Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

14.2.2015

Satulan sovitus - Leveämpi olikin kapeampi

Meillä oli Simo-Petterin satulan sovitus torstaina. Sovittaja oli kutsuttu, sillä mielestäni koulusatula oli etupainoinen, mutta leveämpi estesatulamme oli parempi. 


Etupainoinen satula viittaa liian leveään, mutta tässä kohtaa meidän leveämpi satula istui balanssissa. Teoria ei siis täsmännyt käytännön kanssa ollenkaan. Liian kapea satula ei painu etupainoiseksi, vaan jää edestä ylös, ollen takapainoinen. Mikä siis koulupenkissä oikein mättää?

Meidän koulupenkki on leveydeltään 34. Se on ostettu suoraan uutena, joten historia on tiedossa, sitä ei ole muokattu, toppailtu ja muutenkin käytetty vain hyvin harvakseltaan. Koska Uuno, jolle satula uutena ostettiin oli sairaslomalla lähes ostohetkestä asti. Satulalla ikääkin on vasta vuoden verran.

Estesatulamme on ostettu käytettynä satulakauppiaalta. Hänen mukaansa satula oli alkuperältään 34, mutta kuitenkin levennetty vastaamaan 35:ta. En missään vaiheessa alkanut epäilemään asiaa, sillä satulan ostin virallisesti ponille. Ponille, joka on leveämpää mallia, kuin kuikelot puoliveriseni. Satula istui ponille varsin mallikkaasti, joten uskoin sen olevan leveä. Estesatulasta en löytänyt runkonumeroa, vaikka etsimällä etsin, sieltä missä se Prestigessä kuuluu olla. Aloin epäilemään jo satulan alkuperän laillisuutta, sillä jokaikisessä satulassa täytyy olla runkomerkintä.

Sovittajan kanssa katsoimme ensimmäisenä koulusatulan. Kyllä, on etupainoinen, ja lyhyenä 17" satulana juuri ja juuri riittävän lyhyt tähän selkäänkin. Nousevat takatoppaukset pelastavat tilanteen. Mutta se leveys, sitä on liikaa. Ensimmäinen asia oli, ettei satulaa missään nimessä lähdetä kaventamaan, ei koska kyseessä on nuori hevonen. Niinpä päätimme että topataan satulaa edestä täydemmäksi ja enemmän lapakuoppaiselle sopivaksi. 


Katsoimme seuraavaksi estesatulan, kerroin sen olevan leveämpi kuin koulusatulan, mutta jostain syystä istuvan paremmin edestä. Kerroin myös, etten löydä runkonumeroa satulasta. Niinpä satula laitettiin Simon selkään, ja kas kummaa sehän istuu kuin nenä päähän. Painopiste on satula keskellä ja leveyskin on sopiva. 

Tässä vaiheessa on kai turha sanoa, että estesatulan leveys, se jolla satula on minulle myyty, ei pitänyt paikkaansa. Toisaalta, sillä ei niinkään merkitystä ollut, sillä se ei muuttanut muuta kuin teoriaa, käytännössä satula kuitenkin istui edelleen sekä ponille että Simolle. Ja myös Nemolle. 

Etsimällä etsittiin runkonumeroa, joka lopulta löytyi. Hyvin heikosti näkyvissä, mutta kyllä siitä sen verran selvää sai, että satulan leveydeksi paljastui 33. Vertasimme satuloiden leveyttä vielä keskenään ja oli selvästi havaittavissa, kuinka reilusti leveämpi koulusatulamme oli. Estesatulaa ei siis todennäköisesti ole koskaan levennetty, tai jos on se on kavenettu takaisin omaan kokoonsa. Hetken aikaa minulla oli hieman kusetettu olo. Uskoin myyjää, joka tekee sitä työkseen tai ainakin sivutoimena. Myy satuloita paljon, lukemattoman paljon. Ei auta, vaikka satulaa voisi leventää kaksi numeroa, jos olisin tarvinnut levennyksen kokoon 36, ei se tämän satulan kanssa olisi ollut mahdollista. Mutta koska kaikki oli hyvin, satula on näin sopiva, olin suorastaan helpottunut.


Koulusatula topattiin paikan päällä, ja tunnin päästä soviteltiin uudelleen. Nyt se istuu balanssissa, painopiste on keskellä satulaa, ei edessä. Vielä en ole käynyt testailemassa satulaa selästä, sillä eilen meillä piti olla klinikkareissu. Onneksi puhelin soi, ennen kuin kerkesimme hevostamme lastaamaan ja matkaan lähtemään. Klinikka käynti siirtyi reilun viikon päähän, siihen asti jatkamme kevyttä käynti linjaa maastoillen.

* Kuvat ovat satulan ensimmäisestä sovituksesta, ei torstailta. Satulat sovitettiin vyön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti