Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

20.10.2015

Mistä se satula puristaa?

Suuren suuri turhautuminen! Satula, satulaton selkä, seuraava kiitos! Siinäpä tämän hetken fiilikset! 


Kottille tuli satula sovitukseen. Hyvänä puolena yksi riitti skippaamaan kaksi muuta sovitukseen tulevaa satulaa. Precense merkkinen penkki tuli ja meni. Leveys oli W eli leveä. Olin ajatellut sovitukseen ottavan myös astetta kapeamman mw satulan, mutta ei kiitos enää! Wide leveydellä oleva satula oli aivan liian kapea! Tämä merkki oli minulle ennestään tuntematon, joten minulla ei ollut lainkaan käsitystä minkälaiseen selkään se voisi käydä. Eikä oikeastaan tietoa siitäkään, mitä se wide vastaa. Jollain tapaa olen tykästynyt minulle tuttuihin merkkeihin jo siitä syystä, että tiedän niiden leveys- ja pituusskaalan ja osaan haalia itselleni sovitettavaksi edes sinnepäin satuloita. 

Tässä satulassa oli todella täyteläiset toppaukset edessä, etugusseti, jotka tietenkin syövät satulan leveystilaa. Satulan leveydeltä puhuttaessa puhutaan rungon leveydestä,  ei toppausten väliin jäävästä tilasta. Runkoleveys olisi voinut jopa ollakin ihan hyvä, mutta toppausten jälkeen satula jäi killumaan aivan liian ylös, eikä laskeutunut ollenkaan paikalleen.


Tästä merkistä ei ole ainakaan satula.comilla saatavilla leveämpää mallina, joten se siitä merkistä sitten. Samalla, kun yksi kokonainen satulamerkki skipataan kaikkien malliensa kanssa, kapeni sovitettavissa oleva lista melko reilusti.Melkoisen toivoton olotila. Nuorelle halpa satula alkaa olla kohdallani melko klisee. Voiko nuorille löytää halpaa satulaa ollenkaan? Minä en ole löytänyt yhdellekään. Olen vissiinkin haalinut itselleni täysin  väärän mallisia hevosia, tai siis selkiä. Mistä niitä halpoja "nuorten satuloita" oikein löytää? Sellaisia, jotka ovat sopivia?!

Onhan tässä listalla reilusti satuloita, kun budjetin nostaa ylemmäs, mutta siinäpä se ongelma konkretisoituu. En halua ostaa nuorelle taas kallista satulaa, joka puolen vuoden päästä jää odottelemaan seuraavaa taloon saapuvaa ponia, jolle se mahdollisesti ehkä voisi istua joten kuten, edes hetkeksi.. 
10 kommenttia:

 1. Mikset kokeilisi joustorunkoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska mulla on henk. Koht. Niistä vain huonoja kokemuksia. Trekkereistä tosin, mutta toistaiseksi yritän löytää runkosatulaa. Jos ei rungollista löydy, niin sit on harkittava uudelleen.

   Poista
 2. Oletko katsonut Satulapalvelu Hirnakan tarjontaa? Siellä on tosi hyvin satuloiden leveydet ja pituudet ilmoitettu, ja postitse saa sovitukseen. Bongasin sieltä mm. 16" Eldorado-merkkisen koulusatulan, joka olisi leveä ja edullinen. Olisin itse ottanut sovitukseen omalleni, mutta 16" on minulle vähän turhan pieni istuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirnakalta on juu tulossa ensiviikolla pari satulaa sovitukseen, joita Lissu suositteli tuohon kokeilemaan. Sieltä saa ainakin satulasta kattavat tiedot mittoineen heti :)

   Poista
 3. suosittelisin tollaseen selkään alkuun kohtuuedullista rungotonta esim Freeformia, onhan ne aika karseita istua mutta ei tuollaiseen palloon löydy runkosatulaa... mulla oli sentään hevonen jolle meni 16,5 penkit niin sillekään ei istuvaa löytynyt kun säkä oli vielä nousematta. Freeformilla mentiin eka puoli vuotta ja hevonen ainakin tykkäsi sillä liikkua, nyt kun säkä noussut löytyy perusrunkosatuloista helposti satulat. TUrhaa hakkaa päätä seinään ja käyttää tonneja epäsopiviin satuloihin ja älyttömään sovitusrumbaan. Se Freeform menee sitten muillekin hätätilanteessa enkä usko että on yhtään huono vaihtoehto välillä mennä sellaisella eikä aina runkosatulalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille rungottomat satulat ovat ehdoton ei kaikin puolin. Kyllä tähän selkään löytyy runkosatula, monta rungon malliltaan hyvää on tullut jo vastaan, leveys vaan on ollut väärä.

   Poista
 4. Entäpä rungoton? Tosin taitavat nekin olla aika kalliita... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nou! En koskaan ikinä laita rungotonta nuoren, jos minkään muunkaan selkään. En siis edes unissani harkitse ;)

   Poista
 5. Meillä kävi Hirnakan auto paikan päällä, ja löytyi edulliset satulat. Olishan sitä saanut eestaas lähetellä jos olisi tilaillut; nytkin selässä piipahti useampi satula ennenkuin istui. Ja halvalla sain hyvät "aloitussatulat", kun lihasten (ja hevosten) kasvaessa joutuu joka tapauksessa hankkimaan seuraavaa... Helpompi omasta mielestä se auto tilata, kun ei tarvi säätää, vaan autosta kymmenien keskeltä varmasti joku sopii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti helpompi niin, mutta käsittääkseni Hirnakka on Pohjois-Suomessa ja ne täällä aivan toisella puolen.. Satula-autoja täällä on käynyt, milloin mitäkin. Edellisessä oli yksi ainut ponisatula, joka oli edes sinne päin, toki silloin se myös napsahti kuin nenä päähän ja se ostettiin.. :)

   Poista