Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

30.8.2015

Slow feeding verkot - suosituksia kestävistä tarvitaan!Diagnoosi - lievä mahahaava. Hoito - heinää! Siispä slow feeding verkko ostoksille. Yritinkö päästä helpolla? En! Halusin vain verkot nopeasti, sillä paranemisen tärkein asia on muuttaa olosuhteita optimaalisiksi paranemiselle. Eli hevosen on saatava heinää yön pimeinä tunteita ja päivällä, kun olen töissä. En todellakaan ravaa tallissa joka toinen tunti antamassa heiniä! Jos nenän eteen laittaa illalla paalin, on se yön aikaan tuhlattu kuivikkeiksi pissin ja kakan alle, eipä niitä sitten aamun pikkutunneilla syödä!

Mistä saan verkot nopeasti? Posti, Itella tai  mikä se nyt tällä hetkellä taas onkaan, on maan sisällä niin hidas, että ulkomailta dhl-kuljetukset kerkeävät ennemmin rappusten eteen, kuin se Suomen posti lähetys. Tilaaminen ei siis ensimmäisenä ollut ratkaisu.

No mites paikalliset hevostarvikeliikkeet. Paikalliset = 100km säteellä. Kauppa se on joka kannattaa, se on täällä päin puljuilla motto, mutta vasta sijalla kaksi. Sillä ykkösenä on motto "jos voit pitää puljun kiinni, pidä!" Sen harvan kerran, kun olen yrittänyt käydä asioimassa liikkeissä aukioloaikoina, ovat ne 99% olleet kiinni. Siispä en ihan hevillä lähde ajelemaan turhan takia mihinkään.

Mutta mikäs se pelastaakaan tilanteen? No Agrimarket, tai vielä parempaa, nykyisin S-rauta, saa bonukset päälle! Soitto liikkeeseen, "löytyykö teiltä?" ja ei muuta kuin matkaan. Talla pohjassa ajelin liikkeeseen, josta olen monet kerrat lähtenyt "viimeisen kerran", koska asiakaspalvelu on yhtä toimivaa kuin hevospiireissäkin, eli sitä ei ole. Mutta, kun eihän minun tarvitse tehdä muuta kuin ottaa hyllystä tavara, jonka pystyn ottamaan ilman trukin käyttöä ja jaksan nostaakin. Enhän ole raskaana, joten saisin hyvin nostella myös niitä 30kg rehusäkkejäkin.. Mutta siis heinäverkot, eihän ne paljoa edes paina ja hintakin kohtuullinen n. 25€. Silmäkoko 3cm*3cm, joista jossakin sanottiin sen olevan hyvä koko säilöheinälle, kuivalle isompi olisi parempi. Mutta juuri tämän verkon tuoteselostuksessa lukee "sopii hyvin kuivaheinän syöttöön", siispä ei ongelmaa, kun tuote lupaa soveltuvansa juuri siihen, mihin sitä aion käyttää. 

Kassalla kiitos ja hei! Unohdin sanoa näkemisiin, sillä en ajatellut olevan ihan heti liikkeessä uudestaan. Vasta sitten tilipäivän jälkeen, kun se klipperin osto olisi ajankohtainen.. 

Torstaina kävin verkot, virittelin karsinaan omansa ja tarhaan omansa. Simo Petteri katsoi puhisten vieressä, kun täytin valkoisen verkon heinällä ja kiinnitin sen tarhassa olevaan puuhun. Mainittakoon, että tarhaa remontoitiin viikko sitten juuri tätä varten, jotta minulla oli tarhassa jotain, mihin kiinnittää verkko. Ensimmäiseen iltaan verkkoon ei koskettu, katsottiin vain murjottaen, kun heinät syötettiin valkoiselle paholaiselle. Karsinasta löytyvä verkko oli ihan toista luokka Simon mielestä, se oli ruokabaari, johon pystyi tekemään tuttavuutta hartaasti ja nautiskellen. 

Perjantaiaamu koitti. Kipin kapin katsomaan, onko ruoka maistunut verkosta. Koko verkko oli viimeistä heinänkortta myöten tyhjä. Ja tarhankin verkko alkoi tuntumaan kaverilta. Elämä oli hetken raiteillaan - hevosellani koko ajan tekemistä ja mahassa täytettä. Voiko todella päästä näin helpolla?? 

Sitten koitti se lauantai. Olin aamupäivän töissä, mieheni oli siivonnut karsinat ja laittanut hevoset ulos. Täyttänyt tarhan verkon ja hoitanut kaiken, mitä aamuisin tehdään. Tulin työpäivän jälkeen iloisesti kotiin, on niin kiva nähdä hevonen tarhassa syömässä, vaikka edellisestä ruokinta kerrasta on jo tunteja. Sitten tallille tekemään tallit valmiiksi sisälle ottoa varten, laittamaan siis heinät, vedet ja muut ruuat valmiiksi. Ja ehkä täyttämään verkon myös tarhaan, jos se olisi tyhjä. 

OMG!! En uskonut silmiäni, nähdessäni tarhassa olevan verkon. Haistatin, sätin itseäni ja vielä kerran haistatin. Miksi menin halpaan? Miksi menin kauppaan, josta olen päättänyt poistua viimeisen kerran jo edelliset kymmenen kertaa sitten? Ja sitten lopulta, kun tulin järkiini, muistutin itseäni, ettei se kauppa tätä verkkoa valmista, ainoastaan myy. Ja onhan minulla kuluttajansuoja, voin siis ottaa heti maanantaina yhteyttä, reklamoida ja saada rahani takaisin. 

Verkko oli yhtä isoa reikää ja suorastaan mureni käsissä heti seuraavista solmuista. Ajattelin, että onneksi tämä on vain tarhassa, yöksi saan kuitenkin toiseen verkkoon heinät. Mutta mitä vielä? Samaisessa kunnossa oli myös tallista löytynyt verkko, ihan reikäisenä ja purkautui koko ajan lisää ja lisää. V-käyrä oli työpäivän aikana suorastaan jo ylikuumunut, mutta nyt se paloi täysin kiinni. Miksi, oi miksi en kysynyt käyttökokemuksia tänä netin ihmeellisenä aikana, kun niitä varmasti olisi saanut? Ja saikin, heti kun illalla menin keskustelupalstalle facebookkiin ja kysyin mielipiteitä ja sitä, onko muille käynyt vastaavasti ko. verkkojen kanssa. Oli käynyt ja oli palautettu liikkeeseen. Ja kyllä, minäkin palautan. 50€ köyhempi en aio tästä hukkaostoksesta olla. En, sillä tiedän, ettei kyse ole siitä, että hevonen olisi ne tahallaan rikkonut esimerkiksi repimällä tai kuopimalla. Ei, sillä ne hajoavat ihan sillä, että vetää useampaa heinän kortta kerralla pienestä aukosta. Ne eivät siis kestä laisinkaan sitä käyttöä mihin ovat tarkoitettu. 

Mistä minä sitten saan kestävät verkot? En aio jatkossakaan nousta kesken unien ruokkimaan hevostani. Haluanko sijoittaa seuraavaksi 50€ per verkko, kokeillakseni kestävätkö ne käyttöä? En todellakaan, silloin haluan niiden olevan jo idiootti varmoja kestävyydeltään.

Kokemuksia hyvistä, kestävistä verkoista siis tarvitaan, nimenomaan slow feeding verkoista. Sain suosituksia Hööksin 8,5€ verkoista, joissa on 5cm aukot, onko blogin lukijoilla kokemuksia näistä? Nyt hyvät kokemukset pikaisesti, olisivat tarpeen!

12 kommenttia:

 1. Meillä nuo Hööksin verkot (n. 20e/kpl) ovat kestäneet hintansa edestä jo enempi, mitä voisi odottaa... Välillä on toki pitänyt paikata nippusiteillä, mutta syksyllä 2012 ostettu eka verkko on edelleen palveluksessa. :) Kalliimmat "aidot" sf-verkot hajosivat samantien. Blogistani löytyy lisää näistä ja muista kokeiluista tunnisteella slow feeding.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä siis hööksistä katsella seuraavaksi ja harkita, josko ostaisi myös ponillekin ainakin talliin.

   Poista
 2. Hööksin verkko mullakin kestänyt, Agrin verkko ei kestänyt viikkoakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo agrin verkko oli kyllä todella pettymys. Hööksiin siis!

