Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

15.5.2015

Iloinen klinikkareissuOli taas aika, kun tallin keskikokoinen pakataan autoon ja suunnataan kantapaikkaan, Porvoon hevosklinikalle. Koska kuski, eli allekirjoittanut, on vähän heikossa hapessa, täytyi lähtöä miettiä tarkoin. Edellisillan testiajo, auton peruutus kopin eteen, sujui kuitenkin riittävän hyvin, sitten kun sain kytkimen alas. Matkaan siis voitiin lähteä, kaasujalkaahan tässä enemmän tarvitaan..

En edes uskaltanut ajatella mitään, mitä klinikkareissu toisi tullessaan. En pienessäkään mielessä ajatellut mitään positiivista. Lähtö oli varsin vastenmielistä, mutta pakollista. Toisaalta minua ei pelottanutkaan. Minua ei pelottanut mikään, mitä tutkimuksista voisi löytyä. Ehkä olin jo vajonnut epätoivoon?

Klinikalle päästyämme minä odottelin vanhemman tyttären kanssa, kun eläinlääkäri tutki hevosta ja mies oli handlerina. Minusta kun ei pahemmin muuta kuin riesaa, olisi ollut.

Pojalle rauhoittavaa, ulkona koekäynti ja lisää rauhoittavaa. Jos sunnuntaista ei mitään muuta jäänyt, niin ainakin säikkyminen kaikkea pään yläpuolella liikkuvaa kohtaan. Huoh! Uudestaan ulos, vähän enemmän rauhoitetun hevosen kanssa. Ensin liikkeet suoralla, ei erityistä mainittavaa, puhdas. Sitten taivuttaen. Katsoin ikkunasta sivusilmällä taivutuksia, sillä en niitä ihan täysin tarkkaan uskaltanut katsoa. Hevonen antoi taivuttaa hyvin, ei siis aristanut kummankaan jalan kohdalla itse taivutusta. Liikkeessä reaktiot olivat hyvin pienet, hevonen ei ollut ollenkaan jalaton!


Mikä fiilis kuulla eläinlääkäriltä, ettei hevoselle kuoppaa tarvitse kaivaa! Ettei edes toista jalkaa tarvitse ollenkaan hoitaa! Oikea jalka piikitettiin vielä vuohisen ja kavionivelen kohdalta, varmuuden vuoksi. Sillä IRAP ei tee tuhoja nivelessä, niin kuin kortisoni. Sitä siis voi surutta laittaa vähän "turhaankin". Jos ruuna liikkuu hyvin, eikä ongelmia ilmene, nähdään me kantapaikan henkilökunta seuraavan kerran vasta kolmen kuukauden kuluttua!

Niin mahtavia uutisia, ettei paremmasta väliä! Sunnuntain kaatumisestakin selvittiin Simon osalta suurelta osin säikähdyksellä! Nyt vain oma kinttu kuntoon ja satula, joka lähti juuri myyjälle tarkastukseen ja jatkaa matkaansa tarvittaesa tehtaalle asti.

No onhan meillä aikaa, aikaa vähän levätä ja hengähtää. Toipua rauhassa kumpainenkin. Laudunkausi on jo viikon ajan ollut täydessä vauhdissa, joten mikäs siinä pojilla on lomaillessa.

10 kommenttia:

 1. Voi kuinka hienoja uutisia!

  Paitsi säikkyminen, mutta siitä varmasti pääsee eroon ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!
   Säikkyminen on asia, joka hoituu työllä, kunhan terveys on kunnossa! :) Tää omistaja on niin onnellinen!

   Poista
 2. mihin se yksi postaus katosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki mitkä on pitäny julkaista, on näkyvissä. Tietokone ja puhelin vain temppuilee myös tallennuksen kanssa, julkaisten keskeneräisiä, jotka yritän samantien likata takaisin luonnoksiksi, tarkoittaisitko jotain sellaista? Ne julkaistaan sitten kokonaisena, kunhan ovat ensin valmiita :)

   Poista
 3. Moi!

  Mua jäi häiritsemään toi kohta kun sanoit että kortisoni tekee tuhoja nivelessä. Mistä voisin ottaa selvää tästä? :) Onko sulla jotain faktasivua esim? En oo ihan asiaa noin äkkiseltään ajatellut, vaan oon pitänyt sitä hetkellisenä helpotuksena, vaan en hoitavana. Siksi iski silmään, kun omalle hevoselleni eläinlääkäri ehdotti kortisonia kerran varmuuden vuoksi leikkauksen jälkihoitotoimenpiteenä. Olisiko se edes kannattavaa sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortisoni "tuhoaa" niveltä. Kannattaa ihan kysäistä hoitavalta eläinlääkäriltä tarkemmin, mitä kaikkia haittavaikutuksia sillä on. Vai puhuiko ell. Hyalyronihaposta? Nehän ovat kaksi eri asiaa. Haittavaikutukset riippuu myös siitä vaikuttavasta aineesta, mutta kortisonia ei enää kaikki ell. Edes halua käyttää, kun tarjolla on parempia ja hyödyllisempiä aineita. Hoitosuunnitelmat on kuitenkin kaikki hevoskohtaisia ja se oma ell. Tietää varmasti parhaiten. Meilläkin on kaksi kertaa laitettu kortisoni, joten ei siihen kuole. Mutta montaa kertaahan sitä ei voi laittaa. Mutta keskustele ja ota esille myös ne huonot puolet, jolloin saat keskusteltua muistakin vaihtoehdoista. :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksestasi :)

   En ookaan koskaan kuullut, oon muuten vaan pitänyt kortisonipiikityksiä vähän huonona, eihän kortisoni tee hyvää esim. ihmiselle tai koirallekaan piikitettynä pidemmän päälle... Tampereen hevosklinikkaa olen käyttänyt jalka asioissa tähän saakka, mutta onko ne siellä sitten oikeasti noin retuperällä nykytilanteesta? :( Kyllä se kortisoni oli, mistä oli puhetta. Oon pitänyt kuitenkin ihan hyvänä ja asiansa tietävänä klinikkana Tampereen klinikkaa. Kiitos, täytyy kyllä ottaa esille asia.

   Saanko muuten kysyä minkä hintainen tuo IRAP hoito on? En tosin edes tiedä tuota kortisonipiikituksen hintaa, joten ei ole vertailupohjaa.

   Löysin muuten blogisi vasta Playssonin kautta tänään!

   Poista
  3. Eikös Tampereella ole Houttu? Sehän on ihan maailmallakin tunnettu lääkäri. Kortisonia varmaan ehdotetaan aina sen helppouden ja edullisuuden vuoksi. Se ei kovin kallista ole ja saa pistettyä yhdellä kertaa. IRAP on yhden/kahden piikityksen vuoksi kallista, sitä ei voi yhdellä kertaa laittaa. Ensin täytyy ottaa veri, josta tislataan aine. Veren otto oli n. 400€ kieppeillä ja seuraavana päivänä aineet ovat käyttövalmiita. Kerralla saa useamman piikityksen aineet meillä mm. Piikitetty jo kolme kertaa (2*4 niveltä, kerran kaksi) kymmenen piikkiä laitettu ja aineita on vielä jäljellä. Sen piikitys on euroa vaille 200€. Yhdelle piikitykselle tulee siis 600€ hintaa, jonka takia sitä ei tietenkään ell. Ensimmäisenä suosittele. Aineet säilyvät n. 9kk käyttökuntoisina, eli vaivaan joka yhdellä/kahdella piikityksellä on hoidettavissa, ei kannata. Vaikka onkin hyvä aine ja ainut mikä myös tällä hetkellä, parantaa, eikä vain hidasta etenemistä.

   Poista
  4. Houttu se meidänkin lääkäri on ja operoi hevoseni. Täytyykin ottaa vähän esille tätä aihealuetta kun alkoi nyt tosissaan kiinnostamaan. :)

   Harmi kun on noin arvokasta, tosin eipä tuo nyt ihan ylitsepääsemätön hinta ole. Tietysti tässä meidänkään tapauksessa ei ehkä tarvitsisi tehdä/piikittää mitään, ken tietää.

   Poista
  5. Kannattaa tosiaan keskustella lääkärin kanssa! Tsemppiä toipumiseen, toivottavasti kaikki menee loppuun asti hyvin! :)

   Poista