Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

12.8.2015

Tällä menolla meistä tulee esteratsukko


Simolla on taas ollut kaksi vapaata, johtuen omista työkiireistä. Viime treenit olivat siis ryppyjen silittelyä, joten tänään hommiin lähdettiin varsin sekavin fiiliksin. Kentälle oli vielä rakennettu "temppurata" kolmivuotiaan sanoin, joten mahdollisuudet fiaskoon olivat enemmän kuin suuret. Laitumelta talliin tuli varsin hikinen hevonen, sillä lämpötila on nyt suhteellisen korkea. Jopa sellainen, että ajan viettäisi mieluummin sisällä viileässä. Mutta uhmasin kuumuutta ja lähdin ratsastamaan.

Kentälle oli tosiaan muodostunut temppurata, johon tutustuimme Simon kanssa ensin maastakäsin, mutta pian nousin selkään. Alkukäyntien aikaan meinasi jo epätoivo hiipiä luoksemme, sillä hevonen otti kertaalleen pienet hatkat. Jatkoimme kuitenkin sitkeästi ensin tehden loivia kiemurauria, jotta saan hevosen päähän jotain ajateltavaa. Pian pääsimmekin jo yhteisymmärrykseen ja puomien pariin.


Meillä oli siis kolme ylitettävää puomia kentällä, joiden välissä oli tarkoitus väistää seuraavalle puomille. Välissä ei ollut mitenkään älyttömästi luppoaikaa, varsinkin kun ratsuna on varsin noviisi väistäjä. Tarkoitus oli siis saada hevonen suorana puomille, johon apuna oli johtavat puomit, sen jälkeen väistöä seuraavalle puomille, väistön jälkeen suoristus, puomin yli ja taas väistö seuraavalle. Tehtävä oli itseasiassa varsin haastava, eikä omaan mieleeni olisi tullut rakentaa meille tuollaista, mutta koska se siellä valmiina oli, lähdimme kokeilemaan. 


Ensin käynnissä rauhallisesti yhden puomin yli, josta väistö oikealle sujui erittäin mallikkaasti - pääsimme toiselle puomille ja vielä sen jälkeen kolmannelle. Hevonen oli selkeästi ymmärtänyt tehtävän annon. Tulimme muutaman kerran käynnissä, jonka jälkeen kokeilimme myös ravissa. Ensimmäisellä kerralla halusin tehtävän pitää helppona ja väistättää hevosta vain ensimmäiseltä puomilta seuraavalle, jonka jälkeen jatkoimme suoraan. Toisella kerralla väistimme jo vähän toisen puomin jälkeen, mutta vasta useamman kerran jälkeen homma oli niin vakuuttavan tuntuista, että onnistuimme tulemaan kolmannellekin puomille ravissa. 


Ongelmaksi tässä tehtävässä muodostui hevosen ennakointi, se alkoi jo ennen puomia, suoristuksen jälkeen väistämään seuraavalle. Ja tietenkin se, että nyt tuli treenattua toispuoleisesti väistöä vain oikealle. Ajattelin kuitenkin, että tehdään yksi suunta kerralla, jolloin hevonen ei hermostu, jos se tuntee epävarmuutta tehtävästä. Ensi kerralla teemme tehtävän vastakkaiseen suuntaan, eli vasemmalle. 

Lopuksi otimme vielä laukkaa ympyrällä, joka on ihan korrektin näköistä menoa tähän hetkeen. Pari kertaa kentän pohja lipsahti alta, jonka takia hevonen kompuroi. Nyt on ollut niin kamalan kuivaa, että kentän vuoksi tarvitsisi jo sadetta, jotta sen voisi taas lanata. Kuivan kentän lanaamisesta ei ole hyötyä meidän kentällä, sillä pohjamateriaali ei asetu sijoilleen, vaan on yhtä pettävä ja pehmeä. Lanauksen jälkeen pohja on taas todella hyvä, mutta pitkä kuivuus tekee sille huonoa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti