Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

19.1.2016

Olisihan sillä rahalla saanut niin paljon muuta

mutta minä tilasin silti hamppua!

Gottfrid eli kotioloissa Kotti,  meni ja voitti palkinnoksi laatuponikisoista lahjakortin hamppukauppaan. Sen verran arvokkaan, ettei sitä voinut jättää käyttämättä. Olinhan toki harkinnut hamppukuiviketta jo aiemmin, mutta silloin sain viimeisen potkun persuksille tilatakseni vihdoin kuivikkeet.

Hampusta ollaan montaa mieltä. "Se on kuitenkin kallis, imukyvytön ja työläs. Pöliseekin, vaikka pölyttömänä markkinoidaan. Takuu varmasti myös jäätyy!"  Miksi siis edes kokeilisin? No kokeilinpa kuitenkin, kun siihen mahdollisuus  edullisemmin oli.

Tallissamme on aiemmin käytetty turvetta, jota on ostettu paaleissa. Sen käyttö talvella on täysin mahdotonta, sillä turve jäätyy sekä paaliin, että tallin lattialle, jolloin se ei ole kuivikkeen roolissa ollenkaan. Sen takia meillä on ollut käytössä myös puru, jota sitäkin on ostettu paaleissa. Periaatteena kuivikkeissa on ollut se, että sen on oltava kuivaa! Märkää saa lantalasta, siispä ison irtokasan ostaminen ei tule kuuloonkaan, sillä katon alla meillä ei sellaiselle ole tilaa, taivasalla se kastuu ja jäätyy. Puru on kuitenkin hidas maatumaan, mikä hankaloittaa loppukäsittelyä ja ammoniakin käry on joskus niin karmaisevaa, etten kykene siivoamaan kahtaa karsinaa kerrallaan, vaikka meillä on todella hyvä ilmanvaihto tallissa. Olkipellettiäkin kokeilimme, mutta pelletit hävisivät hevosten suuhun ennemmin, kuin lantalaan, samoin kävi myös oljen kanssa.

Hamppukuivikkeet tulivat pihaan ja olivat katon alla ennen kuin kerkesin kissaa sanoa. Kun karsinaan laitetaan pissille pehmoiseksi laskeutumisalustaksi jotain näin kallista, en tohtinut tehdä kaikille hevosille hamppukarsinaa. Koekaniksi pääsi tietenkin mamman mussukka Simo-Petteri. Simo on pojista se vähemmän siisti kaveri. Simo on koko hevosenomistajahistoriani sotkuisin otus. Se paskoo mihin sattuu, jopa ruokakasaansa. Rakastaa piehtarointia karsinassaan ja pyörii ja hyörii ympäriinsä.

Simolle laitettiin tyhjään karsinaan viisi paalia, koska olin nuuka ja karsina näytti varsin hyvin kuivitetulta sillä määrällä. Ensimmäisen yön jälkeen jouduttiin vielä lisäämään paali. Karsina oli alkuun varsin työläs puhdistaa, sillä kuivike ei pysynyt paikallaan vaan oli yhtä höttöä. Pikkuhiljaa kuivike kuitenkin alkoi patjaantumaan, jolloin karsinan siivous helpottui huomattavasti.

Pian Simon jälkeen Kottikin pääsi nautiskelemaan hamppupedistä. Kotti on Simon vastakohta, se tuskin edes hengittää karsinassaan. Kottin kanssa hamppukuivike on varsin hyvä, riittoisa ja edullinen. Poni kuluttaa noin paalin kuukaudessa, jos sitäkään. Simo taas senkin edestä.

Simon karsina jouduttiin tekemään alusta asti uudestaan. Vähemmän on enemmän ei päde hamppuun. Olisi pitänyt laittaa kerralla enemmän kuiviketta heti aluksi, jolloin ensimmäisestä patjasta olisi tullut hyvä. Ja olisi pitänyt olla kärsivällisesti hämmentämättä karsinan kuivitusta pohjia myöten joka päivä. Hamppukarsinan idea on häiritä patjaa mahdollisimman vähän.

Hamppupaalit hupenivat varastosta, sillä Simo kulutti noin kaksi paalia viikkoon. Kun kuivikevaraston pohja alkoi pilkottaa, aloin miettiä jatkoa. Laitanko rahaa 350€ hamppuun? Sillä rahalla saisi jo vaikka miten paljon muita kuivikkeita. Onko hamppu todella sen arvoista?

Pieni mietintä tuokio ja muistelu jäätyneen turvekasan hakkaaminen,  johon saattoi mennä jopa kokonainen työpäivä.. Puru, jota kuluu paali per karsina viikkoon. Saatavuus vaihtelee, eikä se paalitavarana halvemmaksi tule. Saati, että joutuisin sen  hakemaan kaupasta itse, usein jo pari päivää myöhässä ja siivoilisin hevosten karsinoita talikollinen kerrallaan, koko päivän ajan..

