Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

3.10.2016

Laatuponikilpailut / askellajit

Kaiken takana on..


No mitäpä tässä voisi sanoa muuta kuin että Stackarp's Pioneer, jos koko päivän kolmen parhaan askellajiponin takana on yksi ja sama ori! Sattumaako? Tuskin!

Kun esteiden palkinnot oli jaettu ja kuvat kuvattu, oli kipin kapin mentävä letittämään ponia. Minulla oli tasan 70 minuuttia aikaa laittaa poni ja itseni kuntoon ja olla radalla.  Letitys sujuu nopeasti ja helposti, onhan sitä jokusen kerran tänä vuonna joutunut tekemään. Mutta niin se aika vain riensi, ettei ylimääräiselle jouten ololle jäänyt aikaa. Joten satula selkään ja menoksi.

Kerkesin ponin kanssa ravaamaan pari kierrosta kentällä sekä ottamaan yhden laukan, kun täytyikin jo mennä maneesiin odottelemaan vuoroani. Olimme taas toisena lähdössä, sillä nämäkin meni jotenkin koko järjestyksessä, tai ainakin siltä vaikutti. Ponipa olikin jo koko aamun verryttelyt, joten sinänsä sitä ei tarvinnut verrytellä taaskaan.

Koulurata oli hieman lyhyempi, kuin normaali pitkä rata, joka tuntui heti. Tuota rataa on tahkottu jo niin paljon, että voisin lähes ulkomuistista sanoa, montako laukka-askelta poni ottaa pitkälle sivulle. Ja nyt ei sitten mahtunutkaan ottamaan. Näinkin pienellä ponilla radan lyheneminen tuntuu heti.


Radalle lähdettiin hyvällä kaarteella keskihalkaisijalle. Olen alkanut vihdoin hahmottaa, kuinka jyrkästi ja kuinka paljon ennen minun on käännettävä, jotta osumme keskilinjalle hyvin. Ravi oli ihan hyvän tuntuista, ehkä hetkittäin hieman kiireistä ja lyhyellä askeleella, mutta en liiemmim halunnut korjata ponin tarjoamaa askellusta, ettei tule tahti virheitä tai poni jännity muutoin. Rennosti rata meni läpi kiemurauran, jolla suunta vaihtui. Askeleen pidennys oli ihan ok, minun täytyi vähän varoa, ettei poni intoudu laukkaamaan ja tyytyä vähän vaatimattomanpaan suoritukseen, sillä etenkin esteilyn jälkeen sille jää vähän vauhti päälle. Takaisin harjoitusraviin ja siirtyminen keskikäyntiin. Ajattelin, että nyt ratsastetaan poni käynnissäkin eteenpäin kunnolla. Yleensä se jää vähän hitaaksi ja laiskaksi, joten pusasin ponia eteenpäin. Lävistäjä löysin ohjin kulkikin oikein hyvin, poni tuntui koko ajan menevän itse eteenpäin. Ohjat käteen ja samantien taas pohkeella pyysin ponia etenemään käynnissä.

Jokainen tietää, että ahneella on nälkäinen loppu. Niin kävi tässäkin. Liika pusaaminen vei rentouden ja samalla nelitahtisuuden käynnistä muutaman askeleen ajaksi! Totaalinen ratsastajan moka, joka maksoi meille paljon pisteitä! Jatkossa tiedän ainakin olla pusaamatta ponia eteenpäin, niin kuin siis ihan oikeasti, ei enää koskaan!


Käynnin jälkeen hyvä siirtyminen raviin ja valmistelemaan laukkaa. Ponihan on tässä kohtaa jo ihan kartalla, mitä seuraavaksi tulee. Ja niinpä jäin vähän odottelemaan tuleeko ennakointia vai ei. Jos olisi tullut, olisimme siitä jatkaneet laukalla, mutta eipä tullut. Ja kun sitä ennakointia ei tullutkaan, menin hieman sekaisin ja jäin pitämään ponia sitten vähän liikaakin ravissa. Laukannosto oli kuitenkin ihan ok ja laukka itsessään oli mukavan tuntuista. Paras veto ja terävyys oli ponista kaikonnut päivän aikana jo johonkin, sillä laukka ei tuntunut aivan niin valovoimaiselta, mitä se on nyt kotona tuntunut, mutta ihan ponin tasaista laatua se kuitenkin oli. Askeleen pidennys onnistui ja siirtyminen harjoituslaukkaankin sujui, mutta pientä haparointia oli askeleen verran, ennen raviin siirtymistä. Lävistäjällä askeleen pidennys ravissa sujui hyvin ja laukka nousi hienosti. Ihan niin hyvin ei enää tämä laukka jaksanut rullata, mutta poni tsemppasi hienosti askeleen pidennyksen ja siirtymiset harjoituslaukan kautta raviin. Ravissa vielä viimeinen kaari kaulaa venyttäen. Sujui kohtalaisen hyvin ja lopputervehdykseen tyytyväisenä. Poni oli mainio, suoritti erittäin tasaisen ja varman suorituksen, joka oli ehkä kauden paras rata, lukuun ottamatta käyntiä.


