Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

30.4.2016

Tuotetestaus yhteistyössä Chia de Gracian kanssa - IslanninjäkäläHevosen luonnollinen ruokinta, sen monimuotoisuus ja haasteellisuus kiinnostavat minua aina enenevissä määrin. Mitä parhaimpaan saumaan tässä kevättä eläessämme sain playsson.netin kautta mahdollisuuden tutustua minulle tuntemattomaan luonnontuotteeseen yhteistyössä Chia de Gracian kanssa. 

Jäkälät ovat minulle ihan tuttu juttu, olenhan luonnonhelmassa asunut koko elämäni, mutta tähän asti ne ovat kuuluneet vain osaksi metsää, ei minun saati hevosteni ruokapöytään. Kaikista vaihtoehdoista, joita tuotetestaukseen tarjolla oli, rohkenin kuitenkin avata suuni kohti sitä, mitä en ehkä muutoin tulisi kokeilleeksi. Kanervat, kehäkukat, punajuuret ja muut, enemmän arkipäivää olevat tuotteet ovat minulle jo hevosten ruokinnassa aikalailla tuttuja ja potentiaalisia vaihtoehtoja kokeilla koska vain, ilman suurta kynnystä. Mutta Islanninjäkälä ei ole laisinkaan niin tuttu, turvallinen ja hyväksi havaittu minun kohdallani, koska se on minulle luonnossa olemista lukuunottamatta täysin vieras.

Kokemuksia ei saa kuin kokeilemalla, joten päätin uskaltautua testaamaan hevosillani Islanninjäkälää.  

Useinmiten tuotetestaukset ovat kohdennettu Simolle. Kotti pääsee kyllä monista asioista nauttimaan itsekin, mutta itse testaukset ovat enemmän Simo painoitteisia. Johtuen varmasti Simon monista ongelmista ja siitä, että loppupeleissä se on minulle se tutumpi ja huomaan siinä muutokset helposti, sillä se on niin ailahtelevainen, herkkä ja suurieleinen. Kotti on kaikilta osin tasapainoisempi eikä siinä näy ruokintamuutokset samalla tavalla. Islanninjäkälän kohdalla kuitenkin oli selvää, että nyt on myös Kottin vuoro. 

Islanninjäkälästä sanotaan näin: 
 
"Islanninjäkälä sopii hevosille munuais- ja virtsa- sekä hengitysteiden hoitoon." - Bingo Kottin kohdalla. Ponilla ei ole ole munuais- tai virtsaongelmia, mutta hengitysteiden kanssa olemme hieman varpaillamme. Kottin hengitys oli etenkin talvella välillä kovinkin äänekästä treeneissä, lisäksi poni pärskii paljon, etenkin laukassa ja välillä heiluttelee päätään holtittomasti. Aivan kuten headshaking-syndroomainen, paitsi ettei ponin kohdalla HS-sydrooman merkit täyty muutoin millään tavalla, eikä heilutteluun ole yhtenäistä osatekijää. Eläinlääkäriä delegoidessa epäilyt ovat olleet jonkin sortin allergisen flunssan, ahtaan kitalaen ja äänihuulen halvauksen väliltä, joista todennäköisimpänä pidetään ensimmäistä vaihtoehtoa.

"Erinomainen kasvi myös suoliston ja vatsan hyvinvointiin runsaan pektiinipitoisuuden sekä limaominaisuuden vuoksi. Lievittää hevosen ärtyneitä limakalvoja, edistää ruuansulatusta ja lisää syljen eritystä." - Bingo Simon kohdalla. Simon vatsa ja sen kunnossa olo on riippuvainen kymmenestä muusta muuttujasta. Pelkästään satulan painaminen, lihasjumi tai ponin kilpailureissu laukaisevat Simossa suuren stressireaktion, jonka seurauksena vatsa alkaa oireilla. Välillä se ei näy muuten, kuin kiukun lisääntymisenä sekä ruuan imeytymättömyytenä -> laihtuminen, toisinaan hevonen kuitenkin antaa todella selviä merkkejä vatsan kipeydestä. Meillä on jatkuvasti ollut päällä vatsan hoitoon täsmennettyjä lisäravinteita, jotka ovat auttaneet hyvin tasaisen paksun arjen läpi, mutta yksi suuri muuttuja voi laukaista vatsaongelmat ennalta ehkäisystä huolimatta. Tässä kohtaa, kohta vuosi takana vatsan kanssa taistelua,  ei ole vielä tullut vastaan toimivaa apua, joka auttaisi myös stressitilanteiden kohdalla.
Ruokintaan Islanninjäkälää aloitin laittamaan muutama päivä sitten. Aivan pienellä annostuksella. Jokaisen uuden tuotteen kohdalla on tarkkailtava hevosten yliherkkyyksiä. Kaikki eivät sovi kaikille, jonka takia tuotteiden käyttö on aloitettava varovasti. Islanninjäkälä saattaa aiheuttaa mm. ripulia tai nokkosrokkoa, mutta meidän kohdalla mitään yliherkkyyttä ei ole tuotteen kohdalla tullut. Pikku hiljaa nostan siis haluttuun annoskokoon joka Simolla on 5rkl ja Kottilla 3rkl päivää kohti. 

Odotukset eivät ole suuret Simon kohdalla, pessimisti ei pety. Mutta Kottin kohdalla toivon, että Islanninjäkälästä olisi apua hengitysteiden kanssa. Eikä se poninkaan vatsa rautaa ole, joten vatsan hyvinvoinnin takaaminen ei ole myrkkyä ponillekaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti