Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

8.8.2016

Kottin kanssa Laaksolla kisaamassa

© Kapse.fi

Laakson ratsastusstadionilla järjestetyt 4-tason kouluratsastuskilpailut pitivät lauantaina sisällään Paccelli cupin -osakilpailun, johon Kottin kanssa osallistuimme. Laaksosta minulla on huonoja kokemuksia, jonka vuoksi pitkän aikaa emmittiin, lähdemmekö ollenkaan kilpailemaan. Kotti on kuitenkin niin paljon rauhallisempi ja rennommalla elämänasenteella varustettu otus, verrattuna Simoon, että päätimme lähteä matkaan.

Arpaonni suosi jälleen kerran ja olimme ensimmäisenä starttivuorossa. Paikalla piti olla ajoissa, sillä kympiltä täytyi olla jo radalla. Jee, aikainen aamu tiedossa. Eikä edeltävä iltakaan lyhyeksi jäänyt, sillä ponilla oli estetreenit Harjussa. Poni pestiin ja puunattiin illalla, mutta letityksen jätin aamuksi, sillä illalla en yksinkertaisesti enää jaksanut illalla ponia letittää.

Matka Laaksolle sujui hyvin ja perille saavuttuamme meillä oli vajaa tunti starttiin. Se riittää kaikkeen mainiosti ponin kanssa. Ensin kansliaan rokotuksia näyttämään ja sen jälkeen puunaamaan poniin viimeistelysilaus, jo showshinesta hohtavaan turkkiin, ja varusteet päälle. Minulla jäi vielä kaiken lisäksi puolituntia aikaa verryttelyyn. Ponin kanssa tämä kisapaikoilla oleminen on niin näppärää ja stressitöntä, kun se osaa ottaa lunkisti. Eikä aikaa kulu turhuuksiin.

© Kapse.fi

Verryttelyssä Kottia hieman jännitti ympäristö. Poni ei ole lainkaan samanlainen jännittäjä, kuin Simo. Oikeastaan Kotti ei jännitä vieraita paikkoja ollenkaan, mutta nyt sitä jännitti puskan takana suhahtelevat ulkoilijat. Verryttelyssä poni tuntui muuten varsin hyvältä, energiseltä ja eteenpäin pyrkivältä. Se oli aikalailla hyvin avuilla ja teki mielettömän hyvät laukannostot. Mikä parasta, se ei enää jännity ollenkaan muista ratsukoista, joita se vielä alkuvuodesta pelkäsi.

Saimme tutustua porukalla rataan ennen suoristuksen alkua, jossa Kottia ei jännittänyt enää ollenkaan. Se oli, kuin olisi kotiin tullut. Niin luottavainen ja tietoinen tehtävästään. Oikea maailman matkaaja. Ehkä jopa liiankin rento, sillä verryttelyssä saatu hyvä vireys jäi osittain sinne.

Poni osaa radan ulkoa.
 Huono puoli, koko kauden samaa rataa kisatessa on se, että väistämättä poni alkaa oppia rataa ulkoa ja mm. Ennakoi laukannostot ja muutkin siirtymiset.

Rata alkoi hieman hapuillen, sillä käännös keskihalkaisijalle kustiin ja kännyimme vähän liian myöhään. Koskaan ei saisi miettiä ja empiä, lähdetäänkö radalle nyt vai tehdäänkö vielä ympyrä. Reitti ja päätökset olisi täytynyt tehdä aiemmin, eikä viisi metriä ennen käännöstä. Sain kuitenkin aika näppärästi suoristettua linjan kohdilleen ja mikä parasta, Kotti ravasi oikeasti kunnolla radalla. Yleensä se on alkuun ollut hieman alitempoinen ja tahmea, mutta nyt se oli menossa. Pitkä sivu ja kiemuraura menivät varsin kivasti, tosin suoristuksessa ja kevennyksen vaihdossa Kotti ajatteli istunnan tarkoittavan käyntiin siirtymistä. Siitä pieni tahtivirhe.

© Kapse.fi

Askeleen pidennys Kottimaiseen tapaan vähän laimea, mutta kelvatkoon. Kaiken lisäksi hapuilimme hieman laukan sekaista. Käynti oli aika hyvä. Poni asteli melko tarmokkaasti eteenpäin, koko kroppansa läpi. Ravin kautta ensimmäiseen laukkaan, joka alkaa olla Kottin bravuuri - radan tehtävien muistamisessa. Laukan nosto oli hyvä, mutta ennen nostoa poni jo hieman hapuilu laukkaa. Laukka itsessään oli paljon miellyttävämpää kuin Lappeenrannassa, sillä poni oli taas enemmän menossa. Askeleen pidennys ihan ok. Ei parasta, mutta ei nyt mikään huonoinkaan. Lävistäjällä ravipidennys, jostain syystä tämä onnistuu aina niin paljon paremmin, kuin ensimmäinen. Laukannosto taas ihan ok, hieman kättä vasten. Pidennys sujui paremmin ja lopun ravitehtävä onnistuu ensimmäistä kertaa kunnolla. Lopputervehdykseen kompastuksen kautta. Mutta poni oli ihan just niin hyvä, kuin miten sen ratsastin.

Siirtymisiin tarvitaan huolellisuutta. Minun täytyy uskaltaa valmistella niitä paremmin radalla. Sen lisäksi omasta kevennyksestäni tulee todella työlästä ja kiireistä, heti kun lähden radalla. Mutta kerta kerralta suorituksistamme tulee tasaisempi ja rauhallisempia. Ylimääräinen kiirellisyys ja jännittyminen alkavat olla jo poissa.

© Polina Nevaeva

Pisteet olivat varsin kohtuulliset. Oli selvää, ettei ole tulossa samanlaisia pisteitä, kuin Lappeenrannassa, sillä siellä oli tuomari, joka selvästi ymmärtää ponin olevan poni ja lisäksi on yksi niistä harvoista, joka ei pistä pahakseen sitä, että näissä luokissa todella kilpaillaan myös poneilla. Kaikille tuomareille tämä ei ole ihan selvä juttu ja osalta tulee kyllä selvästi ala-arvoisia numeroita tuomaroinnissa, vain koska kyseessä on poni. Kotti on onneksi vielä säästynyt melkolailla näiden ponivihaajien tuomaroinnilta.
Ravi 6,3 
Sujuvammin linjalle (aloituksesta). Puhdasta, mutta ?? jotakin, josta en saa selvää, mitä siinä lukee. Lisää joustoa. Liitovaihe uupuu, Energisemmin, ei eroa, -uskoisin tämän tarkoittavan askeleen pidennystä. Venyvyyttä enemmän. 

Käynti 6,7
Puhdasta ja rytmikästä. Melko rentoa. Hyvä työntö. 

Laukka 6,8
Kuuliainen, laukka pyörivää, energistä. Tasapainoinen. Lisää venyvyyttä. Vasen laukka ei suorassa.
Kuuliaisuus 6,9
Tyytyväinen ja suorittaa tehtävät nöyrästi, mutta saisi vastata apuihin energisemmin. 
 
Yleisvaikutelma 6,7
Tasapainoinen ikäisekseen. Tarvitsisi lisää liikkuvuutta ja venyvyyttä askeleeseen. Toivotaan enemmän eroa laukan sisällä. 

Kokonaistulos 66,800% jolla olimme seitsemänsiä. 

© Polina Nevaeva
Pieniä asioita, joita parantamalla saamme pisteitä nostettua. Mm. selvempi laukan kokoaminen takaisin harjoituslaukkaan, joka kyllä ponilta onnistuu hyvin, mikäli itse ratsastan tarkasti. Samoin ravin kanssa täytyy rohkeammin ratsastaa pidennykset ja ottaa selvä ero harjoitusraviin. Ypäjälle olen päättänyt ottaa raipan mukaan radalle, sillä se on sallittua nuorten hevosten luokissa. Raippa on henkinen apu, joka ylläpitää verryttelyssä saadun energian ehkä radallakin. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tulokseen.

© Polina Nevaeva

2 kommenttia:

  1. On se hieno! Tietämätön kysyy, ratsastetaanko nuorten hevosten luokat aina kevyessä ravissa vai saako sen itse valita/riippuuko luokasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tästä ponista kyllä tykkään. Nuorten luokissa saa keventää. Tässä ohjelmassa lukee radassa, että harjoitusravi esitetään keventäen, ellei toisin mainita - laukannostoa ennen lukee istutaan alas satulaan. Eli tämän radan kohdalla ei saa itse päättää, istuuko vai ei. Nuorillahan saa olla myös raippa mukana radalla :)

      Poista