Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

28.3.2015

Nuoren miehen maailmanvalloitus osa I


Simo-Petterin maailmanvalloitus alkoi tänään, sillä menimme oman seuran I-tason kilpailuihin harjoittelemaan omavalintaisella ohjella. Saimme vielä joustoa niin paljon, että pitkän radan ohjelma oli mahdollista ratsastaa. Niinpä valitsimme ohjelmaksi saman ohjelman, mikä kyvyt esiin -tapahtumassa pitäisi mennä, eli nelivuotiaiden ryhmäratsastusohjelman.  Se vaikutti tehtäviltään tähän hetkeen sopivalta, sillä FEI:n nelivuotiaiden yksilöohjelma on mielestäni asteen vaikeampi, tai ainakin pidempi. 

Kisapaikalla oli paljon hälinää ja hevosia, niinpä ratsureimani häntä tötteröllä huiski menemään henkilökohtaisen avustajansa, mieheni kanssa. Ruuna otti heti showmiehen tittelin nimiinsä. Ratsu kuitenkin tasaantui melko pian ratsastettavaan kuntoon, niinpä pääsimme oikeasti verryttelemään vähän maneesiin. Mainittakoon, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun hevonen työskenteli muiden hevosten läsnäollessa. Valkea ratsu oli ruunasta todella outo ja vähän pelottava, mutta siitäkin selvittiin. 

Vasta vähän ennen radan alkua annoin luvan päästää ruunan pois liinanpäästä, koko verryttely suoritettiin siis turvallisuus syistä narun jatkeena, jos olisi vaikka sattunut jokin treenihetki kevät juhlaa varten. Niin ei kuitenkaan käynyt. Ilman ratsastajaa ruuna kävi tutustumassa toki tuomaripöytään kummallakin aivolohkolla. Ratsastaja oli ihan varma, että se tuottaa ongelmia. Ratsastaja oli myös ihan varma, että valkoiset aidat tuottavat ongelmia. Ratsastaja saa hävetä ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan!

Rata meni varsin hyvin, aluksi meno oli vähän liian reipasta, askeleen pidennyksissä kolina alkoi ja hevonen rikkoi tahtia laukan rajamaille. Sillä oli niin kova into ja meno päällä. Ratsastajan olisi vain pitänyt hieman rohkeammin tehdä pidätteet, jolloin tahti olisi säilynyt. Toisessa kierroksessa homma pysyi paremmin käsissä, mutta hevonen sai henkisen väsymyksen. 

Laukkaohjelma sujui ihan hyvin, laukat nousi hyvin ja ne pysyivät yllä, väsymyksestä huolimatta. Askeleen pidennykset onnistuivat, mutta hevosella ei ollut enää voimaa tulla takaisin harjoituslaukkaan, ennen ravi siirtymistä. Hevonen alkoi edestä painua alemmaksi ja alemmaksi. Silti se jaksoi tsempata loppuun asti kuuliaisesti ja esitti vielä hyvän käynninkin.

Tuomarin kommentit olivat:
Liikkuu joustavin liikkein. Ravilisäyksissä tahti hukkuu, takoo ajoittain. Tarvitsee vielä tasapainoa lisää. 
Laukka pyörii, mutta ei vielä palaa harjoistuslaukkaan. Takaosa ei siirtymisissä jaksa vielä kantaa. 
Hyvä käynti, liikkuu läpi selän.

Ohjelmassa arvostellaan normaalisti numeroin vain käynti, ravi, laukka, ratsastettavuus ja kuuliaisuus. Mutta tälläkertaa tuomari arvosteli jokaisen tehtävän, niinkuin normaalissa kouluradoissa, eikä askellajeista tullut erikseen arvosteluita. Tiukan linjan tuomari tunnettu tuomari antoi meille 62,5%

Ravi tehtävistä tuli paljon kutosia, yksi 7 sekä 5-5,5 ensimmäisistä askeleen pidennyksistä. 
Laukka tehtävistä tuli myös paljon kutosia, mutta myös 6,5 ja 7. 
Käynti tehtävistä tuli 7,5

Saa kyllä olla nuoreen poikaan tyytyväinen. Nopeasti laskettuna sitä on ratsastettu irtopala leikkauksen jälkeen yhteensä vain kuusi viikkoa! Ehkä me tällä suorituksella uskalletaan lähteä myös kyvyt esiin - karkeloihin! 
12 kommenttia:

 1. Nonniih hyvinhän tuo meni!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Muuten olen tyytyväinen, mutta tuo ekan lävistäjän tahtirikot ois saanut jäädä pois. Mut jotainhan pitää jättää ensikertaan. :)

   Poista
 2. Video ei näy 😯 + mukava blogi siulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, kisapaikan taustamusiikki.. Latailen videon uudelleen, äänettömänä illemmalla :)

   Poista
 3. Hienoa!
  Me jänistetään Kyvyt esiin - tapahtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh? Eikun mukaan vaan :) Toisaalta kerkeäähän sitä myöhemminkin.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus. Tykkään tyylistäsi, mutta tällä kertaa myös yhdyssanat olivat oikein. Jatka samaan malliin. Olen kirjoitusnipottaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Apua, nyt on kyllä mennyt ihan tuurilla! :D Yritän karsia virheitä pois, mutta jotenkin niitä aina jää, jo pelkästään kirjain puutteita jne. Mutta yhdyssanat, ne on jotain niin hirveitä, etten ehkä ikinä opi! ;)

   Poista
 5. Esimerkiksi maailmanvalloitus on yhdyssana. Voita ajatella valloitus-sanan sijalla sanaa valloittaminen. Nykyisellään siinä lukee "hevosen maailman valloittaminen". Näin ollen merkitys muuttuu, sen sijaan että hevonen valloittaisi, sen maailma valloitetaan. Tämä on perimmiltään syy, miksi jotkut sanat ovat yhdyssanoja ja toiset eivät. Merkitys muuttuu riippuen siitä, kirjoitetaanko ne yhteen vai erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä pakko korjata otsikkoon :D Suomi on vaikea kieli.

   Poista
 6. Anonyymi5/4/15 21:00

  Video ei taida toimia vieläkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, välillä sain sen jo toimimaan. Kolmas kerta toden sanoo. Lataan uudelleen kokonaan ilman ääniraitaa :)

   Poista