Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

29.9.2016

Laatuponikilpailu pähkinänkuoressa ja kuoren ulkopuolella


Leena Kahisaari
Laatuponikilpailu on nimensä mukaan tarkoitettu poneille. Se on vähän samanlainen kuin suomenhevosille ja puoliverisille järjestettävä laatuarvostelu. Eron ponitapahtumaan tekee vain sen, että tähän ovat tervettulleita kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit, vuonohevosetja welsh part bred-ponit. Ponin tulee olla rekisteröity Suomen Hippos ry:n ja sen omistajanvaihdosten tulee olla ajan tasalla. Järjestäjänä toimii Suomen Welsh-poni ja Cob yhdistys. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki 2-5 vuotiaat ponit, sekä varsoneille tammoille annetaan vanhimmissa ikäluokissa vielä tasoitusta. Kaikki osallistumisoikeutta koskevat vaatimukset ja tiedot löytyvät täältä: säännöt

Mitä laatuponikilpailu antaa osallistujalleen?

Vuoden 2015 parhaat estepisteet saanut 3v. poni Gottfrid / Leena Kahisaari
 Erittäin kattavan ja kokonaisvaltaisen arvostelun omasta ponistasi. Tuomareina on pitkän linjan ammattilaiset, yhteensä 4-6  eri silmää arvioi poniasi, itsesi lisäksi (mutta se oma arvio ei valitettavasti vaikuta tulokseen).

Ponin rakenne arvioidaan kahden hippoksen rakennetuomarin voimin. Arviointi on samanlainen kuin hippoksen näyttelyissäkin. Rakennepisteet vaikuttavat lopputulokseen 1/3 -osan, joten ihan hatusta heittämällä, harjoittelematta sitä ei kannata lähteä esittämään. Laatuponikilpailun tuloksethan kulkevat ponisi mukana läpi elämän, ja poni-ihmiset ovat oppineet arvostamaan niitäkin entistä enemmän. Joten lähtökohtaisesti kannattaa lähteä hakemaan pisteitä ponin pankkiin, eikä jättää niitä muille.

Osallistujamäärät ovat nousseet tapahtumassa melko räjähtävästi, etenkin ensimmäisen päivän ikäluokissa, joissa arvostellaan 2-3 vuotiaat ponit.

Leena Kahisaari

Nuoret ponit arvioidaan rakennearvostelun lisäksi irtohypytyksen ja askellajien muodossa. Vaikka tapahtumassa arvostellaankin vain poni, uskokaa tai älkää, on esittämisellä suuri vaikutus lopputulokseen. Hyvin valmisteltu ja esitetty poni kykenee näyttämään laatunsa paremmin siinä pienessä hetkessä, jonka aikana ponia arvostellaan. Tuomarithan eivät arvostele sitä, millä tavalla poni viime viikon keskiviikkona liikkui laitumella, vaan sitä, mitä se poni esittää juuri sillä hetkellä! Jostain syystä tämä pieni yksityiskohta unohtuu melko helposti!

Vaatimustasot jaetaan ikäluokittain sekä sen lisäksi ponien säkäkorkeuksien mukaan. Minishettiksen ei todellakaan tarvitse hypätä saman kokoisia esteitä, kuin saman ikäinen iso poni. Vaatimustasot, esteiden korkeudet ja ohjeelliset estevälit löytyvät täältä: säännöt

Nuoret ponit suorittavat kaikki suorituksensa kerralla (paitsi rakenne) joten estekokeen jälkeen ponin pitää vielä jaksaa väläytellä swungaavaa ravia ja leijuvaa laukkaa, irtona juosten. Käynti esitetään siihen perään vielä taluttaen. Pienellä kokemuksen ja näkemyksen rintaäänellä, suosittelen opettamaan poneja pieniin, yksinkertaisiin äänimerkkeihin, joilla ponin saa liikkumaan vapaana halutussa askellajissa ja tarvittaessa myös kiinni. Estehyppely ja askellajit vaikuttavat lopputulokseen kumpikin 1/3 -osan. Eli jokaisen osan pisteet ovat yhtä tärkeitä.

Koska kyseessä on arvostelun lisäksi pieni kilpailu (joskin palkinnot ovat kaikkea muuta, kuin pienet!) Valitaan tietenkin myös voittaja, yksinkertaisesti sillä, kenen pisteet kaikista osakokeista yhteen laskettuna ovat keskiarvoltaan parhaimmat. 2-3 vuotiaiden parhaimmat kokonaispisteet kerännyt poni kruunataan vielä päivän päätteeksi Junior championiksi.

Kuuluisat kysymykset "voiko shettikselläkin pärjätä?" No tottakai voi! Pienessä koossa voi olla enemmän laatua, kuin kolme kertaa isommassa!

4v. vuotiaiden estevoittaja sekä estechampion 2016
 Toisena päivänä ovat astetta vanhemmat ponit, jotka esitetään joko ratsain tai ajaen. Poneille voi valita joko yhden lajin (askellaji, este, ajo) tai kaksi lajia. Ajokoe on vain pienimmälle kokoluokalle, mutta muihin saa osallistua kaiken kokoiset poni, myös ne pienimmät.

Tämänkin ikäisille poneille on rakennearvostelu, joka painaa tuloksissa 1/3 verran. Esteponin ohjelmaan kuuluu rakennearvostelun lisäksi estekoe, jossa on hyvin yksinkertainen, selkeä linjainen esterata. Ratapiirros löytyy tarkempien selitysten kera täältä: säännöt

Estekokeessa ei ratkaise tavallisen esteratsastuksen mukainen paras aika ja puhtain rata, vaan tässäkin katsotaan ponin kykyjä ja laatua. Virheitä ei tarvitse pelätä, sillä niitä sallitaan, ja katsotaan korjaako poni virheet vai tekeekö se samat virheet uudestaan. Hyppykykyjen ja kapasiteetin lisäksi arvostellaan yleisvaikutelma. Tuomarit voivat haluta nähdä radan lisäksi esimerkiksi yhden tietyn linjan uudestaan. Ikäluokkien kesken valitaan vielä koko päivän parhaat  kokonaispisteet saanut poni estecahmpioniksi. 

Ajokokeeseen osallistuvilla on ajokoe estekokeen tilalla, ja siinäkin valitaan parhaat kokonaispisteet saanut poni ajochampioniksi. Ajokoe löytyy linkistä. 

Askellajikokeessa ponit suorittavat askellajiohjelman joka löytyy täältä. Askellajikokeessa arvioidaan ponin liikkeitä ja kapasiteettia askellajiponina.Eikä siis sitä, kuka ratsastaa pyöreimmän ympyrän. Parhaat pisteet saanut poni valitaan askellajichampioniksi.

4v. vuotiaiden askellajikokeen toinen
Tapahtuma on kaikenkaikkiaan erittäin hyvää harjoitusta nuorille poneille, eikä siihen valmistautuminen mitään älyttömyyksiä vaadi. Toki ponia täytyy etenkin käyttökokeita varten kouluttaa ja treenata, jotta se selviytyy vaadituista tehtävistä hyvin. Mutta mikään mahdoton tehtävä se ei ole. 

Ensi vuonna kaikki ponit mukaan! 

2 kommenttia:

 1. Kyllä! Myös minishettiksellä voi pärjätä näissä zembaloissa! :)
  Terveisin sen 85 cm korkean kohuponin omistaja, jonka poni oli JuniorChampion 2014 ja tänä vuonna AjoChampion :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea ajochampionille! Siinä vasta laatuponi, joka sentin edestä! :)

   Poista