Veimme ponin karsinaan, enkä kuullut pisteitä. Olin vähän äimänä, kuinka huonon keskiarvon poni oli saanut! En radalla ollessa tajunnut ollenkaan ponin käynnin tahtia, kun keskityin vain siihen, että mennään eteenpäin. Niinpä ihmettelimme kovasti, miksi noin surkeat pisteet!

Sieltähän se sitten tuli selville, kun paperit käteen sain. Voi vietävä, että suorastaan ärsytti! Miksi menin tekemään jotain, mitä en normaalisti tee?! Suututti viedä ponilta tilaisuus näyttää laatunsa, sillä ilman tuota typeryyttä se olisi voittanut koko show'n. Kottin käyntihän on ehdottomasti sen vahvimpia puolia laukan lisäksi ja ravi se kaikkein heikoin lenkki. Kyllä harmittaa!

Mutta hopea ei ole häpeä ja tärkeintä on tiedostaa, että poni pystyy parempaan!

Käynti Vapaa käynti ok, ohjastuntumalla 4-tahtisuus ei säily 6,5
Ravi Puhdasta, tahdikasta, melko energistä, liikkuu kauniilla tuntumalla, venyttää kaulaa hyvin. 8,3
Laukka Rytmikästä, ylämäki ajatusta, askel pitenee 8,5
Yleisvaikutelma askellajiponina
Luonne ja yhteistyöhalukkuus Kauniit siirtymiset, tasaisesti esitetty. Liikkuu mukavalla, tasaisella tuntumalla. Saisi taipua vasemmalle paremmin. 9,0
Kehitysnäkymät askellajiponina Erittäin mukava poni. Kiinnitä huomiota käynnin tahtiin. Hyvin koulutusasteikolla. 8,3

Pisteet riittivät kuitenkin toiseen sijaan, johon oli tyytyminen. Ja ollaanhan me tyytyväisiä suoritukseen, poni jaksoi koko  rankan päivän hyvin, vaikka paras vire kyllä häipyi jo päivän mittaan pois. Meillä on ponilla kuitenkin jo melko paljon rutiinia kisoista ja matkustamisesta, että reissu todella vaatii kunnollista valmistautumista.

Kotiin tullessa poni oli jo todella sen näköinen, että maailmaa on matkattu ja väsymystä on ilmassa. Ja oli vielä pitkälle seuraavalle viikollekin. Ei ihan pikku juttu mennä tuollaiseen tapahtumaan päiväksi, siellä ei oikeasti ponille jää paljon omaa aikaa lepäämiseen, vaan vähän väliä se joutuu joko suorittamaan tai palkintojenjakoon.

Palkintojenjakoon tietenkin mentiin, kun toiseksi tultiin ja muutama ruusuke napattiin matkaan vielä tästäkin. Lisäksi hieman lisää rahaa hippokselta ja racingin, chia de gracian sekä supreme horsecaren tuotteitta, joille itseasiassa kaikille on todella käyttöä. Ja tottahan se on, tässä on ponissa on laatua joka gramman edestä!

5 kommenttia:

 1. Mulla tuli kyllä tuon ensimmäisen lauseen ja kuvan yhdistelmästä mieleen vaan, että kaiken takana on Hööks :D

  VastaaPoista
 2. Onko Kotin satula liian leveä/kaareva/molempia, ei ihan näytä ravikuvassa istuvalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin ihan samaa videolta ja kuvista. Se on himpun liian leveä ja alla on patja, kun sovittaessa vaikutti hyvältä. On kuitenkin niin nopeasti tarhaan tultua hoikistunut, etten älynnyt satulan alle laittaa lisää vällyä tai kaventaa satulaa :/ Täytyy loman jälkeen tsekkailla sen sopivuutta paremmin ja muokkauttaa oikeaan leveyteen.

   Poista
  2. Just katsoin samaa, että onko kaareva kum ilmassa takaa! :D

   Poista