Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

7.5.2015

Ennakkoluulot roskikseen

Tänään oli tallin nuorisolla satuloiden sovitusta, sillä olin tilannut Satulavyön satula-auton meille kotiin. Täytynee kai vielä sanoa, että tulivat pelkästään minua varten tänne asti. 

Kotti oli ensin vuorossa, sillä sen kanssa vaihtoehtoja oli hyvin vähän. Lyhyitä, leveitä ponisatuloita ei vain yksinkertaisesti ole paljon. Kottille soviteltiin kolmea satulaa, joista kaksi skipattiin heti liian pitkän rungon vuoksi. Yhtä ainutta pääsin siis koeratsastamaan. Senkin tein vain siksi, että saan tiedon pystynkö itse istumaan siinä, sehän on kuintenkin se tärkein asia minun kohdalla, heti ponille sopivuuden jälkeen. 

Satula oli varsin kivan tuntuinen, estemallin flättäri, jossa on pienet tuet ja laakea penkki. Minun jaloille satula on aivan liian pieni, mutta persukseni mahtuu siihen hyvin ja pienien tukien ansiosta, saan jalankin hyvin, vaikkei jalka siinä hyödynnäkään tarkoituksen mukaisesti tukia. 

Niinpä päädyimme ostamaan Kottille Lippo Roberto jr. satulan. Lippo on vanhan tutun ja laadukkaan Pessoa-merkin valmistama satula. Merkki on itselleni täysin vieras, mutta enköhän tässä ajan mittaan tutustu siihen, ainakin Kottin satulan osalta. 

Jes! Yksi satulaton selkä siis hoidettu melko kivuttomasti! 

 
Sitten oli Simo-Petterin vuoro. Simolle selästä sovitettavia satuloita olikin huomattavasti enemmän, sillä leipäpalat meinasivat loppua kesken! Ensimmäisenä sovittelimme Röösli Pilatusta, joka istui hevoselle hyvin, mutta minua satula ei vakuuttanut. Minulla oli koko ajan etukenoinen olo ja satulassa oli hieman vaikea olla. Toki syy voi löytyä ihan omasta tottumuksestanikin, mutta en suinpäin huutaen halunnut satulaa siltä istumalta.

Seuraavaksi kokeilimme Jaquarin koulusatulan, joka istui tallissa ihan hyvin hevosen selkään, mutta heti selkään hypättyäni satula muuttui todella takapainoiseksi ja skipattiin se siltä istumalta suoraan. 

Kolmantena kokeilimme Zaldin Sanjorge koulusatulaa anatomisilla paneeleilla. Satulan ulkonäkö oli jotain niin erikoista että silmät olivat tippua päästäni ja mielessäni huusi suuri ääni "EI!" Satula kuitenkin sovitettiin selästä käsin, sillä mitään ei saa tuomita pelkän ulkoisen olemusen perusteella. Selässä oli ensin aivan hirvittävä fiilis, sillä satulaa ei oltu ratsastettu kertaakaan ja toppaukset eivät vielä olleet ollenkaan painuneet alemmas. Tässä satulassa painuminen tapahtui kuitenkin merkittävän nopeasti, sillä muutaman ravailu kierroksen jälkeen satula alkoi tuntua varsin kodikkaalta ja ennen kaikkea tukevalta. Ei ehkä parhaalta mahdolliselta kevyttä ravia ajatellen, mutta harjoitusraviin ehdoton ykkönen! Tämän jälkeen Rööslin satula olikin jo skipattu huonojen joukkoon. 

Zaldissa erikoisena plussana on avoin lapatila ja muokkausmahdollisuus. Suuret polvituet ja kuppimainen istuin. Ulkonäkö ei miellyttänyt omaa silmää, mutta istuin mukavuus kyllä senkin edestä. Ensi fiilis satulasta kuitenkin oli, että se on kova! Jösses mikä kermapylly minusta on tullutkin! Kauhein ajatus satulasta tuli siinä vaiheessa, kun kuulin penkin olevan 18". Olin pyörtyä!

Koska autosta löytyi vielä toinenkin Zaldin vaihtoehto, vähän leveämmällä rungolla, mutta pehmeämmällä ja ennen kaikkea pienemmällä istuimella, jopa 17,5" halusin kokeilla sitäkin. 
 
