Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

25.4.2016

Luonnollista hyvettä ystävilleni

 Ruusunmarja on kuulunut Simon ja Kottin ruokintaan syksystä lähtien. Se on varsin monipuolinen tuote ja kaiken lisäksi luonnollinen. Ruusunmarjoja olisi helppo itsekin kerätä ja kuivattaa, jos olisi ruusupensaita, jotka ruusujen lisäksi tekisi marjoja. Toistaiseksi joudun siis ostolinjalle tämän tuotteen kohdalla, sillä niin taitava hortonomi en ole, että saisin ruusuni tuottamaan marjoja. 

Rose canina
Ruusunmarja sisältää huomattavan määrän C-vitamiinia, jopa 1700-2000mg / 100g kuivattua tuotetta. Lisäksi se sisältää A- ja E-vitamiinia sekä antioksidantteja. Ruusunmarjaa käytetään moneen vaivaan mm. virtsatietulehdukseen, päänsärkyyn sekä pahoinvointiin. Lisäksi myös nivelvaivojen hoitoon. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet Rosa canina -jauheen lieventävän kipua ja vähentävän muun nopea vaikutteisen kipulääkkeen tarvetta. Sillä on todettu olevan tehokkaasti tulehdusta rauhoittavia ominaisuuksia, jotka kenties selittävät jauheen tehon nivelrikon hoidossa. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta liikunta on paras lääke nivelille. Kipu kuitenkin tekee liikkumisesta usein lähes mahdottoman, jonka seurauksena nivelrikko vain pahenee. Kipuihin on myös teollisia lääkkeitä, mutta niissä on aina haittapuolensa ja sivuvaikutukset. Tieteellisesti tutkittu ruusunmarjajauhe vähentää tai jopa poistaa särkylääkkeiden käyttötarpeen nivelongelmissa. Se ei aiheuta sivuoireita ja sopii hyvin yhteen myös muiden lääkkeiden kanssa. Ruusunmarjajauhe on tehokkaampaa kuin glukosamiini ja vatsaystävällisempää kuin inkivääri.
Ruusunmarjasta on apua mm. immuniteetin- ja kavioiden vahvistukseen sekä suolisto vaivoihin. Samalla tavalla, kun ruusunmarjaa annostellaan hevosen kippoihin, voisi sitä annostella myös omaan käyttöön. Markkinoilta löytyy paljon eri vaihtoehtoja ruusunmarjasta, monessa eri muodossa. On kotimaista ja tuonti tavaraa, jauhetta, rouhetta ja kokonaisia marjoja. Itse tykkään rouheesta hevosen käytössä. Meillä on ruokinnassa käytössä jo jauheita nivelten ja vatsan hoitoon, joten pyrin välttämään jauhemuotoa niissä, missä voin. Pelkkä jauhovesi ei uppoa kenellekään.

Ruusunmarjan ravintoainesisältö noin 10 grammassa kuivattua ruusunmarjaa
 • Valkuaisaineet 3,6 g
 • A-vitamiini (retinoliekv.) 400 µg
 • B1-vitamiini 0,06 mg
 • B2-vitamiini 0,07 mg
 • B3-vitamiini eli niasiiniekvivalentti 0,75 mg
 • B6-vitamiini 0,05 mg
 • C-vitamiini 300 - 3000 mg
 • fosfori 56 mg
 • kalium 840 mg
 • kalsium 350 mg
 • koboltti 1 µg
 • kromi 3 µg
 • kupari 180 µg
 • magnesium 56 mg
 • mangaani 1,2 mg
 • molybdeeni <10g
 • pii 1 mg
 • rauta 0,52 mg
 • rikki 40 mg
 • sinkki 0,92 mg
Pojilla ruusunmarja on ensisijaisesti ruokinnassa C-vitamiinin lähteenä, sillä MSM imeytyy paremmin yhdessä C-vitamiinin kanssa. Hevonen tuottaa kyllä itse omaan tarpeeseen C-vitamiinin, mutta ylimääräisyyteen se ei sitä tuota. Ruusunmarja on edullinen ja näppärä tuote ruokinnassa.
Kotimainen luomu hampunsiemen
Sain Gneisalta tuotetestaukseen hampunsiementä, josta minulla ei aiempaa kokemusta ole. Olen kyllä kuullut ja lukenut siitä paljon hyvää, mutta en vielä itse kokeillut sitä hevosilleni. Kuivikkeena hamppu oli todella positiivinen ja hyvä ratkaisu, sillä tiellä olen edelleen, mutta käykö se myös ruokintaan? Postissa tuli muun tilaukseni yhteydessä helmikuussa iso säkki Chia de Gracian kotimaista luomu hampunsiementä, johon tutustuminen alkoikin samantien. 

Hampunsiemen sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sekä arvokkaita gammalinoleenihappoja (GLA) ja stearidonihappoja (SDA). Gammalinoleenihappo auttaa tulehduksien ja ihosairauksien hoidossa. Stearidonihappo on elimistölle helppokäyttöistä omega-3 -rasvahappoa. Hampun rasvahapot ovat optimaalisessa suhteessa 3:1 (Omega-6 ja Omeja-3). Hampussa on paljon E-viramiinia, joka on tärkeä antioksidantti. 

Hampunsiementen proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Aminohappoja tunnetaan yli 500 erilaista, joista hevoselle välttämättömiä aminohappoja on 21. Terveen hevosen elimisto voi tuottaa itse 12 aminohappoa, joten loput näistä yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta tulee saada ravinnosta. Hampun proteiini koostuu 65% edestiinistä ja 35% albumiinista, jotka ovat korkealaatuisia ja hyvin imeytyviä. Hampun proteiini ei sisällä soijalle tyypillistä imeytymistä haittaavia trypsiini-inhibiittoreita. Hamppu sisältää paljon arginiini-aminohappoja, jotka edesauttavat tärkeän typpioksidin muodostumista ja sitä kautta hyvää veren virtaamista.

Hampun sisältämä hiilihydraatti on kaikki kuitua. Kuidusta 24 g on liukenematonta ja 6 g liukenevaa kuitua. Runsas kuitupitoisuus auttaa tasapainottamaan vatsan toimintaa.

Hamppu sopii hyvin myös hevosille, jotka eivät kestä viljoja ruokavaliossaan tai jotka kärsivät metabolisesta oireryhmästä tai insuliiniresistanssista.  

Kummatkin hevoseni ovat helmikuusta asti syöneet hamppua. Ensin aivan pienellä annostuksella, sillä herkkävatsaisena Simo ei kestä minkäänlaisia suuria muutoksia ja kuulemani mukaan hamppu on sen verran tujua tavaraa, että sen aloittamisessa on oltava oikeasti todella varovainen. Ruokalusikka kerrallaan annostusta nostettiin kolmen viikon aikana desiin, ilman vatsaoireita. Kottin kohdalla edettiin hieman nopeammin totutuksessa, mutta todella varovasti senkin kanssa aloitimme.

Kottilla Hampun vaikutukset alkoivat näkyä heti maaliskuun ruunauslomalla. Simo nyhti ponin harjan aivan olemattomaksi talven aikana. Samalla myös kaulasta lähti karvat ja poni näytti kapiselta kesäihottumaiselta otukselta. Kolmen viikon syötön jälkeen, ja samalla myös Simosta hetken erossa olemisen ansiosta, harja pääsi kasvamaan hyvä kuntoisen näköisenä ja paljon vahvenpana kuin aiemmin. Myös karvan laatu on muuttunut oikein hyväksi ja kiiltäväksi. Nyt ponilla on täysi pitkä harja niskasta säkään, eikä siitä enää huomaa, että vain hetki sitten siltä puuttui puolet harjasta.

