Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

25.6.2015

Hyvän ponin määre


Millainen se on se hyvä poni?
Monesti hevosen tai tässä tapauksessa ponin hyvyys mitataan tuloksilla. Hyvältä nuorelta löytyy näyttelytuloksia, bis-kehän ykkösiä ja arvosteluja rakenteesta, ilman negatiivista sävyä. Vähän vanhemmalla mukaan astuvat muut tulokset kilpailuareenoilta. Pääasia on, että niitä tuloksia löytyy, silloin on hyvä tai huono, riippuen tuloksista.  Mitä ne täysin tuloksettomat ponit ovat, millä mittarilla niiden hyvyys mitataan? Tuloksettomat ovat sitä pohjasakkaa. Sitä ponisarjaa, joiden omistajat kehuvat ja pitävät lahjakkaana ja laadukkaana, mutta eivät ole edes saaneet siitä mitään ulkopuolista arviota. On kuitenkin turha kuvitella, että pihassa sinulla olisi hyvä poni, jos siitä ei ole mustaa valkoisella, sillä hyvät ponit käyvät karkeloissa ja pärjäävät siellä, muut ovat huonoja! 

Siinä kärjistettynä hevoskansan, alalajina ponit, ajatusmaailma siitä millä määritellään hyvä kaviokas. 

Hyvyys on erilaisia asioita, toiselle hyvä on toiselle huono. Yksi ja sama poni ei kykene olemaan koko ponikansan palvelija ja kaikille meille hyvä. Toiset ponit tekevät arvokasta jälkeä siitoksessa, käymättä itse sen koommin yhtään missään. Hyvä siitostamma on arvokas omassa työssään, se on hyvä, ellei jopa paras siinä. Siihen vaaditaan tietenkin muutakin, kuin varsomisentaito. Hyvällä siitostammalla on takana sukua, siltä löytyy korrekti rakenne ja terveys. Siinä on jotain miksi sitä kannattaa jalostaa ja se periyttää jälkeläisiinsä myös itseään. Hyvä siitostamma on auttamatta tamma, mutta kaikista tammoista ei ole siitostammoiksi. 

Siitosoreilta vaaditaan tammojakin enemmän, mutta ennen kaikkea, niiltä vaaditaan hyvyys-näyte myös kirjallisena. Orin on läpäistävä seulat kauneuden, karvan laadun ja kuunkierron mukaan. 


Toiset ponit tekevät arvokkaan uran opetustyössä. Opetusponi ei ole se lennokkain liikkuja tai rohkein hyppääjä. Hyvä opetusponi ei ole kilpahevosainesta ollenkaan, se ei ole rusettihai. Hyvä opetusponi on ennen  kaikkea rauhallinen, pitkähermoinen ja kiltti. Luotettava opetusratsu on kultaakin kalliimpi työssään, sen arvoa ei mitata myyntihinnalla vaan rahalla, jonka se tienaa töissä omistajalleen. Sellaista kultakimpaletta ei usein ole myynnissä ja jos on, on se myyty ennen kuin myynti-ilmoitus keretään julkaista. Hyvälle opetusponille ei tärkeintä ole kauneuskilpailuiden bis-tittelit, niillä opetusponi ei tee yhtään mitään. Hyvän opetusponin ominaisuudet ovat kaikkea muuta.

Sitten on niitä hyviä poneja, jotka ovat omistajansa harrastuskavereita. Hevosharrastus on monimuotoista. Siihen ei kuulu pelkästään kilpaileminen verenmaku suussa, vaikka niin harrastavista se onkin ainoa oikea harrastusmuoto. Harrastaa voi muutenkin, ilman yhtäkään kilpailusuoritusta. Harrastuskaverina poni on täydellisin silloin, kun se soveltuu tehtäväänsä hyvin, oli sillä mittelöistä mitaleja tai ei. Se on omistajalleen juuri se oikea, sellainen, jonka kanssa ei tarvitse miettiä koko ajan mitä se voisi olla enemmän, missä se voisi olla parempi.

Hyvä poni on sellainen, joka
  • Saa hymyn kasvoille ja harrastamisesta mukavaa
  • Luotettava ja tehtäviinsä soveltuva
  • Arvokas ystävä, jonka arvoa ei rahassa mitata

 Onko tallissa siis hyvä vai huono poniotus?
Jokainen määritelköön oman poninsa hyvyyden itse. Meidän poni on paras poni, paras juuri meille! Se on äärettömän kiltti ja asiallinen. Rauhallinen ja luottavainen. Sen voi napata laidunlaumasta milloin vain, laittaa satulan selkään ja lähteä maastoon. Ilman pelkoa siitä, pääsekö kotiin ehjin nahoin vai ei. Se on poni johon voi luottaa. Luottaa siihen, että siitä myös tulee mahtava lasten opetusmestari ja ystävä. Tai no, ystäviähän nämä, poni ja lapsi, jo ovatkin.

Meidän poni on poni, johon saa olla tyytyväinen. Siitä saa olla ylpeä ja sitä uskaltaa lämpimin mielin kehua omakseen. Meidän poni on hyvä poni!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti