavarasta riippumatta. Jokaiseen karsinaan yksi paali viikossa. Turpeen hyvä puoli on sen loppu hävittäminen, se on nopeammin maatuvaa.

Puruna meillä on pääasiassa Pölkkyä. Paalit ovat hyvän kokoisia, sillä niitä mahtuu auton konttiin jopa neljä. Helpon kokoiset paalit ovat myös yksin kätevästi käsiteltävissä ja hinta on kohtuullista. Pölkyn toimitusvaikeudet ovat joka vuotinen ongelma. Välillä sitä onkin korvannut Hirnu, joka meidän käytössä on siis kaksi kertaa kalliimpaa. (vrt. 7,6€ Pölkky, 14,9€ Hirnu) Vaikka Hirnu onkin hivenen suurempi paali, sitä kuluu kuitenkin paalin verran viikossa silti, per karsina.

Hirnussa ja Pölkyssä en ole käyttöeroja huomannut. Hirnun pitäisi olla pölyttömämpää, mutta selkeää eroa niissä ei ole. Etenkään 7€ arvoista eroa. Ero on vain siinä, että Pölkyn joudun hakemaan huomattavasti kauempaa, Hirnua saisi lähempää. Tässä kohtaa kuitenkin ero on jo niin selkeä, että kannattaa ajella se ylimääräinen 60km tavaran takia, joka päätyy lantalaan.

Nyt oli taas se hetki, kun jouduin noutamaan kuivikkeita. Ajoin sinne kauas, huonosta palvelusta tunnettuun kauppaan. Vain koska se on lähin paikka saada sitä Pölkkyä. Totuttuun tapaan kävin katsomassa vähän muita tuotteita, ns. Heräteostoksia ajatellen. Ei herännyt ostohimot, vasta kotimatkalla muistin, että suolakivet olisi pitänyt ottaa. Sen sijaan, että hevosilleni olisin heräteostoksia löytänyt, löysin vallan jotain aivan muuta. Kaksi uutta hevosta, talleineen päivineen! Eihän niitä voinut jättää sinne, kuka niitä hoitaisi kaupan hyllyllä? Sen sijaan meiltä kotoa löytyy varmasti yksi jos toinenkin, joka rakkautta, näille vielä nimettömille hevosille antaa. Jos olisin ennustajaeukko, voisin vannoa, että nimeksi tulee Simppa, Kotti tai Hemppa mutta enhän minä ole..


Uusine hevosineni menin kassalle:
Minä "Olisin vailla neljä Pölkkyä, kiitos."
Myyjä "Valitettavasti meillä ei nyt taaskaan ole sitä.. Että korvaavaksi tuotteeksi löytyy turvetta ja olkipellettiä.."
 Minä "Ai ei purua ollenkaan? Ei edes sitä surkeaa lantalan täytettä, jota viimekerralla myitte?"
Myyjä "No ei, vasta perjantaina jotain purun tapaista. Muut ovat kyllä kehuneet sitä korvaavaa.. 
Minä "Joo, mutta nyt on maanantai, tarvitsen sitä nyt, en perjantaina."

Nopeasti sitten miettimään, kumpi on parempi ja ennen kaikkea edullisempi, jäätynyt turve vai olkipelletti. Miten se pelletti edes toimii, paljonko sitä tarvitaan jne? Päädyin pellettiin, jonka hinta oli alle 6€/15kg. Niitä säkkejä olisi mahtunut takakonttiin vaikka kuinka monta, mutta tyydyin kahdeksaan. Olihan minulla ne uudet hevosetkin kyydissä tilaa viemässä..

Sain ohjeeksi hyvin purulla pohjustettuun karsinaan olkipellettiä säkki tai puolitoista per karsina. Tykkään ruokailla silmilläni, ja se säkillinen sitä pelletin röpälettä näytti niin nuukalta, että oli laitettava kaksi säkki jokaiseen karsinaan. Eikä se silti silmiäni hivellyt. Oli kuin olisi koiran napusäkin kaatanut karsinaan, miten ne mussukat tuollaisessa pystyy nukkumaan? Enhän itsekään nuku hernepatjalla. Eikä nuku minun hemmotellut hevosenikaan. Niillä olisi untuva peitot ja tyynytkin, jos mies ei kieltäisi..

Ensimmäiset reaktiot hevosissa oli.. No juuri sitä, mitä pelkäsin kotimatkalla Kottin tekevän! JEE! Mamma on vihdoin tajunnut laittaa aimo annoksen ruokaa, mutta vahingossa lattialle. Ja niin alkoi nappuloiden turpaan veto. Simolla kaikkein suurimmalla teholla. Olin vielä varannut oikeasti jättiannokset heinää karsinoihin, ettei hevosten tarvitse syödä sitä pellettiä tekemisen puutteessa. Mutta eipä kelvannut heinä, kun tarjolla oli parempaa. Ainoastaan Kotti ymmärsi kuivikkeen tarkoituksen ja tehtävän, tai sitten ei vain ymmärtänyt vielä maistella sitä, mutta kaksi isompaa veti pellettiä kuin possut naamaansa. Suurimman osan sylkivät kyllä poiskin, ei kauhean hyvää tavaraa syötäväksi ollut, mutta sinnikkäästi kokeilivat uudelleen ja uudelleen pelletin syönti kelpoisuutta.

Ensivaikutelma pelletistä oli siis aika huono, kuivike menee helposti herkkusuiden suuhun. Itseasiassa oli huolestuttavan pelottavaa jättää hevoset yöksi karsinaan, mitä jos aamulla on kolme ähkyistä hevosta talutettavana ja minä olen aivan yksin?! En kuitenkaan voinut hevosia uloskaan yöksi jättää, enkä pystynyt pellettiä poiskaan ottamaan, sekun ei jää talikkoon.. Oli vain luotettava siihen, ettei mahaan mene liikaa sinne sopimatonta materiaalia.

Olkipelletin sanotaan olevan imukykyinen ja riittoisa kuivike. 
 Aamulla minulla oli vastassa kolme nälkäistä hevosta, ei ähkyistä, onneksi. Jokainen oli tajunnut, ettei se kuiva pelletti ollutkaan syötäväksi, ja sitä varten karsinoissa oli jotain, mikä kelpasi syötäväksi. Siitä huolimatta, että yön heinäannos oli suurempi kuin normaali vuorokausiannos, oli kaikilla huutava nälkä. Pohjattomat mahat pojilla! Tai ainakin hyvin kiire oli tarhaan heinäkasoille.
 

Tallin tuoksu oli omituinen, erilainen kuin normaalisti. Oliko se sitten hyvä vai huono, en ole aivan varma. Pistävää ammoniakin hajua ei ollut, tosin sitä ei ole koskaan ollut, mutta jotenkin omituinen tuoksu ja kostea ilma tallissa oli. Kosteus voi johtua toki lämpenevästä kelistäkin, ei pelkästään kuivikkeesta. 

Karsinoiden siivous, ensimmäisen yön jälkeen oli varsin helppoa. Pissi kohdissa pelletti toimii, kuten kissan hiekka, se vähän paakkuuntuu ja on helppo nostaa pois. Muutenhan hevoseni ovatkin karsinakäyttäytymiseltään fiksuja ja siistejä, mutta poikina pissaaminen ei karsinan reunoille suju niinkuin tytöillä. Mutta kuivike tavaraa lantalaan lähti minimaalisen verran, sen sijaan kottarit kyllä täyttyivät lannasta; jokainen heinänkorsi oli kaikista karsinoista hävinnyt. 

Mutta onko se olkipelletti sitten meidän tallin tulevaisuus?
Mahdollisesti, mahdollisesti ei. Jos hevoset jatkavat syönti yrityksiään, on tämä tasan ensimmäinen ja viimeinen kerta kun pelletti on käytössä. Tosin trailerissa tämä ehkä voisi toimiakin kuivikkeena, siellä kun ei pääse kuivikkeilla herkuttelemaan.

Paljon hyviä puolia olkipelletissä tuntuu olevan, mutta suurin miinus on ehdottomasti tuo syöminen. Ruoka on ruokaa, kuivike on kuiviketta, niitä ei saa yhdistää. 

Mitä uusiin nimettömiin hevosiin tulee, ne ovat kotiutuneet hyvin, vaikkakin ovat vielä laatikossaan. Omistajat ovat mummola reissulla ja nämä ovat sitä harvinaista mallia, jotka voi lähes huolettomasti jättää lomamatkan ajaksi hoitamatta. (lähes = äiti uhkaa roskakorilla, jos valtaavat liian paljon talon nurkkia.) Ps. Noiden uusien komistusten mukana tuli myös talli, aitaukset ja estekalustoa..

8 kommenttia:

 1. Aika jännän ohjeistuksen sait, meille taas sanottiin että n. paali purua alle ja siihen päälle 5-10 säkkiä pellettiä. Meillä laitettiin ainoastaan 10 säkkiä pellettiä pohjalle ja n. alle viikossa ne oli "murskaantuneet" sinne ja edelleen todella helpot siivota! Ihan super helpot jopa, että ihan itkettää olla nyt turvekarsinoita siivoamassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, ompas eroa ohjeistuksessa. Tosin ei tuon kaupan kassalla mitään kovin suurta kokemuksen rintaääntä tuntunut edes olevan. Meillä tosin karsinoissa pohjustuksena on ainakin sen 4 puru/turvepaalia, "pikkupatja", jonka päälle sitten nuo pari säkkiä pistin. Siivous oli tänään helppoa, toivottavasti jatkossakin :)

   Poista
 2. 2 säkkiä? Eihei meillä ainakaan riitä aloitukseksi. Kyllä menee jotain 5-9 :P (tosin tyhjään karsinaanhan et laittanutkaan) Mut itse kyllä suosittelen olkipellettiä. Ihan unelma siivota niillä jotka ovat siistejä karsinakäyttäytymiseltään. Ja niillä, noh niinkuin omallani, on tapana sotkea puhtaat ja likaiset kuivikkeet, niin yritäpä siinä ottaa pissi kohtia pois ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tosin myyjän ohjeistuksella 1-1,5 säkkiä per karsina olisi pitänyt olla hyvä. Kaksi laitoin, mutta tosiaan alla oli reilusti muuta tavaraa.

   Meidän hevosista Simo on sottapytyin, tosin sekin vain siksi että tykkää piehtaroida. Poni taas ei varmaan edes hengitä karsinassa, sillä on niin siisti karsina, ettei uskoisi siellä kenenkään asustavan :D

   Poista
 3. Älä vaan laita traileriin kuivikkeeksi, toimii kun marmorikuula hevosten jalkojen alla ja saat hevoset nurin. Huonoin kuivike kaikista tuo pelletti. Kokeile hamppua ja tee siitä postaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että vois toimia pissikohdalla purun päällä trailerissa, ei tietenkään pelkkänä kuivikkeena tai jalkojen alla. Mutta ehkä jätän kokonaan kokeilematta, puru on ihan jees. Hamppuun itseasiassa tutustuin netin välityksellä jo, ehkä sitä tulee kuivikkeeksi, saa nähdä :)

   Poista
 4. Saksalan ratsastuskeskus myy tietääkseni purua myös ulospäin, hinta oli noin kympin paali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksala alkaa meiltä olemaan turhan kaukana kuivikkeiden kannalta :/

   Poista