Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

22.7.2016

Varsa se vain kasvaa


Pikku Frodo on kahta päivää vaille kuukauden ikäinen. Vajaassa kuukaudessa varsa on kasvanut ja kehittynyt aivan mielettömästi joka suunnassa. Ensimmäinen vuosi on hevosilla suurinta kasvun aikaa. Hevoset ovat syntyessään saavuttanut lopullisesta säkäkorkeudesta n. 60% ja puolenvuoden ikäisenä n. 85%. 1,5 vuotiaana varsa on saavuttanut n. 95% korkeudestaan ja lopulliseen korkeuteen se kasvaa 4-6 ikävuoteen mennessä. 

Pyrin käymään katsomassa Frodoa ainakin kerran viikossa. Mielellään katsoisin varsaa vaikka joka päivä, mutta valitettavasti välimatkaa on sen verran, ettei se ajallisesti ole mahdollista. Frodohan ei asu meillä, vaan on kasvattajan tallissa n. 40 minuutin ajomatkan päässä. Asumme todellakin kehä 3 ulkopuolella, joten kilometreissä välimatkaa on ihan oikeasti.

Hyvänä puolena harvemmin näkemisessä on se, että todella huomaa, kuinka paljon varsa on viikon aikana kasvanut. Ja kuinka rohkea ja luottavainen se ihmistä kohtaan on. En ole varsalle se "tuttu ja turvallinen" -henkilö. Vaikka haluaisin olla. Olen joka kerta vieras, joka tulee ihastelemaan varsaa, toisinaan yksin, toisinaan koko perheen voimin. Yksinäni ollessa olen rauhallinen ja hiljainen ihastelija, mutta perheen voimin olemme melko räiskyvä ja äänekäs faniclub-joukko, jolta puuttui vain räikät ja banderollit.. #Lapset

On kuitenkin ihanaa, että vaikka en varsalle se tutuin henkilö olekaan, sain mennä riimun kanssa suoraan varsan luo ja laittaa riimun päähän, huomatakseni, että se on todellakin kasvanut. Viimeksi riimun laittaessani kaikki soljet olivat säädetty niin, että riimu on pienimmillään ja silti melko valtava varsalle. Nyt jouduin jo jättämään riimusta viimeiset reiät käyttämättä, sillä pää on kasvanut niin kovasti, että valtava riimu alkaa olemaan jo säätövaransa kanssa kohti puoliväliä menossa. Ihaninta riimuttamishetkessä oli kuitenkin se, että sain todellakin mennä suorilta jaloin varsan luokse, sanoa hei, antaa ison halauksen ja laittaa riimun päähän. Tuosta noin vain.Frodo, joka on asunut koko elämänsä laitumella, jossa on kesäpihatto, ei ole eläessään käynyt tallissa. Mutta nyt siihen sai tulla poikkeus, sillä varsan on hyvä tottua kaikkeen, myös karsinassa olemiseen. Minun hevosharrastuksessani on tähän mennessä kaikki varsat olleet talliasukkeja. Ne syntyvät talliin yöllä. Jos ne vahingossa syntyvät laitumelle, ne ahdetaan äkkiä sisälle. Ensimmäiset vuorokaudet varsat ovat sisällä emänsä kanssa. Mahdollisesti käyvät ulkona pikaisesti, siis oikeasti n. 15 minuutin ajan, jaloittelemassa ja jatkavat sitten karsinaelämää. Minulla ei ole ennen ollut omaa varsaa, eikä myöskään mitään osuutta hevoshistoriassani olleiden varsojen elämään. Frodolla on varsaksi aivan mielettömät kasvupaikat. Se sai syntyä raittiissa ulkoilmassa, tamman itse valitsemassa paikassa, taivasalla tai katto pään päällä. Frodon emä synnytti varsansa kaikessa rauhaisuudessaan, ilman ihmissilmiä. Yön tarkastuskäynnillä pieni varsa oli jo iloisesti jaloillaan, varsin reippaan oloinen ja kuivaksi nuoltuna.

Tarhassa oli tarjolla paljon tilaa, joten varsa sai liikkua monipuolisessa maastossa heti ensihetkistä lähtien. Tai olla liikkumatta ja nököttää sisätiloissa, ötököiltä suojassa. Jo aivan pienestä varsasta lähtien liikunta on tärkeä osa varsan kasvua ja elämää. Luuston ja lihasten kehittymisellä on jo varhain tapahtuvalla liikunnalla suuri merkitys. Säännöllinen ja runsas liikunta on välttämätöntä luun mineralisoitumiselle. Liikunta on tärkeä turvata jo kolmen viikon ikäisille varsoille. Minun varsallani on ollut tuuria elämässään, heti varhaisesta vaiheesta lähtien. Juhannus on Suomessa yleensä sateinen ja kylmä, mutta tänä vuonna se oli kuiva ja lämmin, joka mahdollisti sen, että varsan on hyvä syntyä pihattotyylisessä asumismuodossa. Mitä enemmän varsa saa liikkua haluamansa määrän ulkona ja levätä tahtoessaan sisätiloissa, sitä parempi se on varsalle. Päiväsaikaan ulkoilu on paarma-aikana yhtä tuskaa. Meillä kotona hevoset ovat kiehumispisteessä ja viettävätkin mielellään aikaa viileässä karsinassa. Varsalla on aivan samalla tavalla tuskaiset olot ötököistä ja siitä huomaakin hyvin, kuinka tärkeää sää- ja ötökkäsuoja todella on. Varsa viettää mielellään aikaansa pahimpaan ötökkäaikaan sisällä, vaikka yksin. Frodo ei pahemmin äidin tukea tarvitse siihen, että viettää aikaansa suojassa.

Varsan ensimmäinen kosketus tallielämään oli hyvin "julma". Tallin ovesta astuttiin sisään suurinpiirtein äitihevon perässä. Äitihevo jatkoi käytävää pitkin omaan karsinaansa, mutta mitä tapahtui Frodolle? Äitihevon karsinan ovi sulkeutui ja varsalla oli edessään oman karsinan avoin oviluukku, ihan äitihevon karsinan vieressä. Huomioitakoon, että talli on toteutettu foresteille, joten karsinan seinät ja kalteriosuus eivät ole hevoskorkeudella, vaan poneille mitoitettuja, joten näköyhteys äitihevoon oli varsalla koko ajan, vaikka seinä olikin välissä.Frodo on rohkea pieni poika, joka asteli kanssani karsinaansa reippain askelin. Äitihevo keskittyi nimensä mukaan ruokaan. Yavanna - rakastaa kaikkea mikä kasvaa maasta. Frodo ei niinkään tarjotusta heinästä välittänyt. Se ei panikoinut ollenkaan, eikä hätäillyt, hieman huuteli ja pyöri, mutta melko rauhallisesti asian otti. Ponit viettivät karsinassa vain pienen hetken, jonka jälkeen ne pääsivät takaisin ulos.

Frodo on aivan mahtava otus, se antaa meidän häräkkeidenkin = lasten, silitellä itseään kaikessa rauhassa. Ja kun alkaa väsyttää, niin sitten vain köpsähdetään nukkumaan. Niin meidän hevonen!2 kommenttia:

  1. Voi voi kuinka suloinen otus :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frodo on kyllä suloinen :) Ainakn vielä.. saa nähdä kuinka sulosointuinen on vuoden päästä ;)

      Poista