Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

1.8.2016

Vinkkejä hevosen juottoon

Hevonen tarvitsee nestettä, paljon. Jopa paljon enemmän, kuin mitä se itse oma-aloitteisesti juo. Silloin tarvitaan kikkakolmosia, joilla saat hevosesi juomaan. Minulla oli jokunen aika sitten ponin kanssa pientä kuivumisongelmaa. Poni on todella nirso ja juottaminen tuotti harmaita hiuksia, sekä muutaman rypyn kasvoille. En ole ainoa, joka painii juomattomuusongelman kanssa, joten tässä pieni listaus hyvistä vinkeistä, joilla saat hevosesi juomaan. Kaikki on kuitenkin yksilöitä, eikä sitä saa unohtaa. Kottin kohdalla en edes harkinnut kokeilevani kaikkea, sillä tiesin jo ennen kokeilua, ettei tule toimimaan. Mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella. Kokeilemalla selviää, mikä on paras tapa juuri sinun hevosellesi.

1. Puhdas, raikas vesi. 
Hevonen ei mielellään koske kauan seisoneeseen veteen. Veden vaihto vähintään kahdesti päivässä, kuppi puhdistaen, lisää jo juomisnautintoa. Osa hevosista ei suostu juomaan ollenkaan kylmää vettä, toiset taas eivät koske ollenkaan lämmenneeseen veteen. Tarjoa siis vesi sien lämpöisenä, missä hevosesi sitä suostuu hyvin juomaan.

Oi, jos se olisikin kaikille tällä ratkaistu ongelma!

2. Juomaämpäri. 
Sillä todella on metkitystä, millaisesta astiasta veden tarjoaa. Hevonen ei pakoeläimenä halua laittaa päätään astiaan, josta sen näköyhteys ympäristöön häiriintyy. Matala astia, johon ei tarvitse upottaa päätä silmiä myöten on jo suuri apu monelle. Ämpäreitä on myös erilaisista materiaaleista. Jos muovi on elintarvikekäyttööön kelpaava, sitä ei ole käsitelty öljyperäisillä aineilla, jolloin se on varsin kelpaava hevosen juoma-astiaksi. Mutta teollisuuspuolen muoviämpärit on käsiteltyjä ja veden pinnasta voi tarkkasilmäinen huomata öljymäistä kalvoa, jota irtoaa ämpäristä. Joisitko itse sellaisesta kupista?

Niin tai näin, toisille kelpaa parhaiten se kuralammikko.

3. Kun peruskikkailit ei riitä, on aloitettava muut konstit. Luo hevosellesi janon tarve
So simple! Suola, suola, suola, tai elektrolyytit. Suolakivi vapaasti tarjolla on varsin oiva juttu, mutta ei hyödytä mitään, jos hevonen ei siihen koske. Suola lisää janoa ja houkuttelee juomaan. Suolan voi piilottaa rehuihin, jos hevonen ne suostuu syömään. Tarvittaessa suolaa voi myös ruutata väkisin suuhun n. 1dl suolaa 10 litraan vettä ja ruuttaa suuhun vain.. 

Ja veden kulutus on pian melko varmaa. Tai sitten hevosesi loukkaantuu sinuun pitkäksi aikaa.

4. Mash sekä muut puurot ja pöperöt
Tee iltapalasta puuron sijasta velliä! Tarjoa vaikka useammassa erässä pitkin päivää. Kaikki mössöt, joihin lisätään vettä voi syöttää erikseen runsaan nesteen kanssa. Ripaus vielä suolaa tai elektrolyyttejä sekaan.

Paitsi, jos nirso hevonen on päättänyt syödä puuron vain puurona.

5. Lisää makunautintoa. Veteen voi laittaa vaikka ja mitä, mikä houkuttelisi hevosta juomaan. Tässä pieni lista muutamista varsin hyväksi havaitusta ja/ tai kokeilemisen arvoisista tuotteista.

- Mehu. Omenamehu maistuu varsin usealle otukselle. Pikkuliraus tai isompikin antaa mukavasti makua veteen. Kukapa ei voisi vastustaa mehua? 
- Omenasose. Omenan pektiini hellii vatsaa ja omenahan on hevosen herkkua.
- Kaneli. Kaneli on apu moneen ongelmaan ja sillä saa peitettyä myös ruuasta makuja, joita hevonen ei syö. Esimerkiksi lääkkeet. 
- Makupalat. Porkkana, omena jne. Pieninä palasina vesisankoon.
- Intiaanisokeri. Sokeri on makeaa, intiaanisokeri on hevosellekin se terveellisempi vaihtoehto sokereista. Tämä toimii jopa meidän ponilla!
- Ohramallas. Monen hevosen pelastus. Jos ei millään muulla saa juomaan, niin tällä saa. Toivottavasti..
- Melassi. Ohramallaksen tapaan, monen hevosen herkku.

Ja eikun kokeilemaan!

On hyvä muistaa, ettei juominen ole tärkeää pelkästään kesän kuumilla keleillä, vaan todella tärkeää myös talvella! Moni ähky johtuu pelkästään juomattomuudesta. Samat konstit juomiseen auttavat ympäri vuoden. Talvella tosin hevoset eivät mielellään koske kylmään veteen, joten silloin on tärkeää tarjoilla vesi lämpimänä!

Millä vinkeillä sinä olet saanut hevosesi juomaan? 
Kottin saimme juomaan tällaisella reseptillä:
Juotto suoraan sankosta
- 10 litran sankko täyteen raikasta vettä
- tl. Intiaanisokeria
- ripaus kanelia
- ponin annostus cavalorin nestemäistä elektrolyyttiä
Lisäksi poni saatiin syömään puurot vellinä, lisäämällä ruokaan hieman intiaanisokeria. Liikunnan jälkeen poni saa vielä mash vellin, jossa on lisättynä suolaa. Viikon ajan juotettiin kikkailemalla ja nyt poni juo jo ihan puhdasta, kikkailematonta vettä laitumen ämpäristä. 

4 kommenttia:

 1. Aika jännä toi kaneli! En ole ennen kuullutkaan. Meillä toiselle maistuu melassivesi ja toinen ryystää hulluna kiposta, jos mukana on pienikin tilkka pellavavelliä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaneli auttaa moneen asiaan. Sillä saa tosiaan piilotettua esimerkiksi lääkkeet ruokien sekaan, jotta hevonen ne suostuu vielä syömäänkin. Lisää kanelista voi lukea luontoäidin hevoset -sivuilta. Nina tämän kanelin minulle ehdottikin. :)

   Poista
 2. Anonyymi2/8/16 12:09

  Meillä onneksi kaksi neljästä juo ihan ilman mitään veden seassa, mutta kaksi on kyllä sellaisia taiteilijoita. Toinen ei juo kun lämmintä melassivettä (ja senkin pitää olla omenanelassia) Mitkään mashit, omenamehut ja pellavat ei vedessä auta vaikka niitä syökin iltaruoassa ja sitä kautta saakin vähän nesteytystä. Ja toinen taiteilija ei tallissa juo sitten millään paitsi jos on melassia ja ulkona vetää vettä vaan lämpösillä keleillä ja talvella kun lämpösen veden vie tarhoihin. Aikamoista sovellusta siis kahden kanssa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihaninta olisi, kun hevonen joisi. Mutta joskus se ei vaan mene niin. Aikamoista kikkailua saa tosiaan toisten kanssa tehdä, onneksi ei sentään kaikkien :)

   Poista