Tilaus lähti. Tällä kertaa köyhdyin koko summan edestä. Mutta hampun hyödyt ja helppous ovat sen arvoisia. Perheellisenä kaikki tallilla säästetty aika on aikaa, jonka voin antaa perheelleni, lapsilleni. Äiti ja isä viettävät tallilla jo ihan riittävästi aikaa ilman työlästä kuivike operaatiotakin. Hamppu on valoisaa, etenkin siistin hevosen karsinassa.  Simon karsinassa sen vaaleus ei pääse pitkään hohkamaan.. Paalit ovat kevyitä, kulkevat myös tällaisen hentoisen naisen käsissä ilman lisävarusteita. Karsinan siivous on helppoa ja nopeaa, kun pyrkii mahdollisimman vähän häiritsemään patjaa. Kuivike ei pölise. Paalia levittäessä toki pölyä nousee ilmaan hieman, mutta sen jälkeen kuivike ei enää pölise. Pääasia on kuitenkin se, että sen loppusijoittaminen on  helpompaa kuin purun. Hamppu maatuu nopeasti, eikä lantalaan hirveästi itse kuiviketta edes mene. Sen lisäksi hamppu ei jäädy. Se ei jäädy paalina muovien sisään, eikä se jäädy karsinan pohjaan. Kovettuu toki pinnalta, mutta pelkällä talikollakin saa pinnan rikki, jonka alta hamppupatja on täysin sula ja pehmeä. 

Meillä siis jatketaan hampun kanssa, oli kallista tai ei.  


Onko sinulla kokemuksia hamppukuivikkeesta? 

14 kommenttia:

 1. Itsellä ei henkilökohtaisesti kokemusta ole hamppukuivikkeesta, mutta pelkästään hyvää olen siitä kuullut. Tuo 350€ sai leukani tipahtamaan, mutta yleensä laatu maksaa? Tässä tapauksessa on ehkä parempi jopa maksaa tuo hinta ja päästä helpommalla, kuin hakata turvepaaleja hulluna että rikkoutuvat edes jotenkin. Tuleeko muuten hamppukuivikkeesta minkälainen haju? Itselläni tulee vähän sellainen mielikuva että olisi jotenkin tukkainen haju, vähän niinkuin purussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin talvella tuosta ei irtoa minkäänlaista hajua, mutta syksyllä jokunen paali tuoksahti tunkkaiselle avaushetkellä. Itse tykkään tästä kyllä niin paljon, etten pois mielelläni vaihda. : )

   Poista
 2. Minäkin siirryin syksyllä hamppuun, varsin samanlaisista syistä kuin sinäkin. Kolmas lava on nyt menossa, ja tyytyväinen olen ollut. Kallistahan tuo kyllä on. Meillä olisi säilytyspaikka myös irtotavaralle, joten varmaan tulee siirryttyä siihen jos ja kun sitä markkinoille tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallistahan tuo on, mutta on siinä niin paljon hyviä puolia, että kyllä se kannattaa. Säästää sitten jossain muussa ;)

   Poista
 3. Mua kiehtoo tämä hamppu kovasti! Sen verran olen kuullut positiivisia kokemuksia. Jos mulla joskus on oma talli niin tämä on kokeiltava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä kokeilemaan varauksetta. Todella näppärä ja toimiva kuivike.

   Poista
 4. Meillä on ollut nyt vajaan kuukauden hamppua, ja kokemukset ovat hyvin samanlaiset kuin sinulla. Kun tämä lava on käytetty, lähtee seuraava tilaukseen. Kallis paukku on hankkia, mutta tämä on riittoisaa ja helppoa kaikin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muutkin tykkäävät! Meille tämä on ehdotonta jo pölyämättömyyden takia, mutta tuo helppo käyttöisyys on kyllä myös yksi suuri asia, joka ratkaisee paljon.

   Poista
 5. Laitoin syksyllä tukevan turvepatjan alle ja nyt sitten hamppua päälle kun turve muuttui vaikeaksi käsitellä. Toimii niinkin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en älynnyt karsinoita perustaessa, että alle olisi voinut jättää vanhan tavaran, jonka vuoksi tyhjennettiin kokonaan. No, hyvin on toiminut pelkällä hampullakin :)

   Poista
 6. Mielestäni imukyky on mitätön. En tule jatkossa tilaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamppu tarvitsee kunnolla tavaraa karsinan pohjalle, mikään pieni ripaus (jota suomessa harrastetaan todella paljon!) ei riitä, vaan tavaraa täytyy olla. Kun sitä tavaraa on, jää pisut yhteen kohtaan, eikä leviä muualle hevosen pyöriessä, kuten puru tekee. Meillä ainakin toiminut näin todella hyvin, ikävää, ettei sinulla ole samanlaisia kokemuksia. :)

   Poista
 7. Meilläkin siirrytty hamppuun. " sotkuista tammaa8ei nyt ihan pahimman luokan sentään) Kuluttavat sen minimi määrän (7kg viikossa), oreilla kun ovat siistejä ei mene sitäkään. Ja kyllä maatuu nopeasti. =)
  Itse haen peräkärryllä lavallisen(20kpl/14kg paaleja) hankkijalta kun on tuossa vieressä. Halvimmaksi tulee näin. Ja tosiaan mulla isohkot 11 m2 karsinat, hamppua laitettiin aluksi 8 paalia tyhjiin. Mutta tämänhän pystyy hyvin perustamaan ainakin puru ja turve karsinan päälle, jolloin säästää aloitus kustannuksissa. Nekin ollaan pidetty pitkälti patja systeemillä. Kannattaa myös katsoa tarkat siivous ohjeet hamppukaupan sivuilta. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on n. 11 neliön karsinat ja sinne tosiaan hamppua sai aluksi laittaa melko tavalla. Ponin kohdalla siivous on helppoa, mutta Simon kohdalla ei toimi samalla tavalla. Kaikki kostea on otettava (kaivettava) päivittäin pois, muuten karsina on pian kokonaan märkää. Pyörii, kusee, ja pyörii lisää, niin paljon, että halvemmaksi tulee, kun ei tee patjaa. :)

   Poista