Leveyden takia satulan etuosan alle oli laitettava hieman täytettä, joten laitoimme pintelipatjan, jolloin satula istui balanssissa hevosen selässä. Tämän ulkonäkö oli vielä järkyttävämpi. Satulassa on joustava runko ja viimeisintä teknologiaa olevat anatomiset toppaukset, jotka suunniteltu vaimentamaan hevosen ja ratsastajan selkään aiheutuvia iskuja ja painetta sekä jakamaan ratsastajan painon täydellisesti. 
 
Satulasta  löytyy myös joustava etummainen vastinhihna, joka itselleni oli aivan uusi tuttavuus. Sen taataan antavan enemmän tilaa lavoille, rintakehän työskentelylle sekä hengittämiselle. Sekä ennen kaikkea suurin luxus, joka satulasta löytyi oli geeli-istuin, se on siis mahtavan pehmeä! 
 
Satula on hyvin kuppimainen, isoilla polvituilla, ja rehellisyyden nimissä, se kyllä vääntää heikommassa kunnossa olevan kropan rikki. Satulassa ei ole yhtään ylimääräistä liikkumavaraa, ja siinäpä istut asennossa, johon satula sinut ohjaa, tykkäsit tai et! Minä tykkäsin! Aivan mielettömän ihanan tuntuinen ja helppo olo tuli satulassa. Kerrankin oli tunne siitä, että polvituilla oli jokin merkitys ja ne oli kuin tehty minun reisilleni. 
 
Ei tarvinnut kauaa miettiä, mitä satulan kanssa tehdään, kun hevonenkin liikkui varsin mallikkaasti ja irtonaisesti. Siispä meille muutti Lipon kaveriksi Zaldin uusi malli, Kira Klass, kaikilla extra lisäherkuilla, joita satulaan on saatavana.

Nyt täytyy vain sisäänajaa satula ennen kisoja ja totuttaa oma kroppa siihen. Satula oli kyllä niin kotoisan ja tukevan oloinen, että siinä istuisi vaikka muutenkin, kuin hevosen selässä. Vaikka merkkinä Zaldi on jostain syystä ollut minulle vähän nenänvartta pitkin katsottavissa, aion pyörtää jatkossa mielipiteeni täysin! 

Mitä vanhoihin satuloihin tuli, oli suurin vika aivan liian leveässä selkärangan tilassa, mutta hyvästelin rakkaat Prestigeni, jotka lähtivät vaihdossa uusiia tuulia kohti.

Sovituspalvelu oli erittäin hyvää. Minulle kerrottiin paljon, mitä katsotaan, miksi ja mitä hyviä sekä huonoja puolia satuloissa oli. Sain paljon lisää huomioitavia asioita sovituksesta ja siitä, mihin jatkossa, kaiken muun lisäksi, kiinnitän huomiota. Parhain asia sovittajassa oli, ettei hän kertonut minkään satulan hintaa, ennen kuin kysyi minun mielipiteitä siitä, mikä tuntui parhaimmalta, sillä hinta tottakai olisi saattanut pyörtää mielipiteeni. Hetken ajan mietinkin, Zaldin halvempaa mallia, mutta lopulta hintaero oli kuitenkin sen verran pieni, että olisin katunut sitä lopun elämääni. 

Nyt on siis satula-asiat kunnossa, eikun treenaamaan!

4 kommenttia:

 1. Meillä löytyi kans Zaldista ratkaisu kun mikään ei enää taaskaan sopinut. Tosin vanhasta ei-säädettävästä mallista, joka on leveä vielä hetken. 'Näppärästi' vaan romaani ja pyyhe alle ja johan pelittää. Kiinnostaisi kovasti kokeilla tuota uudempaa, mutta ensin tarttis löytää se rikas kengittäjä, eikun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D rikas mies ois kyl näppärä! Hitsi kun en ite tajunnu sitä osiota. Vai oliks se niin et kaikkee ei voi saada?

   Poista
 2. hurjan näköinen tilanne tänään, sormet ristiin että ei käynyt pahemmin! tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Elossa ollaan, tilanteeseen nähden säikähdyksellä ja pikku ruhjeilla selvittiin. Enkelit oli matkassa!

   Poista