Simon kohdalla ulkoiset muutokset tulevat paljon myöhemmin, sillä sen ruuansulatus ei toimi samalla tavalla kuin ponin, jolloin myöskään ihmeitä ei tapahdu yhtä nopeasti. Karvan laatu on toki parantunut ja harjakin osittain parempi kuin aiemmin, mutta suurempi apu hampusta on Simon kohdalla ollut hyvänä proteiinilisänä, joka näkyy suoranaisesti lihaksistossa, kun treeni ja lepo on hyvässä suhteessa ruokinnan kanssa. Hamppu on osaltaan auttanut myös vatsan toiminnassa, joka on enemmän kuin tervetullut asia meidän arkeen.

Hampunsiemenet täytyy pureskella rikki, jotta ne toimisivat hyvänä ravinnonlähteenä. Hampusta on myös rouhevaihtoehto, jos hevonen ei malta pureskella ruokiaan. Vaihtoehtoisesti siemenet voi itse murskata, jos tuntuu, että ne muuten menevät vain suoliston läpi kokonaisena. Meillä annostus on n. desi turpaa kohti, joten yksi säkki riittää melko pitkän aikaa. Maistuvuudeltaan hamppu on oikein maittava, ainakin meidän nirsot otukset ovat tykästyneet ja syövät kupposet tyhjiksi hyvinkin nopeasti. 

Simon kohdalla hampun annostusta tullaan vielä lisäämään, kunhan se toipuu ensin treenikuntoon lihasongelmistaan. Kottin kohdalla desi on ollut oikein loistava annostus, joten sillä jatketaan ainakin toistaiseksi.

Ja vastaus alkuperäiseen kysymykseen Toimiiko hamppu myös ruokinnassa?  : Kyllä toimii, oikein mainiosti. Hamppu linjalla jatketaan niin kuivikkeen kuin ruokinnankin osalta. Hamppu on todellakin monikäyttöinen kasvi! 

Huom! Gneisalla on Huhtikuun loppuun postikulut vain 5,90€ 
ja tuotevalikoima on kasvanut mm. Hilton Herbs ja FortiNut tuotteilla!

3 kommenttia:

 1. Anonyymi2/5/16 13:05

  Syötätkö hamppua kuivana vai turvotatko? Teillä on ollut käytössä tuota Cavalorin Arti Matrixia (luin jonku vanhan postauksen) niin oletko ollut tyytyväinen siihen? Syötitkö vai syötätkö edelleen kuureina vai jatkuvasti? huh tulipa kysymyksiä, mutta nuo nivelvalmisteet hieman tuntemattomampia ja tästä olen kuullut hyvää niin käyttökokemukset ovat yleensä niitä parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ruokitaan hevoset iltaisin 'väkirehuilla' jonka vuoksi kaikki menee samaan kippoon. Pellava ja chia turvotetaan, joten hamppukin saa nestehoidon. Sehän ei turpoa mitenkään, joten voi sellaisenaan laittaa kuppiin.

   Cavalorin tuotteista minulla on vain hyvää sanottavaa. Simon mahahaavaa hoidetaan gastro8 koska toimii yhtä hyvin kuin gastrogard. Artimatrix on myös yksi parhaista nivelvalmisteista ja toimiva. Meillä sitä syönyt useampi hevonen ja aina saatu selvä vastine rahoille. Sehän on melko tujua tavaraa ja kertakuurina max 5kg putkeen saa syöttää. Meillä kuitenkin aina riittänyt vain se yksi purkki. Suosittelen, jos löytyy nivelongelmia!

   Poista
 2. Anonyymi3/5/16 14:14

  No näin hampun olen ymmärtänyt ja itse syöttänyt ihan kuivana mutta jotenkin aloin tätä lukiessani epäilemään itseäni että olenko sittenkään syöttänyt oikein mutta kiitos kun valaisit minua vielä. Oletko lähiaikoina tehnyt teidän ruokinnasta kokonaisuudessaan postausta? sellainen olisi mielenkiintoinen.

  Taidan siis kokeilla tuota Artimatrixia. Ei onneksi pahoja ongelmia löydy mutta pientä sanottavaa niin jos saisi siihen tukea tuosta. Kiitos vastauksestasi! :)

  VastaaPoista