Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

22.6.2015

Onko hevoset värirasisteja?


Tallissani on ollut vähän värikirjoa. Ruunikkoa, mustaksi rekisteriin merkittyä ruunikkoa, liinaharjainen rautias, eli liinakko ja rautiaita. Ei erikoisia värejä vaan ihan niitä tavallisia, joita löytyy joka tallista. Joka talvi hevoset tarhailevat kukin omissa tarhoissaan, jolloin vierustoverit ovat jokaisen kavereita, takin väristä riippumatta. Mutta annapas, kun tulee se hetki, jolloin lauma pääsee saman aidan sisään. Ensin tapahtuu se  nokkimisjärjestyksen selvittäminen. Sen jälkeen laumaelämä on varsin leppoisaa. Mutta!


Yksi rautias kahden ruunikon seassa on yksin. Ruunikot vetävät possujunaa ja ovat kuin parhaimmat ystävät, rautias ei siihen kerhoon pääse. Viime vuonna rautias sai hetken helpotusta tosiystävä kuumeeseen toisesta rautiaasta, joka tuli sisäänratsutukseen. Tänä vuonna samalla kaavalla, sisäänratsutettava ruuna oli onneksemme rautias.  


Rautias sai kaverin rautiaasta ja ruunikot vetävät omaa mustasukkaiskerhoaan. Tosiystäviä punaisesta ja mustasukasta ei tule, vaikka ne olisivat kahdestaan laitumessa. Kaikki tulevat väristä huolimatta kyllä toimeen keskenään ja ovat jollain tapaa kavereita, mutta selvästi samanvärisillä on speciaaliliittoja keskenään.


Onko muiden laumoissa havaittavissa värin vuoksi syrjintää? Täytyykö minun joka kesä varautua hankkimaan rautiaalle rautias kaveri ja ruunikolle ruunikko? Painikaveriksi kelpaa kyllä erivärin edustaja ja pahinpaan rapsutuskuumeeseenkin, mutta salaisuuksia ei kerrota väärälle värille, ei vaikka se olisi ainut kaveri koko alueella. 


Kuvissa eriväristen poikien juhannuksen jälkeinen painihetki.

6 kommenttia:

 1. Samaa oon huomannu koirilla, eritoten labbiksilla :D Mustat leikkii keskenään ja keltanen jää ulkopuolelle ja muut koirat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa meillä muuten samaa huomattavana kissanpennuissa. Harmaat jää aina kahdestaan ja ovat hyvinkin usein toistensa kavereina, muut viilettelevät yksinään. :D Omissa koirissa ei ole niinkään nähtävissä, kun kaikki on eri värisiä.

   Poista
 2. Luin kerran juttua, että erääseen talliin muutti kimo hevonen ja muut tallin hevoset (tummanvärisiä) karttoivat sitä kuin ruttoa. Ne puhisivat ja pörisivät.. kuin olisivat pelänneet sitä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kimojen ja voikkojen pelkääminen on minullekin tuttua. Etenkin ponit aiheuttavat monesti noissa väreissä jonkin sortin epäluuloa "onko tuo hevonen vai peto?" Meidänkin hevosilla. Mutta en minä oikeasti kuvitellut, että nämä eläimet näin tarkkoja väristä on, että normivärejä syrjitään. Kuvittelin aiemmin vain lauman nokkimisjärjestyksen olevan sellainen, että rautias jää yksin, mutta kahtena viimeisimpänä kesänä ei siitäkään enää ole kyse ollut.

   Poista
 3. Eihän se hevonen itse tiedä minkä värinen on eikä näin ollen voi valita samanväristä kaveria :D Veikkaisin, että kyse on siis ihan sattumasta vain. Kimoja/muita vaaleita tosin yleensä syrjitään, koska kimohan oikein loistaa kauas tummien hevosten joukossa ja näin ollen kiinnittä helpommin petojen huomion :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin veikkaan sattumaa. Mutta se on vain veikkaus. Veikkaus voi joskus osua oikeaan, joskus väärään. Ja on niin kauan 50/50 kunnes toisin todistetaan. ;)

   Poista