   Poista
 3. Noita sinimailaspellettejähän on suositeltu vatsavaivaisille, eli ovat tiiliskivikuutioita sinimailasta. Ainakin roikkuvassa verkossa tuollaisen syönti oli suht hidasta. Sinimailaskuutio haulla löytyy. Mulla ollut noi vihreät saksalaiset 'laatuverkot' heunetz löytyy, mut onpa noissakin reikiä, toki vuosia olleet silloin tällöin käytössä. Itse olen tuumaillut et jos saisi verkon johonkin laatikkoon / kaivonrenkaaseen sisälle ja hevonen natustaisi sitä ylhäältäpäin, voisi olla paras ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita sinimailaskuutioita olen myös miettinyt, mutta miten ne kestäisi, jos ei olisi verkossa? Onko silloin yksi kuutio syöty yön aikana? Meillä ei ole mahdollisuutta laittaa maahan, kun on sen verran hontelo kinttuinen, että varmasti laittaisi "sorkkansa" ja sotkeutuisi verkkoon, rikkoisi kinttunsa ja.. :D

   Poista
 4. Mun testissä tiiliskivi sellaisenaan meni hetkessä, no ehkä 30-40 min , ei oikein kiva idea et pystyy vapaasti nakertelemaan jotain tiivistettä, ihan siis jotain ruokatorven tukosta itse vähän pelkäsin. Noita verkkojahan on olemassa myös niitä pussukoita jotka voi siansaparolla laittaa katosta roikkumaan, sellaisen sisään laittaisin tiiliskiven (jos on rauhallinen hevonen ...). Itse siis vain testasin noita, saisko niillä ruokinta-aikaa pidennettyä. Siihen niistä ei oikein meillä ollut, eivät ihan halpojakaan ole. Mut jos vatsaongelmaa tulee, otetaan uudestaan harkintaan.

  http://shop.hasttema.se/ tuolta on heinäautomaatit meillä, mut ovat aika arvokkaita ja noissa on vain yksi annos / laatikko. Ovat siis ihan ulkona. Fiksuimmathan ovat laittaneet muuten laatikoiden alle verkot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota mä vähän aattelin, että ne kuutiot on heti syöty ja meidän tapauksessa varmasti olisi. Tallin katto on sen verran korkeammalla, ettei sinne saa mitään kiinni, joten kaikki on laitettava karsinan seinästä roikkumaan. Nyt suunnitteilla rakentaa talliin itse heinähäkki, joka hidastaisi syömistä. Saa nähdä millainen tulee, suunnitelmissa näyttää loistavalta! :D

   Poista
 5. Anonyymi1/9/15 12:01

  Mulla on ollut Hööksistä niitä 20€ maksavia 3x3cm verkkoja poneilla. Meniköhän siinä 2 talvea, kun ne puri ensimmäisestä pohjan rikki :D Senkin sai vielä itse paikattua käyttökelpoiseksi. Itse olen niistä tykännyt.

  Tää roikkui kahden puun välissä, niin poneilla kesti hetki opetella, miten sieltä heinää napsitaan. Yksi 10-12kg paali heinää kesti poneillani aamu 7-8 iltapäivä 15-16 asti. Kyseessä siis kaksi 130cm ponia. Usein sinne tosin vielä jäi 1-2 siivua, kun haettiin ponit noihin aikoihin töihin ja jätettiin karsinoihin sitten sen jälkeen.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon että Kotin kaltaisella otuksella nuokin rikkimenneet olisi kestänyt, mutta Simo on vähän ahneempi. Tosin ponin tutrpakokokin olisi optimimpi noille silmille pyöritellä heinän korsia. Nyt kuitenkin aion kallistua hööksin verkkoihin ja kokeilla niitä :)

   Poista
 6. Hei,osuin sivuillesi vasta nyt, joten en tiedä onko heinäverkkoasia enää ajankohtainen? Meillä on jo toisella hevosella perintönä samoja Caisa's heinäverkkoja, joita tilasin suoraan Ruotsista. Näitä myy myös Suomessa Konitori, ja Hööksillä joskus myös ollut. Meillä on ollut Mini Caisa, eli pienintä mallia, ja samoja verkkoja on nyt toisella hevosella käytössä ilman yhtäkään reikää, vanhimmat ehkä 3-4 vuotta vanhoja. Kiinnisolmimisnauhoja on katkennut. En tiedä auttaako kiinnitystapa, olen pujottanut verkon nurkkiin ja keskelle pistoolilukot, joilla kiinnitetty renkaisiin tarhan aidassa tai karsinan seinässä mahdollisimman korkealle.

  VastaaPoista
 7. Moi, kestävä ja ekologinen on Tervodesignin tuote, joka tehdään auton airbagista! 050-3247667 Katja Tervo

  VastaaPoista