Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

1.2.2015

Viisaus on rotuominaisuus..

..Niin ainakin suokki-putte fanaatikot väittävät. Ja seuraavaksi he väittävät, ettei tätä omaa rotuamme saa sanoa suokiksi tai puteksi, vaikka niin on sanottu paljon kauemmin kuin fanaatikoilla on ikää plakkarissa. 

Suokeista en paljon tiedä, vastaan on tullut enemmän katujyriä, jotka vähät välittävät ihmisestä, kuin niitä ihmisen mielen mukaisia rodunedustajia. Tokikaan en väitä, ettei niitäkin olisi, ennenkaikkea hyvin kilttejä putteja olen tavannut. Joskin myös jokusen oikein häijyn.. 

Rodun, niin puten kuin puoliverisen sisään mahtuu yksilöitä. Erilaisia yksilöitä. Ja kuten erilaisuuteen kuuluu, on siellä kilttejä, nöyriä ja ihania, mutta yhtälailla niitä vastarannankiiskejä. Ihan rehellisesti voin kertoa, etten ole suomenhevosihmisiä, vaikka todistetusta olen useammalla, myös upealla, suomenhevosella ratsastanut. 

Olen enemmän lämpimään päin, tarkemmin ratsuhevoseen. Lämminverinen ratsuhevonen - warmblood - puoliverinen. Sekä new forestit.

Puoliverinen on helppo valinta ratsuihmiselle, joka haaveilee joskus muustakin, kuin aluetason helposta A:ta. Hyvin jalostetulla hevosella se on todennäköisempää kuin jollakin kylmäverirodulla, vaikkakin haaveeksi saattaa silti jäädä. Lähtökohdat ovat kuitenkin ratsuksi jalostetulla eläimellä siihen paremmat. 

Forestit tulivat perheeseen aivan muuta kautta. Rodun muutamat upeat yksilöt ovat kukin vuorollaan joutuneet vakuuttamaan ja näyttämään, että ovat arvostuksensa rotuna ansainneet. Ja tulos on selvä: oma Kotti! 

Ei voi sanoa, että viisaus on rotuominaisuus, mutta voiko forestien kohdalla tehdä kuitenkin poikkeuksen? Vai onko elämässäni vain ollut se rodun kärkikasti siltä saralta, kaikki hyvin viisaita, ymmärtäväisiä ja upeita? Niin tai näin, olen onnellinen, että olen rodun pariin päässyt ja oma nyffi tallista löytyy. Ei takuulla jää viimeiseksi! 


Kottin kolmas ratsastuskerta, ja ensimmäinen kerta satulan kanssa (tosin Pate-postimies toi vähän liian pitkän vyön, mutta hyvin se näinkin käy..) Poni satuloitiin ja selkään nousin tallin edessä, sillä mehän lähdimme ponin kanssa maastoon. Heti vastaan tuli Pate-postimies, mutta fiksu poni pysähtyi vain paikalleen ja odotti että postisetä menee pois.


Kävimme aivan lyhyen lenkin, ehkä viisi minuuttisen ja jatkoimme kahden ison ympyrän verran kentällä, kunnes oli toisen ratsastajan vuoro.Kun äiti sai tarpeeksi poneilua, sai toinen ponin omistajista nauttia omastaan. Hymy korvissa asti kenttää ympäri ratsastettiin, poni käveli rauhallisesti kun pikkuratsastaja maiskutti ponin liikkeelle. Ehkä maailman ihanin poniori! Kun työt oli tehty, oli huvien aika! Kaveriksi tuli vielä Nemo, kunhan ensin selvisi pienestä järkytyksestä ja omalla luvalla tehdystä laidunlaukkailu seikkailusta.. Ihan ensin Kottin oli otettava kokovartalo hieronta, kera lumikuorrutteen..


..Sitten vähän verrytellä, ennen kaverin tuloa..


6 kommenttia:

 1. Anonyymi1/2/15 16:29

  Video on yksityisellä, eikä sitä pysty näkemään :)
  On poni kyllä viisas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuikohan korjaus yritys, videon kohdalla?

   Poista
 2. Anonyymi1/2/15 16:30

  Itse en voi sanoa itseäni jonkun tietyn rodun kannattajaksi, koska kaikki on yksilöitä. Sitäkin olen miettinyt, että yksi hevonen ei voi aina taitaa kaikkea. Puoliveriset taitaa kentällä työskentelyn ja esim. Suokit maastoilun. Mutta joskus siellä Suokeissakin saattaa olla yksilö millä on oikeasti mukava mennä kentälläkin. Tai sitten toiste päin. Ei voi siis yleistää :)

  Minäkin oon muuten tavannut vain kilttejä New Foresteja ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tosin mä olen tavannut kyllä masstoiluunkin puoliverisiä jotka 90% hevosmäärästä, jonka olen tavannut ovat olleet suokkeja parempia. Mutta yhtäkaikki, yksilöitä. En mä millään tapaa halua dissata suokkeja, upea rotu ja oiva siinä hommassa mihin oikeasti sopii.

   Kaikista roduista varmasti löytyy poikkeuksia ja helmiä. Kesällä mulla oli poikkeuksellisen upea welsh von, sellaisen kun saisi.. :)

   Poista
 3. Anonyymi1/2/15 17:09

  Toi video on muuten kait yksityinen?

  VastaaPoista
 4. Hupsista, näppäilyvirhe. Nyt pitäisi olla näkyvissä?.. ;)

  VastaaPoista