Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

16.7.2016

Lappeenranta 2/2 Kottin uusi ennätys


Perjantai alkoi sateisissa merkeissä. Eilisen kuumuus oli tiessään ja tilalla viileä ja sateinen päivä. Ponille laitettiin edellisenä iltana eteen nurmihokit, sillä tämän päivän rata sisälsi paljon askeleen pidennyksiä, joihin lisäpito ei ole ollenkaan pahasta. 

Ennen omaa verryttelyäni katsoimme Gottfridin isän, Stackarps Pioneerin suorituksen. En ole aiemmin oria nähnyt livenä, joten oli todella kiva nähdä se nyt. Kotti on selvästi perinyt isältään pään ja kaulan, sekä ylälinjan. Mutta muutoin se on enemmän Bazuunin, eli emänisän näköinen. Bazuunilaisia poneja näinkin jo torstaina ja niissä on selkeästi samaa näköä Kottin kanssa. 

Verryttely oli melko lyhyt ja ytimekäs. Kävelytin Kottin taas huolella, sillä se on selkeästi kaikkein paras tapa saada poni esittämään parastaan - verrytellä hyvin käynnissä. Vähän ravia, sekä molemmat laukat ja sillä selvä. 

Radalla saimme tänään odotella eilisenkin edestä, ennen kuin saimme lähtömerkin. Todella turhauttavaa, kun poni on viritelty verryttelyssä hyväksi ja odotellessa kerkeää jo paras vire laskemaan. Mutta olosuhteillehan ei mitään voi, ja ponin sai onneksi nopeasti herätettyä teräväksi ennen radalle menoa. Ongelma vain tulee voiman puutteessa ja väsymisessä, jonka seurauksena poni painuu edestä todella matalaksi ja ajoittain kuolaimen alle, jos sen kanssa joutuu kauan odottelemaan. 

Ponin ehdoton vahvuus on tahti. Kottilla on luonnostaan tahdikkaat askellajit, ja se tikittää singerin lailla ravia eteenpäin. Ensimmäinen askeleen pidennys ravissa jäi vähän vajaaksi, mutta toinen onnistui hyvin. Käynti oli tällä kerralla parasta, mitä poni on esittänyt, siinä oli riittävästi energiaa ja eteenpäin pyrkimystä. Laukannostot sujuivat paremmin kuin edellisenä päivänä, vaikka olisivat saaneet olla vielä aavistuksen terävämpiä. Ja vaikka kuvaaja väittikin meidän nostaneen väärän laukan, nosti Kotti aivan oikeat laukat. Ratsastaja vain pudotti ohjan kädestään juuri askeleen pidennyksen alussa, kun poni alkoi pärskiä. 

Toinen laukka sujui nostoa lukuunottamatta paremmin. Loppuradan raviosuudessa hukattiin vielä toinen jalustin, jonka etsiminen keventäessä vei kaiken huomion. Lopputervehdykseen suurinpiirtein kunnialla ja ehjin nahoin.


Kotti oli radalla hyvä, se teki mitä pyydettiin. Ainoastaan ratsastaja teki typeriä virheitä, kuten ohjan tiputtamisen ja jalustimen hukkaamisen. Poni ei kuitenkaan niistäkään ollut moksiskaan, vaan jatkoi tehtäviään niin kuin kuuluikin. Vielä pieniä parannuskohtia, joita täytyy hioa ennen seuraavia koitoksia, kuten nuo laukannostot. Kottille laukannosto on vaikea, ja vaikka se  kotona suorittaakin ne varsin kuuliaisesti, menee se jännittävämmässä paikassa vähän lukkoon, jolloin se jää haahuilemaan noston kanssa. Kottihan on rentoutunut radoilla jo todella paljon alkuvuoteen verrattuna. Nyt se kykenee jo suorittamaan ja kuuntelemaan ratsastajan antamia apuja, sekä reagoimaan niihin, mutta nostot ovat vielä se heikko kohta, johon täytyy saada sujuvuutta.

Ravi 7,1 Energistä, tahdikasta, tasapainoista. Saisi venyä enemmän.
Käynti 7,0 Puhdasta, saisi olla matkaa voittamampaa. 
Laukka 7,2 Tasapainoista, energistä, rytmikästä.
Kuuliaisuus 7,1 Suorittaa täsmällisesti, alun ravissa etupainoinen. 
Yleisvaikutelma 7,1 Hyvin valmisteltu, liikkuu koulutuskaavan mukaisesti. 

Tuloksena 35,5/50  pistettä 71% Jolla napsahdettiin hevosten joukossa kolmanneksi! Ensimmäiseksi ei sijoittuneeksi.


Ja iltapäivän puhelu eläinlääkärille kertoi ponin munuaisarvojen olevan täysin normaalit!  Kottilta on otettu verikokeet ja sitä on tutkittu virtsaamisen vuoksi. Poni pissii normaalia huomattavasti enemmän, joka ei missään nimessä ole täysin normaalia. Lisäkokeita siis tarvitaan, jotta varmistutaan, ettei ponia vaivaa mikään. Poni on muutoin niin reipas ja terve, ettei eläinlääkäri nähnyt syytä, miksei ponilla voisi kisata ja treenata. Kunhan nesteytyksestä huolehditaan kunnolla.

4 kommenttia:

 1. Mulla oli poni jolla oli polydipsia. Kertaalleen nuorena otettiin 'kaikki' arvot ja virtsa oli laimeaa, muuten ok. Ei tehty muuta kun ainakaan silloin hoitoa ei kuulemma olisi ollut. Eipä tuo elämäänsä sittemmin vaikuttanut. Seurailen mielenkiinnolla jos kerrot tuosta vielä lisää. Ja onnea hienoista suorituksista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tästä polydipsia vaihtoehdosta, täytyykin eläilääkärille mahdollistaa sekin vaihtoehto. Kunnan ell. kun ei hirvittävän kattava varasto perussairauksien lisäksi ole, etenkään hevospuolelta, jos ei ole harrastuspohjaa hevosista. :) Munuaisvika tuli ensimmäisenä itselle mieleen, mutta se onneksi on aikalailla pois suljettu. Kiitoksia kovasti! :)

   Poista
 2. Poni on todella hieno - kuten tuomarikommenteissa lukee niin hyvin olet sen kouluttanut!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kovasti! Paljon on työtä vielä edessä, mutta eiköhän siitä ihan passeli ratsu tule :)

  VastaaPoista