Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

15.6.2015

Verta itkevä poni


Olimme eilen lähdössä ponitreeneihin eli ratsastamaan, kun laitumelta vastaan käveli yllättävän kiltisti kiinni antava poniotus. Syykin selvisi hyvin pian, sillä ponin silmänalus oli täysin veressä. Ensin näin vain alempana olevan reiän sekä verisen silmän, joka oli todella pahan näköinen. Pienen puhdistusoperaation jälkeen kuitenkin silmä näytti täysin ehjältä, mutta alaluomi oli kokenut kolhun. Nopeasti pieni pähkäily. Mikä viikonpäivä on? Sunnuntai. Missä eläinlääkäri on? Todella kaukana! Ja mitä silmälle voisi tehdä? No eipä juuri mitään.

Soitin kuitenkin päivystävälle eläinlääkärille. Pakko myöntää, ettei silmän anatomia ollut hallussa, oikeastaan kummallakaan hirveän hyvin. Olikin helppo siinä selittää missä haava on. No ei ainakaan silmässä! Nopeasti siinä mietimme, että hän voi käydä katsomassa silmää, jos saamme siitä paremman mielen ja hyvä omistaja -statuksen, muttei hän kyllä sille sen enempää voi tehdä kuin me itsekään. Laitoin vielä kuvaviestillä ylläolevan kuvan eläinlääkärille, jotta hän sai katsoa ponin silmää etänä. Totesikin heti, että kyllä silmä näyttäisi ehjältä. Kyynelkanava on ainut, joka on voinut vioittua, muttei sillekään pysty mitään tekemään. 

Siispä hoito-ohjeeksi puhdistus kolme kertaa päivässä ja kipulääkettä sai myös antaa, kun meiltä kaapista sellaista löytyi. Täytyy vain tarkkailla, ettei ala märkimään tai punottamaan, jolloin tarvitsemme antibioottisen silmätipan avuksi. 


Tänään sain eläinlääkäriltä uuden kyselyn, miltä silmä näyttää, joten päätin taas päästä helpolla ja napata kuvan siitä. Tässä siis puhdistamattomana, juuri puhdistusta varten sisälle otettu ponipoika. Nyt haava on paljon selvemmin näkyvissä. Eläinlääkärin mukaan näytti oikein "hyvältä", joten silloinhan sen on oltava ihan hyvä. Hurjaltahan tuo näyttää, mutta ilmeisesti paranee omineen.

Toisilla meistä on rankemman puoleinen viikonloppu takana. Kuvathan ovat tosiaan napattu kännykälläni, joten laatu on sen mukaista. En viitsi kiusata ponia enempää, lähtemällä kuvaamaan silmää järkkärillä. Eiköhän tuossa ole jo riittävästi kiusaa yhdelle nuorelle.

6 kommenttia:

 1. Meillä oli Giovannilla aivan samanlainen kun kolhaisi sen heti tullessaan Suomeen. Meni vielä pahemman näköiseksi kun vielä "repsahti" auki. Eläinlääkäriä konsultoin kyllästymiseen asti, ohjeeksi vain antibioottisalvaa (käsikauppa lääke apteekista). Siitä se sitten parin viikon kuluessa parani onneksi eikä jäänyt edes arpea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tuo antibioottisalva oli? Yritettiin saada antibioottisia silmätippoja, mutta maanantain ell. ei voinut kirjoittaa puhelimella reseptiä siihen. Olisi pitänyt nähdä ensin. Totesin, etten vielä akuutisti tarvitse, olisi vain kiva ollut olla hätävarana kaapissa. Joku kesätuuraaja, oma lääkäri olis kyllä kirjoittanut :/ Betadinella ollaan nyt puhdisteltu ja kissojen/koirien silmätipoilla huuhdeltu silmän kautta puhtaaksi. Inhottaa vaan tämä ötökkäaika. Eilen oli huppu päässä, mutta siitä saisi jo uuden ikävän tarinan, kun ei jostain syystä nähnyt sitten ollenkaan, edes aitoja :(

   Poista
  2. Ihan Bacibact. Putsasin Betadinella ja laitoin voidetta päälle paksusti. Oli kyllä sitten aina ihan mämmöinen, mutta kerran päivässä putsasin sen taas ja voidetta päälle. Oli hurjan näköinen viikon verran, meinasi jo itku tulla. Mutta parani tosi hyvin kuitenkin, onneksi oli talvi.

   Poista
  3. Ai sitä on voiteenakin? Meillä oli jauheena sitä joskus. Todella hankala oli saada pikkupurkista jauhetta juuri oikeaan kohtaan :D voiteena voinee olla toimivampi :)

   Poista
 2. Meidän eläinlääkäri antaa aina Terra Poly-nimistä voidetta ponien silmiin. Myös koiralle olen testannut ja hyvin on toiminut. Taisinpa kerran lapsellekin sitä silmätulehdukseen laittaa eikä silmä enää rähminyt, kun lääkäriin aika saatiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Terra Poly onkin tosi hyvä! Kasvatettiin joskus hevoselle jalkaan iho takaisin sen avulla. Ja käytetty sen jälkeen miltei ihan kaikkeen. Mutta eikös sekin ole reseptin alainen lääke?

   En kyllä edes muistanut koko voiteen olemassa oloa, kiitos muistutuksesta! :)

   Poista