Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

24.10.2015

Kun nuoret kasvaa


Jottei syksyn synkkyys iskisi syvälle sisimpääni, hankin hieman piristystä arkeeni. Olen kauan haaveillut ruskeista saappaista ja nyt vihdoin sain ne hankittua. Löysin aivan ihanat käytetyt saappaat, jotka istuivat omaan jalkaani kuin valetut. Alex bootsin saappaat ovat osoittautuneet todella kivoiksi pehmeän nahkansa ansiosta ja sopivat syksyn sävyihin mahtavasti!

Kun se tumma pilvi kerääntyy pään päälle, se todellakin kerääntyy. Ei riitä yksi ongelmaselkä, mutta sehän olisi pitänyt arvata jo aikoja sitten. Niitä on kutakuinkin kaksi. Toukokuussa hankitut satulat ovat täysin vaihto kunnossa. Mitä oikein on tapahtunut viiden kuukauden aikana? 


Kottin kanssa tilanne oli hyvin selvä. Kolmi vuotiaan kesä - kasvua joka suuntaan. Eikä satulan kanssa ole enää mitään tehtävissä.Punaiset viivat ovat alkuvuodesta mitattuja, mustat eilistä tulosta. Aika selvä tapaus.. Medium levyinen satula ei voi enää mitenkään päin istua selkään! Mustaa valkoisella siitä, kuinka nuori ponin alku voikaan muuttua vuoden aikana. 

Sitten on se epäselvempi tapaus, se joka kulman takaa taas hiipi, varoittamatta. Kuinka ollakaan, se haistoi kukkaron sauman auenneen satulakaupoille ja iski varkain kiinni tilaisuuteen, jota ei edes ollut. Nyt se on pakko järjestää, satulabudjetti x2

Onhan siitä merkkejä ollut. Nyt, kun miettii tarkemmin hevosen käytöstä tai omaa käytöstäni. Otin "huomaamattani" vällyä pois satulan välistä, ajattelematta asiaa sen enempää. Niin, se tosiaan on leventynyt, se lihakseton luikku ruuna. Viisi kuukautta sitten himpun liiankin leveä satula on nyt tilanteessa liian kapea. Ja ettei helpolla päästäisi, myös kovin etupainoinen, jota on korjailtu myös sillä vällyllä, joka ei nyt enää väliin mahdu. Lopputulema on se, että mielessä liikkuu ajatus oliko satula alunperinkään sopiva? Ja katsellessani ruunan rupukastani kuvia, voinen todeta, että hevonen on ainakin kasvanut ja kehittynyt niin paljon, ettei tosikaan. Valitettava fakta on vain se, ettei kapeaa ja etupainoista satulaa saa leventämällä balanssiin vaan rungon profiilin täytyy olla toisenlainen. Ja loppupeleissä hevoseni on herkki, niin herkkä, että se kyllä kertoo koska on hyvä ja koska ei. Tähän asti se on kertonut hyvästä, mutta nyt se on alkanut valittamaan sopivuudesta. Toisin sanoen, satula on ollut sille sopiva, mutta enää se ei ole.

Reippaana tyttönä tsekkasin satulatarjonnan kaikkialta, missä yksityiset myy satuloita. Tarjonta ei kohdannut kysyntääni, niinpä soitin ja varasin ajan Hipposportin satulastudioon. Edellisestä reissusta sinne jäi jotenkin noh, ei niin onnistunut fiilis. Ei sillä, että olisin saanut huonoa palvelua, vaan sillä, ettei hevosen kanssa sinne koskaan päästy, vaan heppa jäi puoleen väliin.. Kai sitä kutsutaan myös rengasrikoksi.


Satuloita lähdetään kuitenkin sovittamaan vain yhden turvan kanssa, Simo-Petterin. Kottilla ei ole satulalle ihan niin älytöntä kiirettä ja sitä voin katsella rauhassa myös yksityisiltä markkinoilta, josta onkin useampi sovitettava satula kiikarissa. Simon kanssa taas satula-asian vitkastelu ei vie ainakaan yhtään eteenpäin, päin vastoin. Lomailu on ihan jees, mutta aina vain lomailu jonkin asian vuoksi ei ole niin jees. 


Simokin mitattiin eilen, mutta en mistään löydä sen vanhempia mittauksia, ne ovat vissiinkin erittäin hyvässä tallessa, että eipä noilla eilisillä mittauksilla oikein mitään tee vielä, kun ei ole mihin verrata. Ehkä ne tässä pomppaavat jostakin esiin.

4 kommenttia:

 1. Miten olet siis mitannut nuo jäljet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarimitalla :) Jokunen hevostarvikeliike myy niitä ja satulasepiltä saa myös. Hintaa alle 7€, joten edullinen apu ollut :)

   Poista
 2. Ovatko muokattavat (Bates/Wintec -osasto) tai joustorunkoiset satulat tämän selän kanssa aivan ehdoton nou-nou? Itse kiitin niin kovasti onneani kun edellisen remonttihevoseni kanssa yksi wintecin malli sattui istumaan selkään kuin nakutettu. Okei, ei ollut nahkaa, eikä täydellinen istua, mutta eipähän tarvinnut vaihtaa joka kerta kun selkään tuli lisää lihasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joustorunkoiset on ehdoton Nou! Mutta Bates/wintec menisi minun puolesta, ne ovat vain älyttömän pitkiä, ainakin nuo hevoskokoiset penkit. Kent&masterissa samanlainen levennysmahdollisuus, sellainen tulossa sovitettavaksi kyllä :)

   Poista