Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

1.11.2015

Kumipallona luokses pompin vaan


Kuinka pieni poni voikaan lihoa niin paljon pienessä hetkessä? Ihan oikeasti! Kotti on ollut laidunkauden jälkeen"massakaudella". Ja siihen otukseen sitä massaa eli läskiä, turhia kiloja ja rasitteita, on tullut paljon. Jos se ei varasta Simo-Petterin heiniä, minkä teoriaa tukisi SP:n huomattavasti hitaampi massan keruu, on sen lihottava pelkästään ruuan näkemisestä. 

On tietenkin totta, että ehkä myös ruokin sitä liikaa. Olen tottunut kantamaan puoliveristen eteen heinää minkä kerkeän, ja vaikka omasta mielestäni annan poneille vähän heinää, voi se todellisten ponitätien silmissä olla vieläkin älyttömän paljon. Mutta kuinka pieniä annoksia näille sitten oikeasti täytyy antaa? Puolikas siivu? Paha mielihän siitä tulee, sekä ponille, että omistajalle. Lihomista estäisi toki liikunta. Liikuntaa täytyy saada lisättyä, mutta ainainen ohjasajo, liinatyöskentely jne. on kolmivuotiaasta puuduttavan tylsää. Me niin tahdomme maastoon! Sinne ne kilot karisevat, kuin itsestään. 


Tänään oli kokeilussa uusi mahdollisuus, ehkä vihdoin sopiva satula. Niin minä todella ajattelin, kun ensimmäisen kerran laitoin mustangin ponisatulan, 16" penkillä ja 33 leveydellä ponin selkään. Se ei noin äkkiseltään pikapikana tarhassa kokeiltuna näyttänyt tuhoon tuomitulta. Niinpä minä sitten laitoin sen tänään oikeasti sovittelu mielessä selkään. Ei, ei se hullummalta leveyden puolesta vaikuttanut. Tästähän on siis matka vain kapeammaksi ponin osalta, joten tämän levyinen satula voisi olla oikeasti meille ihan varteen otettava vaihtoehto. 

Ei muuta, kuin koeratsastamaan. Satula oli varsin ok, mutta liian suora runkoinen ja ravissa se nousi takaa ylös, joten paino ei jakautunut tasaisesti paneelien päälle. Ei jatkoon, valitettavasti. Satulasamba jatkuu edelleen.  

9 kommenttia:

 1. Tätä ponitätiä ei iso heinämäärä ainakaan hirvitä, minusta olisi kiva kun saisi ponille vapaan heinän. Nyt se saa ehkä 10 kg kuivahkoa säilöä päivässä. Jos minulle joskus tulee sellainen hyvä rehunkäyttäjäponi niin olen pulassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on niin ihana katsoa, kun hevoset rouskuttelevat tyytyväisenä heinää. Tuntuu älyttömältä rajoittaa yhden heiniä radikaalisesti. Eikä se tähänkään mennessä ole saanut kovinkaan paljoa. Mutta näkyvästi liikaa..

   Poista
 2. Satularumbaa käyn minäkin läpi.. Toistaiseksi ollaan saatu kokeiluun meidän hintaluokan satuloista kolme. Eikä mikään ole ollut niin hyvä, että olisin lähtenyt ratsastaessa niitä kokeilemaan.. Ei tunnu löytyvän mistään tarpeeksi säkätilaa ja niin suoraruonkoista, kun meidän eläin vaatii.. Onnea etsintöihin, toivottavasti löytyy sopiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveen vaikeaa tää on. Juuri eilen juttelin Hipposportin Aten kanssa, oisko heillä jotain, jos ponin sinne kuskaisin.. CB:n malleissa ois ainakin oikean mallinen u-muotoinen etukaari, jos niitä jostain sais, mutta tällä hetkellä sen merkin saaminen on lähes mahdotonta..

   Poista
 3. Kannattaa ihan punnita ne heinät, maks. 6 kg sanoisin tuolle ponille. Se on yllättävän pieni määrä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täytyy ruveta tekemään. Varsinkin kun uusi heinäsato on elämäni tähän astisista ehdottomasti parasta.. Huono ponin kannalta :/

   Poista
 4. Kuvissa oleva satula näyttää ainakin olevan tosi edessä..? Ponit ei tosiaan paljoa heinää tarvi ja tuntuuhan se pahalta antaa miljoona kertaa vähemmän kuin muille :D eikä se nyt niiiiiin paksulta näytä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli estemalli, jossa siivet meni tosi eteen. Mutta kyllä se tuossa testaillessa myös valui vielä eteenpäin, kun tuota vatsan poikasta on ;) ei se näytäkään hirveän paksulta, mutta kun katsoo selän yläpuolelta, niin saa järkyttyä :D

   Poista
 5. http://mantylahentalli.blogspot.fi/2015/11/neljan-kuvan-haaste-x-kaksi.html Sulle on haaste =)

  VastaaPoista