Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

20.1.2016

Testiajossa ponikoulusatula Wintec


 Olen koko viime vuoden tuskaillut ponin satuloiden kanssa. Sille on hankittu uutta ja käytettyä, halpaa ja kallista. Onnellisuusuutta on kestänyt vain pieniä hetkiä, sillä nuorilla on tapana kasvaa ja muuttua. Ponin kohdalla muutokset ovat olleet hevosiini verrattuna nopeita ja radikaaleja. Toisin sanoen, satuloita ei ole voinut edes fiksailla vällyillä vähän pidempi aikaiseen käyttöön. Hevosten kanssa taas romaanit, pintelipatjat, pyyhkeet ja muut ovat olleet todella pitkäaikainen apu. 

Kottilla on nyt viimeisten hetkien ajan ollut käytössä Stübben rex 15" satula, 32 leveydellä. Se on ollut ihan ok, paremman puutteessa. Mutta mikään täydellisyys ei sekään selkään ole ja aavistuksen nafti leveydeltään. Niinpä olen satunnaisesti katsellut markkinoita, mitä ponille seuraavaksi kokeilisi. Suurin osa jää juurikin leveydestä kiinni, kun pyöreään selkään ei auta laittaa V-muotoista etukaarta, jota löytyy lähes kaikista satuloista, myös tuosta Stübbenista. Sinne tarvitsisi U-muotoisen etukaaren, mutta toistaiseksi niiden tarjonta on todella rajallista, kun Barnsby ei uudella konseptillaan tuota satuloita meidän markkinoille. Tai ei ainakaan vielä joulukuussa ja vanhoja Barnsbyn riittävän lyhyitä ja leveitä käytettyjä ei vain ole markkinoilla. 


Koska minulla nyt kuitenkin on rajallinen aika, raha ja ennen kaikkea motivaatio, etsiä joka kuukausi uutta satulaa, aloin keskustella Wintecin jälleenmyyjän kanssa satulasta ja sen sovitusmahdollisuudesta. Valitettavasti satuloilla, näin pienillä tuumilla, on rajalliset markkinat, eikä niitä löydy hyllystä. Tilaus tarkoittaisi ostopäätöstä. Käytettynä voin vielä jokusen satasen laittaakin ns. turhaan, jos tiedän, että satulan saa samalla hintaa laitettua kiertoon, mutta uutta en. Siihen tyssäsi haaveet Wintecistä, jossa muokkausmahdollisuus houkutteli kovasti. 

Kauppa syntyy, kun eteen tulee se yksi, joka on kiinnostunut juuri siitä sinun myynnissä olevasta kohteestasi. Tai toisinpäin, tarvitset vain sen yhden myyjän, jolla on myynnissä se etsimäsi asia. 


Niinpä onni potkaisi kerrankin ja löysin Wintecin ponisatulan, koulumallisena. Omilla kriteereilläni, eli riittävän pienellä tuumakoolla varustettuna ja iskin kiinni, kuin sika limppuun. Hintakin oli sellainen, että jos satula olisi jo ollut avoimessa myynnissä, olisi sillä ollut jonoksi asti ostajia. Niinpä perheeseemme sai tulla taas Wintecin satula. 

Minulla on Winteceistä kokemusta useamman satulan kohdalla. Nemon ensimmäinen satula oli ihana vaalean ruskea estesatula, joka oli varsin mukava. Jos unohdetaan ärsyttävät vastinhihnat ja jalustinkoukut. Uunon ensimmäinen satula oli myös Wintecin yleissatula, tosin sillä ei edes koskaan ratsastettu, sillä se oli vain satulaan totutusvaiheessa käytössä. 

Wintec on siis tavallaan tuttu merkki, olen tietoinen sen heikkouksista ja hyvistä puolista. Jollain tapaa olen pyrkinyt kuitenkin välttelemään niitä, sillä niissä on jokunen asia, joista en itse pidä laisinkaan, kuten nyt ne jalustinkoukut. Vastinhihnat on pikku juttu, ne voi vaihdattaa, mutta koukut ovat jo suuremman luokan murheen kryyni. 


Mutta rakkaan ponimme takia (ja kukkaron) olen valmis periaatteitani vastoin toimimaan. Nahkasatula on aina nahkasatula, siksi katselinkin jo Batesin satuloita, mutta niiden hinta on tässä kohtaa ponin ratsunuraa ajatellen vielä turhan kallis. Tähän uudempaan Winteciin, jossa on paloilla muokkaus, en ole aiemmin kerennyt tutustua, se on tervetullut lisä Wintecin muokkausmahdollisuuteen. 

Postista saapui super pieni ja leveä koulusatula, tosin siinä on vasta punainen kaari, joten meillä on vielä vara leventääkin satulaa. Jokunen muokkauspalakin oli matkassa, mutta jo heti ostohetkellä päätin, että jälleenmyyjä saa tulla katsomaan ja muokkaamaan satulan täydelliseksi ponille. 

Tänään sitten -25 asteen kelissä täytyi testailla uutta satulaa, jos vaikka sen saisi mukaan kisoihinkin, mikäli nyt osallistujia tulisi riittävästi. Satula on leveämpi kuin aiemmin käyttämä Stübben. Ei paljon, mutta kuitenkin sen verran, että ponin liikkeissäkin oli huomattava ero lavan käytössä. 

Poni oli varsin mukava ratsastaa, sille on myös tulossa huomenna postissa uusi kuolain. Olen niin rakastunut ja tykästynyt tuohon Simon kuolaimeen, että kokeilemme nyt ponille samaa kuolainta eli Neue Schule Turtle Toppia, sillä nykyinen kuolain on liian liikkuva ponin suussa ja ottaa osumaa kitalakeen ikävästi. 


 
Wintecin hyvät puolet ovat ehdottomasti
- muokattavuus, satulaa on helppo leventää ja kaventaa itse. Myös rungon kaarevuutta saa muokattua toppauspaloilla. 
- Helppo hoitoinen materiaali, synteettisen materiaalin takia satula on helppo puhdistaa. 
- Keveys, nykysatuloiden ehdoton hyvä puoli on keveys. Satulan ei kuulu painaa kymmeniä kiloja! 

Huonot puolet
- Vastinhihnat, alkuperäiset, synteettiset eivät kestä käyttöä. Onneksi ne saa vaihdettua. 
- Jalustinkoukut, niistä puuttuu stoppari takaa, joka mahdollistaa jalustinhihnan irtoamisen. Toisaalta ne ovat myös hyvin tiukat, joten nykyaikainen, venymätön ja pehmeänahkainen hihna ei mahdu liukumaan koukussa. Joten sileänahkainen, venyvä hihna olisi tähän satulaan passeli. 
- Materiaali, synteettinen on kova ja liukas, pakkasilla jähmeä ja taipumaton. 

Näillä mennään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti