Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

19.6.2016

Tulevaisuuden toivot & tähdet -kilpailut


Tänään ponin kanssa kilpailimme Pornaisissa heti aamusta. Kotti on selkeästi oppinut ottamaan lunkisti kisapaikoilla, jonka muutkin huomasivat ja kehuivat hienosti käyttäytyvää nuorta ponia. Reissaaminen on siis selvästi tehnyt tehtävänsä. 

Verryttely oli maneesissa, jossa oli paljon muitakin nuoria, mutta ihmetyksekseni Kotti ei niistäkään enää pahemmin jännittynyt, mitä se vielä Hyvinkäälläkin teki. Verryttelyssä poni kuitenkin alkoi tuntua hätää kärsivältä - vessa olisi löydettävä pikimmiten. Yritimme saada ponin pissimään väkijoukosta piilossa, sillä kukapa nyt alkaisi julkisilla paikoilla katseitten alla pissimään? Mutta Kotti ei kuitenkaan rohjennut aivan niin rennosti kisapaikalla ottamaan. 

Kentälle oli varattu vapaata ratsastusaikaa ennen kisojen alkua. Emme ihan siihen kerenneet, mutta kerkesimme vielä erikoisluvalla saada käydä nopeasti näyttämässä rataa ponille, sillä toinenkin ratsukko sinne vielä meni. Pikainen pyörähdys maastakäsin mieheni kanssa radalla, ennen verryttelyä, jotta poni kerkesi nähdä valkoiset pressukatokset. 

Järjestäjät ja tuomarit soivat kuitenkin vielä suunnitelmista poiketen nuorille hevosille kymmenen minuuttia tutustumisaikaa ennen luokan alkua, joten pääsimme Kottin kanssa vielä ratsainkin tutustumaan rataan. Olosuhteet eivät olleet ponille ollenkaan pelottavat, rohkea poni. Mahtavaa, että nuoria hevosia huomioitiin tällä tavalla.


Menimme luokkamme kolmantena ratsukkona. Radalla poni liikkui hyvin eteenpäin ja vaikutti oikein hyvältä. Radalle harjoitusravissa ja hups, olisi pitänyt metrin jyrkemmin kääntää, sillä olimme vähän linjan sivussa. Ensimmäinen pitkä sivu harjoitusravissa. No juu, poni olisi halunnut esitellä juuri viritettyä askeleen pidennystä jo siinä, mutta sain sen jotenkin pidettyä harjoitusravissa. Puoliympyrät sujuivat kaikessa rauhallisuudessaan todella hyvin ja askeleen pidennys seuraavalla sivulla oli bueno. 

Käynti on käynti. Ponilla hieman lyhyttä ja saisi olla aktiivisempaa. Kisatakin helma jäi persuksen ja satulan väliin useaan kertaan ja sitä joutui korjailemaan milloin hartioita nostamalla, milloin persusta satulasta irroittamalla. En käsitä, se ei ole koskaan ennen tuolla tavalla tehnyt. Märkä keli kuitenkin saa tuon synteettisen satulan toimimaan ärsyttävänä. Saappaat, housut ja näköjään myös takin helma liimautuu siihen kiinni. 

Käynnistä raviin ja ensimmäiseen tavoitetehtävään - laukannostoon. Jipii!! Vihdoin nostimme oikean laukan heti. Ensimmäinen laukkaosuus sujuikin hyvin ja laukanpidennys oli varsin mainio. Laukan jälkeen lävistäjällä pidennys ravissa, mutta nyt ponista oli jo hieman puhti loppunut ja pidennys jäi vaisuksi. Vasen laukka nousi ihan ok, mutta poni lähti samantien nostosta sisäjalkaa vasten kaartamaan ympyrälle, vähän turhankin ärhäkkäästi, sillä tarkoitus oli tehdä puoliympyrä H-M välillä. Laukkapidennys taas oikein mainiosti ja lopuksi puoliympyrä ravissa, jossa poni olisi saanut venyttää paremmin eteenpäin. Lopputervehdykseen, tällä kertaa linjalla. Pysähdys, hieman liikkuen, eikä tasajaloin. Mutta niin mahtavasti mennyt rata takana, että ei voinut kuin olla tyytyväinen poniini. Tavoitteeksi oli asetettu parempaa ravin numeroa sekä oikeat laukannostot. Kumpaankin periaatteessa päädyttiin. Laukannostot sujuivat konkreettisesti, mutta myös ravin numeroa kohenneettiin, teoreettisesti. Tällä kertaa eri tuomarilla, arvostelu oli Kottin kohdalla hyvin tasainen, eroa vain puoli pistettä huonoimman ja parhaimman numeron välillä. Vaikka ravin numero ei käytännössä noussutkaan, kavensimme kuitenkin eroa parhaimpiin askellajeihin.

Ravi 6,2 Tahdikas. Kykenee hieman pidentämään askelta, mutta tahti kiihtyy. 
Käynti 6,5 Puhdasta. Saisi olla energisempää, matkaa voittavampaa. Saisi venyä enemmän alas. 
Laukka 6,5 Puhdasta. Melko aktiivista. Tulisi suuntautua enemmän ylämäkeen ja eteen. 
Kuuliaisuus 6,0 Tulisi olla tasaisemmalla tuntumalla siirtymisissä, muoto venyy pitkäksi. Vasemman laukan nostossa haparoi. 
Yleisvaikutelma 6,3 Mukava poniratsu, joka tarvitsee vielä kantovoimaa. 

31,5p. 63,00%

Ärmurpyh. Ponin kiistatta onnistunein rata. Itse olen todella tyytyväinen, eikä luokassa tälläkään kertaa viimeiseksi jääty. Mutta kyllähän tuo numerosarja vähän lannistaa. Ei auta kuin treenata enemmän, jotta Lappeenrannassa olisi astetta kehittyneempi ratsu. 

Mitä ihmeen paperia tuomari lukee.. Väitti meidän kaikkien ratsastaneen väärin viimeisen puoliympyrän. Kyllä se minun ohjelmassani ihan tuossa kohtaa tehtiin, mutta näköjään tuomarilta löytyi päivitetympi versio, jota ei ainakaan alkupään ratsastajilla kenelläkään ollut :D Ehkä ensi kerralla sitten, lupaan olla samalla radalla tuomarin kanssa ;) 

5 kommenttia:

 1. Tosi kiva suoritus kyllä, poni oli tosi rennon oloinen ja näyttävä nuori :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Poni oli minustakin tosi rento ja luottavaisen tuntuinen säästä huolimatta :-)

   Poista
 2. Tuosta pissimisestä tuli mieleen, että Kraaterilla on ujo pissa. Se on tehnyt nestetarpeensa ratsastuksen aikana vain muutaman kerran minun kanssani näiden vuosien aikana, mieluiten se päästää vasta omassa karsinassa sitten kun ovi on vedetty kiinni ja ihmiset ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pissiminen on etenkin pojille hyvin arka juttu. Käytävälle tai kovalle alustalle vain, jos rakko on puhjeta - koska jaloille voi roiskua. Samoin liian pehmeällä voi valua nopeasti kintuille. Tammat ovat leväperäisempiä tässä asiassa ;)

   Poista
 3. Pätevän näköistä menoa! Hieno poni :)

  VastaaPoista