Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

16.5.2015

DIY Jalustinpussit, suojelemaan aarrettasi!Uusi satula edustaa naarmutonta lajinsa edustajaa, tai tässä kohtaa voidaan jo puhua menneessä muodossa, ainakin toisen satulan osalta. Sitä haluaisi pitää vitriinikaapissa, piilossa kaikelta pahalta. Koska kyse on kuitenkin käyttötavarasta, ei sitä vitriiniin voi hukata. Käyttökulumia voi kuitenkin ehkäistä ja satulaa pitää naarmuttomana helposti ja halvalla. 

Niinpä iltapuhteiksi askartelin jalustimille suojat, sillä niistä tulee todella nopeasti rumat jäljet satulaan, etenkin jos sattuvat olemaan vähänkin märät tai hiekkaiset. Minä ainakin olen varsin laiska puhdistelemaan jalustimia jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Tarvitset vain: 
 • Kangasta, tähän kelpaa mikä vain, esim. rikki mennyt fleeceloimi
 • Sakset
 • lankaa ja neulan /ompelukone
 • paksumpaa lankaa tai kuminauhaa 
 • jalustimen tai jonkinmoisen mitan jalustimen koosta

Sitten vain askartelemaan. Ensimmäinen vaihe on kankaan leikkaaminen. Tokihan satulassa on kummatkin puolet, eli kaksi jalustinta. Joudut siis tekemään kaiken kaksi kertaa, jotta kummatkin jalustimet saavat omat pussukkansa. Mittaa jalustimen avulla reilun kokoinen pala kangasta, niin että kankaasta saa ommeltua pussin. Sen on siis yllettävä jalustimen sivuilta yhteen ja oltava riittävän pitkä. Käännä kangas kaksinkerroin. Saumasta tulee nätimpi, jos sen tekee sisäpuolelle, siispä ompele pitkittäiset reunat kiinni, ulkopuoli vastakkain. Kun olet saanut reunat ommeltua yhteen, on sinulla käsissäsi jo varsin kelpo pussukka.Ompelukoneettomille pieni vinkki, nopeaan ja vahvaan ompeleeseen on kaksi neulaa, samassa langassa. Pujottelet neuloja vastakkain samoista rei'istä ja jälki on kuin ompelukoneen tekemää (tai ainakin melkein) ja kaiken lisäksi suhteellisen nopeaa.Kun pussukkasi on vaiheessa "melkein valmis" ja olet tietenkin miettinyt valmiiksi sulkimen. Makuasia, haluatko laittaa paksumpaa lankaa (minulla rikkinäisen loimen häntäremmi) vai kentien kuminauhaa tai jotain vielä hifistellympää suljin konstia. Jokatapauksessa, kiinnitys on ommeltava myös kiinni, niinpä pussin suun reunat käännetään ja tehdään kiinnityslangalle tunneli. Koska minä olen laiska pujottelemaan, ompelin kankaan suoraan langan ympärille.


Pussin kääntö ja tadaa! Sinulla on valmis pussukka jalustimelle. Fleecekankaan kanssa ei kiinnitys tarvinnut mitään ylimääräistä, pelkkä kiristys suuaukosta riittää, ja pussi pysyy hyvin jalustimen päällä. Liukkaamman kankaan tai erilaisen langan kanssa saattanee joutua solmuhommiin.

Aikaa ei kulunut kauaa, ja varsin halvalla pääsee, jos tilkkuja löytyy kotoa. Miksei siis vaalisi kalliin satulan kuntoa, näinkin yksinkertaisin konstein? 


Kuinka sinä suojelet varusteita turhalta kulumalta?

8 kommenttia:

 1. Loistava niksipirkka vinkki! Minä irroitan oikeastaan aina FreeJumpit irti, mutta toisesta satulasta en perusjalustimia viitsi. Ehkä tuollaiset pussit onnistuisi jopa minulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmsti onnistuu, kun onninstui minultakin :D Freejumppien kätevyys on kyllä omaa luokkaansa, koskahan tulee freedressage mallisto? Vähän blingiä ja sen sellaista, värikkyyden sijaan :D

   Poista
  2. Juu, rumathan nuo jumpit on. Kamalat suorastaan. Mutta näin perinteisen kannattajana (samettipotat kunniaan!) suostuin kokeilemaan ja on ne vaan hyvät.
   Kouluversioon kätevä dressage ratsastajatar tuunaa niistä mustista versioista parilla paljetilla ja kimallespraylla ihan omanlaisensa ;o)

   Poista
  3. Hyväthän ne on! Sehän tässä eniten harmittaakin, kun olisivat suuren turvallisuutensa ja mukavuutensa vuoksi ehdoton ykkönen. Mutta kun kouluratsastuksessa halutaan kaikki vaara säilyttää silinteriä ja metallijalustimia myöten. Mä vielä hetken odottelen, ehkä valmistajalle viestiäkin voisi laittaa, täällä valmis koekaniini ja suunnitteluapu freedressageille :D Muuten ei auta kuin ottaa glitteripussi ja liima käyttöön!

   Poista
 2. Mä oon niin laiska hoitamaan varusteita, että itse olen ratkaissut tämän ongelman niin, että laitan satulan suojuksen siiven sijasta jalustimien alle.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! Parempi sekin, kuin ei mitään. Mua huolettais vain se pussin likaantuminen ja koko aika pitäs pestä :D Ja toisaalta meillä on satulan pussit suojaamassa satulaa, kissa tykkää kovin nukkua satulan kupissa ;)

   Poista
 3. Hei, kiva kun joku muukin yhdistelee blogissa hevosia ja käsitöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tuherruksia ei voi käsitöiksi sanoa, puhuisin askartelusta :D En ole mikään kädentaitaja, vaikka jokunen loimikin on tullut tehtyä, joskus. Ja pintelipatjoja, ja nahkariimunaru ja ja.. Onhan noita kyllä tehty, mutta kaikki muu ennen blogin olemassa oloa. Ehkä mä jatkan tätä askartelua täälläkin :)

   Poista