Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

13.8.2015

Väistää, väistää, väistää tai sitten ei!


 Tänään oli aikainen aamu, sillä jostain syystä olin ylhäällä, vapaa päivänä, jo ennen kuutta. Näin ei todellakaan käy koskaan! Ensimmäisen hevosen selästäkin, oikeastaan ponin, löysin itseni ennen seitsemää! Ponin kanssa kävimme maastossa pienen ravilenkin aamuverryttelyksi. Ennen kymmentä olin jo Simonkin selässä, jota ennen kentälle oli vaihdettu eilinen tehtävä toisinpäin ratsastettavaksi. Edessä oli siis vaikeamman kierroksen tehtävät. 

Aamun viileässä säässä ratsastus oli varsin kivaa, vaikka lämmin tuli silti. Simolle väistäminen on vaikeaa oikeasta jalasta vasemmalle. Oikeastaan kääntyminenkin on hiukan kulmikasta vasemmalle, sillä hevonen ei taivu sisäjalan ympärille, vaan kääntää pepun ulospäin. Ja jos lähdetään pilkkomaan vielä alkeellisempaan asiaan, on meillä asettuminenkin vasemmalle vaikeampaa. 

Vasemman kierroksen ongelmat:
  • Asetus
  • Taivutus
  • Sivuttaisliikkeet vasemmalle
Kun taas oikeassa kierroksessa meillä on ongelmana liika taipuminen ja asetus. Mutta nämä on näitä toispuoleisuus asioita, jotka ei tasaannu kuin treenaamalla.  Ensimmäisenä toki mielessä kävi se, että hevonen saattaa olla jumissa oikealta. Ja olipa se saanut laitumella mojovan potkun oikeaan lapaansa. Ehkäpä on siis aika turvautua hierojan apuun ja katsella sitten taas tilannetta. Alkuvuonna Simo on hierottu kertaalleen ja silloin sillä oli kummatkin lavat ihan jumissa. 

Tehtävä oli Simolle jollain tapaa tuttu eiliseltä, mutta aivolohkot eivät toimi hevosella samoin kuin ihmisellä, joten hommaan tutustuttiin uudessa kierroksessa aivan alusta. Ensin käynnillä rauhassa puomin yli, jonka jälkeen pyysin hevosta vähän väistämään oikealla jalallani. Hevonen tuppaa jo heti siinä kohdassa heittämään itsensä täysin taipuneeksi oikean jalan ympärille, vaikka tarkoitus oli siirtyä sivulle päin. Kun pyysin uudelleen pohkeella, tuli hevoselta vastakaikuna väistö jalkaa vasten. Se oli ihan sitä mieltä, että jos ei kelpaa taipuminen, niin sitten heitetään apuja vasten. Pikku hiljaa sain sitä kuitenkin haluttuun suuntaan, väistämään oikeasta jalasta vasemmalle. Alkuun hyväksyin minkälaisen liikkeen vain, kunhan se oli menossa vasempaan suuntaan. Ihan sama oliko peppu johtamassa liikettä tai hevonen kaulastaan taipuneena oikealle. Tärkeintä oli päästä kiittämään siitä, että hevonen siirtyy haluttuun suuntaan. 

Pienin askelin meillä alkoi homma toimia jo ajoittain niinkin hyvin, että pääsimme taas kaikkien puomien yli käynnillä. Mutta ravin tullessa kuvioihin pakka meni sekaisin ja hevonen alkoi jo hermostua, kun ei hänen jo bravuureitaan, väistöjä oikealle, hyväksyttykään oikeasta jalasta. Selässä tuli kyllä voittaja fiilis eilisestä päätöksestä jättää toinen kierros tekemättä, juuri tällaisen takia. Simoa inhottaa kovasti kaikki mikä on sille vaikeaa ja se hermostuu todella helposti. Se myös menee todella helposti sekaisin, eikä oikein saa ymmärretyksi apuja.

Ravissa ei voitu vielä puhua ristiaskelista eli väistöstä, mutta ainakin jalasta sain vietyä sen seuraavalle puomille ja siirtymään vasemmalle. Enempää ei herkkämielen herkkä mieli tänään kestänyt, joten lopuksi otimme taas vähän laukkaa. Ajoittain tahti tuntui hukkuvan ja keskityin  itse istumiseen, jonka takia hevonen oli siirtyä moneen kertaan raviin. Treenejä täytyy jatkaa väistöjen osalta, mutta nyt hevonen saa niitä sulatella jokusen tovin omassa päässään, ennen seuraavaa väistötreeni kertaa. Kun aikaisin aloittaa, voi myöhään lopettaa. Vai miten se meni? Päivä kului leppoisasti leväten, mutta illaksi olikin jo pientä ohjelmaa, sillä Harjun kouluratsastuskilpailut ovat tuoneet paikkakunnallemme myös Just Dressagen ständin, joten sinne oli lähdettävä shoppailemaan Simolle suojia. Vaikka olinkin tehnyt jo ostopäätöksen - koulusuojat, ja tietyllä tapaa olin jo päättänyt mitkä, ja väri ehdottomasti musta. Matkaan kuitenkin lähti aivan jotain muuta, valkeat koulusuojat, jotka olivat kaikkea muuta kuin ne perussuojat joita lähdin hakemaan. Niistä lisää tulossa myöhemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti