Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

25.5.2016

Ponin muotoinen otus kehittyy

 
 
Kotti on ottanut taas suuren harppauksen ratsun saloihin - vastalaukka. Vastalaukka on siitä hauskaa, että pienelläkin treenillä se kehittää hevosta  paljon mm. tasapainon ja laukan laadun osalta. Tasapainon parantuessa myös ratsastettuvuus paranee kuin itsestään. Etenkin raakojen ratsujen kohdalla, joka Kotti vielä ehdottomasti on, muutokset parempaan tuntuvat suurilta harppauksilta. 

Kottin kanssa olemme saaneet muutaman ihan kivan treenikerran aikaiseksi. Ne ainoat kerrat, kun olemme treenanneet. Olen ollut vähän laiska, mutta täytynee muistaa, että poni on vasta neljä, eikä ihan oikeasti virallisesti vielä sitäkään. Voin siis hyvällä omalla tunnolla antaa ponin olla ja unohtaa treenit ja seuraavien kilpailujen lähestymisen päivä päivältä, sillä poni on kyllä sinällään valmis, vähän hienosäätöä vain vailla. Voimaa, tasapainoa ja rentoutta emme sen enempää saavuta hiki otsalla treenaten, joten on aivan sama antaa ponille aikaa. Ponilla on myös ollut vatsa muutaman päivän hieman löysällä, jonka takia on ollut hyvä, että se on saanut olla rauhassa. En tiedä vaikuttiko siihen laitumen vaihto vai mikä, sillä samaa heinää koko pelto on täynnä, mutta se nyt on ollut ainut asia, mikä on ponin elämässä muuttunut.
 
 
Kun vihdoin kaivoin ponin laitumelta treeneihin asti, ehkä enemmänkin sen takia, että täytyi päästä sovittamaan uusia suitsia, olin varsin tyytyväinen ponin olemukseen. Kotti kerää lomilla paljon ylimääräistä energiaa, jota se sitten ratsain purkaa kiireellisyytenä ja hätäisyytenä, sekä sillä, että joka väliin tarjotaan laukkaa. 

Ravissa poni tuntuikin taas kamalan hätäiseltä ja töpötti lyhyin askelin eteenpäin, mutta laukka tuntui varsin toimivalta. Olen muutaman kerran ratsastanut ponilla lyhyen laukkalävistäjän ja vastalaukkaa uraa pitkin kulmaan asti, jossa olemme siirtyneet raviin. Poni on suoriutunut tehtävästä melkolailla helposti, joten kunnon verryttelyjen jälkeen päätimme taas treenata hieman vastalaukkaa, jolloin poni joutuisi keskittymään ratsastajaan paljon enemmän, kuin vain hössöttämään ympäriinsä. Ensin meillä oli hieman suunta hakusessa, sillä poni olisi halunnut mennä uraa pitkin, eikä millään kääntyä lävistäjälle päin.. Uusinta yrtityksellä ja paremmilla ulkoavuilla sain ponin käännettyä haluamalleni linjalle eli lävistäjälle. Kun tehtävä vaikeutuu, vauhti lähtee helposti kiihtymään, jolloin tehtävä ei ole millään tavalla hyödyllinen. Ensin teimme vasemmassa laukassa, joka tällä kerralla oli Kottin vahvempi laukka. Poni on vielä niin keskeneräinen, että sen puolierot vaihtelevat päivittäin. Eilen huonompi puoli voi tänään olla selkeästi parempi puoli, jonka vuoksi puolieroja en niinkään ajattele "heikko ja vahva" vaan treenaan ponia monipuolisesti kumpaankin suuntaan. Vasemmassa laukassa sujui lävistäjä ja sen jälkeinen pitkällä sivulla suoritettu vastalaukka niin hyvin, että päätin jatkaa vielä kulman läpi. Poni tuntui edelleen säilyttävän tahdin ja tasapainon, joten ratsastin vielä lyhyen sivun toisenkin kulman laukassa, josta jatkoimme lävistäjän kautta myötälaukkaan. 

Oikeassa kierroksessa meillä oli hieman tasapaino-ongelmia, sillä pidätteistä huolimatta vauhti lähti kiihtymään vastalaukassa lyhyellä sivulla, jonka seurauksena tasapaino horjui ja poni vaihtoi laukan. Kaksi kertaa saimme laukanvaihdon, ennen kuin sain pidettyä paketin sen verran kasassa, että saimme onnistuneen vastalaukan lyhyen sivun läpi myös oikeassa laukassa. Hyvä puoli vaihdossa oli se, että poni vaihtoi puhtaasti sekä takaa että edestä, eikä jäänyt ristilaukalle, joka sillä helposti on tapana tehdä luonnostaan. 
 
Lisää treeniä vain, kyllä tästä vielä oiva kouluratsu tulee. 
 
 
Ja mitä tulee uusiin suitsiin, olen rakastunut! Pienen ja vähän suuremman etsinnän jälkeen löysin haluamani suitset ja niitä satuttiin vielä valmistamaan myös ponin koossa. Astetta enemmän kouluratsu. Kyllähän jokaisesta turpahihnasta täytyy pystyä peilailemaan. 


 


 

2 kommenttia:

  1. Nätti poni. En halua olla ilonpilaaja kauniista suitsistasi mutta jos kuolainrenkaan kulma muuttuu noin paljon turparemmin leveyden ja paksuuden vuoksi kannattaa pohta miten kovaksi se tekee ohjasotteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Meillä jäi vähän liian löysäksi poskiremmit, mutta kiristämällä kuolain asettui hyvin. Tosin nämä kuolaimetkin olivat vain nopeasti napattu, kun eivät olleet missään suitsissa kiinni. Normaalisti käytössä hieman isompi renkaiset kuolaimet. Saa nähdä, istuvatko ne suitsien kanssa ollenkaan ;)

      Poista